Hagyd a klórt másra! Így fehérítsd a ruhákat vegyszermentesen

A tisztítószerek többsége egészségügyi és környezetvédelmi kockázatot jelent, bizonyítottan sok kárt, betegséget okozhat. De optikai fehérítők, klór és egy csomó más káros vegyi anyag nélkül is ragyogóan tiszta, hófehér ruhákat varázsolhatunk. A vegyszermentes fehérítő titkos receptjét itt adjuk közre.

A vegyszermentes takarításról bővebben ebben a cikkünkben írtunk, a vegyszermentes nedves törlőkendő receptjével együtt. Mentes otthon kisokosunk pedig itt található. Fontos tisztában lenni az alapanyagokkal, megismerni, mit tud – a többi között – az ecet és a szódabikarbóna. Legutóbb a portörlés, bútorápolás két házi, vegyszermentes receptjét mutattuk meg. Most azt is megmutatjuk, hogy készíthetsz vegyszermentes fehérítőt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Hozzávalók

6 dl desztillált víz

1 dl 3 százalékos hidrogén-peroxid oldat

0,25 dl ecet vagy citromlé

+ 5-10 csepp illóolaj

Keverjük össze a hozzávalókat, és a keveréket tegyük tetszés szerinti flakonba vagy üvegbe.

Amire jó

Ruhák világosítására, fehérítésére. Ha a mosáshoz szeretnénk adni, akkor inkább olyan üvegbe tegyük, amiből cseppmentesen önthetünk mindig. Áztatáshoz, előkezeléshez is jó. Ha foltokat szeretnénk eltávolítani, akkor tegyük szórófejes flakonba, és mosás előtt spricceljünk a foltokra egy keveset.

Nyugodtan elfelejthetjük a vegyszeres fehérítők, folteltávolítók használatát (és felhalmozását).
Nyugodtan elfelejthetjük a vegyszeres fehérítők, folteltávolítók használatát (és felhalmozását).FotoDuets / Getty Images Hungary

A hidrogén-peroxid színtelen, szagtalan, keserű, nem éghető folyadék. Gyenge sav, erős oxidálószer, gőze irritálhatja a szemet és az orrot. Tömény oldatban vagy tiszta állapotban erős méreg, a bőrt is károsíthatja, de nem kell megijedni tőle, hiszen híg, 3-6 százalékos oldatként használjuk – csak használjuk maximálisan biztonságosan, ahogyan mindig, minden alapanyaggal kapcsolatban is tartsuk be a biztonsági előírásokat.

Bármelyik patikában kapható (3 százalékos oldat formájában), de sokak számára ismerős lehet a Hyperol tabletta is, amiből vízben feloldva készíthető házi fertőtlenítőszer a különböző felületekre, eszközökre.

Ami nem mindegy

Házi készítésű fehérítésre használható, vegyszermentes folyadékunk előállítása kb. 2-300 forint lesz, majdnem 7,5 deciliteres kiszerelésben. Szemben a nátrium-hipoklorit alapú fehérítőkkel az ára is kedvezőbb, pláne hogy kevesebbet kell belőle használni, hogy ugyanazt az eredményt elérjük, szóval hosszabb időre elég lesz.

Ha a szépítkezésben is a természetesre vágysz, kattints alábbi cikkünkre a természetes testradír receptjéért:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek