Így ne legyél büdös a hosszabb utazások után se

Attól, hogy a fél napot utazással töltöd, még nem kell belefulladnod a bűzbe.

Akár repülőre, buszra vagy vonatra szállsz, egy hosszú út során minden körülmény adott a kellemetlen testszag kialakulásához. A The New York Times ezért is szedte össze, hogy milyen praktikákat lehet bevetni, hogy a korlátozott higiéniai lehetőségek ellenére is friss maradjon az illatod.

Viselj sportruhákat

Az edzéshez szánt ruhákat kifejezetten úgy tervezik, hogy elvezessék a nedvességet a testről, megöljék a baktériumokat és kényelmesek legyenek még akkor is, ha sokat kell mozogni bennük. Ennél jobb viseletet keresve sem találhatsz kalandozásaidhoz. Ha átcsoportosítasz néhány tiszta edzőcuccot az utazáshoz, jó eséllyel elkerülheted, hogy az utolsó órákban az izzadságodban kelljen fürdened.

Kerüld az erős parfümöket

Bár kézenfekvő megoldásnak tűnhet, hogy parfümmel vagy kölnivel feded el a kellemetlen kipárolgásaidat, tedd meg azt a szívességet az utastársaidnak, hogy tartózkodsz ettől. Az erős illatok éppolyan zavaróak és elkerülhetetlenek lehetnek egy zárt térben, mint a testszag. Amit keresel, az inkább egy hatásos dezodor vagy esetleg egy frissítő törlőkendő. Egy zuhannyal nyilván nem érnek fel, de az adott körülmények között nincs ennél jobb lehetőség.

Parfüm helyett használj dezodort
Parfüm helyett használj dezodortRyanKing999 / Getty Images Hungary

Használj ki minden opciót

Apropó, zuhany. Egyes reptéri várók és hosszú távon közlekedő vonatok teljes értékű fürdőszobákkal vannak felszerelve, így akár egy gyors tusolásra is lehetőséged adódhat. Ha pedig autóval mész, megpróbálhatsz olyan nyilvános illemhelyet felkutatni, amelyikben zuhanyzó is van. Ha egyik verzió sem járható út, még mindig megteheted, hogy a reptéri mosdóba betérve egy kicsit felfrissíted magad és megmosod a fogad.

Maradj hidratált

Ezt nem csak akkor érdemes megtenni, amikor úton vagy, ám ilyenkor könnyebb megfeledkezni róla. Ha eleget iszol, megelőzheted, hogy rossz legyen a leheleted, illetve nem fogsz annyit izzadni, és ez segíthet kordában tartani a testszagot. Persze azért nem mindegy, hogy mit iszol. Az üdítők és alkoholos italok helyett szorítkozz a vízre, illetve tartózkodj a hagymás, fűszeres ételektől is.

Különítsd el a szennyesed

A legrosszabb dolog, amit a szennyeseddel tehetsz, hogy a hotelszobádban bedobod a tiszta ruháid közé. Gondolkodj előre, vigyél magaddal nejlonzsákot vagy zacskót erre a célra. Ha ebben tartod a szennyesed, a többi holmid nem fogja átvenni a szagát. Amikor egy egész napos sétát követően összeizzadod és/vagy összepiszkolod a ruhád, egy kicsit akaszd ki szellőzni, mielőtt elraknád.

További tudnivalók az izzadásról itt: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek