Szilveszteri virsliteszt: jé, ezekben hús is van?

Ízlelőbimbóink élénk tiltakozásával dacolva tízféle terméket ettünk végig, hogy ne a rosszul megválasztott virslin múljon az évzáró bulid sikere.

Nincs szilveszter virsli és pezsgő nélkül, ezért az ünnep közeledtével mi is ezt a két termékcsoportot vettük célba. Az előbbieket úgy válogattuk össze, hogy minél magasabb legyen a hústartalmuk, kíváncsiak voltunk ugyanis, hogy ez mennyire érhető tetten az ízükön. Máris mondjuk, hogy mire jutottunk.

Mi nevezhető virslinek?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a Diatra Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője szerint ezt a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. Az első és egyben legfontosabb kritérium, hogy a virsli hústartalma

nem lehet kevesebb mint 51 százalék.

Amennyiben pedig egy termékbe mechanikusan lefejtett húst is kevernek, annak az aránya nem haladhatja meg a 10 százalékot. A szabályozás szintén előírja, hogy a virsli átmérője maximum 26 milliméter lehet, burkolóanyagként pedig természetes vagy műbél is felhasználható hozzá.

A virsli 51 százalékos hústartalomnál kezdődik
A virsli 51 százalékos hústartalomnál kezdődikRuzsovics Dorina

Mitől lesz jó egy termék?

Ha félbevágunk egy virslit, a szakértő szerint a felületének homogénnek kell lennie, vagyis sem 2 milliméternél nagyobb légzárványokat, sem kötőszöveti darabokat nem tartalmazhat. Az íze akkor megfelelő, ha a húspép dominál benne, illetve érződhetnek rajta a fűszerek (bors, fűszerpaprika) is.

Idegen mellékízt nem tapasztalhatunk, de az enyhe sós íz jellemző a termékekre.

Traszkovics Zsolt a párizsikéhoz hasonlította a virslik összetételét. Szerinte szakmai szemmel nézve a jobb a minőségű termékeket magasabb hústartalom, a szójafélék mellőzése, természetes bél, illetve valódi füstölés jellemzi.

A magasabb minőség a termék árában is megmutatkozik.

Hogyan teszteltünk?

Kóstolónkhoz a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be a virsliket. Az irányelv az volt, hogy minden márkából a legnagyobb hústartalmú (és nem műbeles) termék kerüljön a kosarunkba. Ezekből végül tízféle gyűlt össze.

Tesztelőink derekasan állták a sarat
Tesztelőink derekasan állták a saratRuzsovics Dorina

Módszerünk szokás szerint a vakteszt volt. Kóstolóink, akik nem tudták, hogy milyen termékeket, milyen sorrendben raktunk eléjük, szigorúan szubjektív, érzékszervi szempontok alapján értékelték a termékeket az 1-től 5 pontig terjedő skálán. Az összesítés és az átlagolás után ebből született meg az alábbi végeredmény.

2. helyezett: Gierlinger Frankfurti virsli – 3 pont (1199 forint/800 g)

Összetevők: sertéshús (90%), burgonyakeményítő, étkezési só, dextróz, stabilizátor (difoszfát), étkezési fűszerek, antioxidáns (aszkorbinsav), fűszerek, fűszerkivonatok, tartósítószer (nátrium-nitrit), bükkfafüst.

IMG 3800
Ruzsovics Dorina

A mezőnyben a Tamási-Hús glutén-, laktóz- és szójamentes terméke villantotta a legmagasabb hústartalmat, egészen pontosan 90 százalékot. Az ízén érződött is, hogy nem spórolták ki belőle a húst, a só viszont mintha kicsit megszaladt volna benne, és tesztelőink roppanóssága, pontosabban annak hiánya miatt is panasszal éltek.

  • Nem jó az állaga, nem roppanós kicsit sem, és túl sós is.
  • Füstölt ízű, lehetne roppanósabb.
  • Nagyon sós és rossz ízű.
  • Ez kifejezetten finom, ízes, ehető.
  • Ez nem roppanós, eddig erre mondanám, hogy füstölt íze van. Fura, sötét a színe.
  • Ezt épphogy meg lehet enni, csak utána ijedek meg.

2. helyezett: Dinasztia Juhbeles virsli – 3 pont (2299 forint/1 kg)

Összetevők: sertéshús (82%), víz, étkezési só, stabilizátor (E451), glükózszirup, élesztőkivonat, antioxidáns (E316), ízfokozók (E621, E635), fűszerkivonatok, színezék (E120), burgonyakeményítő, tartósítószer (E250).

IMG 3830
Ruzsovics Dorina

A Dinasztia juhbeles terméke láttán már első ránézésére sem futott össze a nyál tesztelőink szájában, ráadásul rövidesen már problémákra is fény derült: többen íztelennek és a vártnál puhább állagúnak találták. Nem volt rossz, de annyira kiemelkedően jó sem.

  • Furcsa az íze és az állaga is olyan habos. Nem azt érzem, hogy virslit eszem.
  • Csúnya, de finom.
  • Kolbászos íz, a lecsengése kegyetlen.
  • Kicsit zsírosabb, íztelenebb darab.
  • Túl puha az állaga, ez sem tetszett.
  • Kinézetre rettenetes, de tök finom.

1. helyezett: Penny Karát Bécsi virsli – 4 pont (949 forint/400 g)

Összetevők: sertéshús (81%), marhahús (8%), ivóvíz, sertésszalonna, étkezési só, stabilizátor (nátrium-citrátok), fűszerek, dextróz, antioxidáns (aszkorbinsav), szacharóz, citromsav, fűszerkivonatok, tartósítószer (nátrium-nitrit), juhbél, füst.

IMG 3811
Ruzsovics Dorina

A Penny 89 százalékos hústartalmú saját márkás virslije tekintélyes, egy pontos előnnyel szerezte meg a győzelmet – teljesen megérdemelten! Tesztelőink egyöntetű véleménye szerint kellemesen húsos ízű, szép, sötét színe van, és úgy roppan, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Ha szereted a bécsi vonalat, valószínűleg nem fogsz csalódni benne, így remek választás lehet a szilveszteri bulihoz.

  • Kellemesen húsos ízű, de a bőr furcsán rágós, száraz rajta.
  • Finom, ropogós.
  • Jó roppanós! Finom.
  • A héja kissé vastag és rágós, túlborsozott darab.
  • Sötét színe van, ami nekem tetszik. Jó roppanós, illik a hangja a pezsgődurrogtatáshoz. :)
  • Úristen, de sós! Viszont a bél egészen vágható.

Futottak még

Ezek a termékek nem jutottak el a dobogóig, ezért csak röviden, tájékoztató jelleggel értékeljük őket.

4. helyezett: Lidl Dulano Bécsi juhbélben – 2,83 pont (949 forint/400 g)
Hústartalom: 85 százalék.

A Lidl terméke abból a szempontból némiképp kilógott a sorból, hogy hivatalosan nem is virsli, hanem „sertéshúskészítmény”. Páran meg is jegyezték, hogy van valami szokatlan az ízében, de egyébként egészen korrekt. A füstölés például kifejezetten jól állt neki.

4. helyezett: Herz Gourmet Frankfurti virsli – 2,83 pont (479 forint/180 g)
Hústartalom: 65 százalék.

A Pick által gyártott Herz frankfurti virsli elég halovány ízt mutatott, így valakiben fel is merült a kérdés: „feltalálták az íz nélküli virslit?” Két tesztelőnk ugyanakkor ettől függetlenül is szerette, ami megmentette a csúfos bukástól.

6. helyezett: Zimbo Bécsi virsli – 2,66 pont (999 forint/2×200g)
Hústartalom: 80 százalék.

A Zimbo mindenmentes (glutén, szója, glutamát, laktóz és mesterséges színezék sincs benne) bécsije csak mérsékelt sikert aratott kóstolóink köreiben, akik nagyrészt hármas vagy rosszabbra értékelték közepesen vállalható, sós jegyekkel tarkított ízei miatt. „Régi, nosztalgikus virsli íz, de nem a jóféle nosztalgia” – mutatott rá egyikük.

7. helyezett: Weisbauer Bécsi virsli – 2,5 pont (1049 forint/400 g)
Hústartalom: 80 százalék.

A Weisbauer glutén-, laktóz- és szójamentes, juhbélbe töltött versenyzője csak egyetlen tesztelőknek jött be igazán, a többiek vagy parizerízűnek, vagy túlízesítettnek, vagy büntetően sósnak nevezték.

8. helyezett: Tesco Finest Bécsi virsli – 2,33 pont (599 forint/230 g)
Hústartalom: 82 százalék.

Roppanni ugyan roppant, de tesztelőink szerint az íz terén még a Tesco virslijének is lenne hova fejlődnie. „Borzasztó, kinézetre és ízre is” – jegyezte meg egyikük. Ennek tetejében sokan azt mondták rá, hogy irgalmatlanul sós.

9. Kométa Classic Bécsi virsli – 2,16 pont (999 forint/400 g)
Hústartalom: 80 százalék.

A Kométa glutén-, szója-, laktóz- és tejfehérjementes, bükkfával füstölt résztvevője senkitől nem kapott háromnál több pontot. Már „természetellenesen rózsaszín” külseje is visszatetszést keltett, és csapatunk az ízéért sem volt különösebben oda. Volt, aki egyenesen rettenetesnek találta.

10. Auchan frankfurti sertésvirsli – 1,16 pont (685 forint/400 g)
Hústartalom: 76 százalék.

Az Auchan virslijének pontszáma több mint beszédes. Egyetlen kivételtől eltekintve mindenki elégtelenre értékelte. „Atyaég, ez mennyire rossz” – írták róla, ami annak lehetett az eredménye, hogy nagyon fűszeresnek, sósnak és műízűnek érződött.

A virslit már unod, és inkább valami gyorsan megvalósítható receptet keresel a szilveszteri bulihoz? Mázlid van, mert ebben is tudunk segíteni!

Oszd meg másokkal is!
Mustra