Így lehet ötcsillagos kényelmű az ágyad

Mennyire legyen kemény a matrac? Mekkora az ideális párnaméret? És milyen anyagból készüljön az ágynemű? Most választ kaphatsz a kérdéseidre!

A stuff.co.nz szakemberek segítségével járt utána, hogy milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani a matracot, a takarót, a párnát és az ágyneműhuzatot, hogy minden korábbinál komfortosabb legyen az ágyad. Mint kiderült, van olyan terület, ahol a méret az anyaghasználatnál is fontosabb.

A matrac

Ahhoz, hogy elnyerd álmaid ágyát, elengedhetetlen egy jó matrac. Mark Elliot, a Bed World vezetője rámutatott: mivel az év 365 napján, naponta 8 órát töltesz rajta, megéri rászánni a pénzt. A szakember szerint a vásárlók leginkább két dologra szoktak panaszkodni a boltjában: vagy hátfájdalomra, vagy arra, hogy a felébrednek, amikor partnerük felkel az ágyból. Éppen ezért sokan azt gondolják, hogy keményebb fekhelyre van szükségük. Csak éppen ők nem tudják, hogy a termékek általában igen hasonlóak, és a különbségek szinte csak a párnázottságukból adódnak.

Ha minőségi az ágy, akkor hiába kelt puha érzetet, így is kellő támasztékot ad.

Az ágykereskedő úgy tapasztalja, hogy jelenleg a zsákrugós matracok a legnépszerűbbek, de feljövőben vannak a természetes latex termékek is. Szerinte az utóbbiakat gyakran alábecsülik, pedig nem kéne, mert tartósak és környezetbarátok. Harmadik opciónak ott van még a poliuretán memóriahab, ami süppedősebb érzetet nyújt. Persze, a kényelemnek megvan az ára: a latex és a memóriahabos matrac akár kétszer annyiba is kerülhet, mint a zsákrugós változat.

Ha így akarsz ébredni, ne a matracon sprórolj
Ha így akarsz ébredni, ne a matracon spróroljFotó: Shutterstock

A párna

Dr. Amy Morahan csontkovács szerint a megfelelő párna szintén létfontosságú, hiszen ha valaki rossz pozícióban alszik, az a gerince állapotára is kihatással lehet. A választáshoz elsőként azt kell végiggondolnod, hogy milyen pozícióban alszol. Ha az oldaladon, célszerű a fal felé fordulnod, és a fejed és a fal közé, középre tenni a párnát.

Ki kell töltenie a rendelkezésre álló helyet. Ha túl kicsi, vagy túl nagy a párna, elmozdulhat a fejed, és emiatt idővel megváltozhat a testtartásod is.

A szakember a háton alvók számára a kisebb párnákat ajánlja, a hason alvást pedig mindenképp kerülendőnek tartja, mert feszültséget okoz, miközben pont az lenne a cél, hogy alvás közben egyenes legyen a gerinc.

A párna töltete készülhet gyapjúból, bambuszból, hajdinából, memóriahabból és más szintetikus habból is – a csontkovács szerint ennek nincs akkora jelentősége, mint a méretnek. Sőt, neki az a véleménye, hogy a drágább termékek sokszor semmivel nem jobbak olcsóbb társaiknál. A döntésnél így inkább azt érdemes figyelembe venni, hogy a párna ne terhelje a gerinced és lehetőleg megtartsa a nyakad is. Akármilyet is veszel azonban, 18-24 havonta tanácsos lecserélned.

A fejed annyit nyom, mint egy bowling golyó, ezért idővel kilapítja a párnát.

A párna mérete még az anyagánál is fontosabb
A párna mérete még az anyagánál is fontosabbFotó: Shutterstock

Az ágynemű

Az MM Linen alapítója, Kerry Jackson szerint az ágyneműkkel azt az érzetet kell megteremtened, mint ami egy ötcsillagos hotelben fogad.

Amikor megszállsz egy szép hotelben, úgy jössz el, hogy „hű, én is ilyen ágyat akarok”, és jól is teszed.

Kezdésnek ruházz be egy kényelmes matrachuzatba, majd jöhetnek a paplanok és a párnák. Kerry Jackson szerint a libatollas termékek egyszerre puhák és melegek, és egyáltalán nem nehezek, így nem tévedhetsz velük nagyot. A lepedőnél már egy fokkal nehezebb általánosítani, mert a döntés leginkább a személyes preferenciákon múlik. Vannak, akik a pamutot kedvelik, míg mások a puhább vászonra esküsznek.

És mi legyen a színekkel? A szakember úgy vélte, hogy az ágyneműknél a „nyugodt” színséma az ideális, de működnek a virágos minták is. Végezetül megfontolhatod egy ágytakaró beszerzését is, ami kissé talán ódivatúnak tűnhet, viszont lényegesen megkönnyíti az ágy tisztán tartását.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.