Mikor azt hitted, hogy a kenyérpirítók évitizedek óta sehova sem fejlődtek, akkor kiderül, hogy csak lemaradtál.

A kenyérpirító nem az a műfaj, aminél hónapról hónapra jönnek az új bejelentések, ahol mesterséges intelligenciát is bevetik a tökéletesre pirult kenyér eléréséhez, de mint kiderült igen is dolgoznak fejlesztők azon, hogy megcsinálják a tökéletes pirítóst. De mégis miben tudnak újat mutatni a kenyérpirítók, és milyet érdemes keresni az üzletekben? 

A kenyérpirítók múltja

Mielőtt a skót Alan MacMasters 1893-ban feltalálta volna az elektromos kenyérpirítót nagyjából két lehetőségük volt az embereknek kicsit szenesíteni a kenyerüket: vagy egy fémrácsot tettek a tűzhelyre vagy egy hosszabb nyelű villára tűzték fel a szeleteket. A nagy áttörésre azonban még várni kell, az első nagyobb sikerű, kereskedelmi forgalomban kapható készüléket a General Electric dobta piacra 1909-ben. Egy gond volt csak, az ekkoriban készült pirítók még nem fordították meg maguktól a kenyérszeleteket, hanem a kedves felhasználónak magának kellett intézkednie, és ez még jó tíz évig így is maradt.

Forrás: Wikipédia

Valószínűleg nem tűnt fel sokaknak, de 10 évvel ezelőtt piacra dobták az első olyan kenyérpirítót, ami gyakorlatilag teljesen átlátszó, hogy már pirulás közben szembesülhessen vele az ember, hogy mikor ég meg a sarka a kenyérszeletnek. A még most is 160 fontos, vagyis majdnem 60 ezer forintos ára miatt valószínűleg sokan le tudnak mondani a pirítósbambulás felemelő élményéről, de ez is azt bizonyítja, hogy a kenyérpirító forradalmasítása nem állt meg évtizedekkel ezelőtt, mint ahogyan azt sokan gondolnánk.  

pirito

De ott van a Tefal egyik kenyérpirítója is, ami tulajdonképpen nem is kenyérpirító, hanem gyakorlatilag egy reggeliztető gép, hiszen amíg elkészül a két szelet pirítós (vagy rántott parizer?), addig vagy csinál egy tükörtojást, vagy négy lágytojást, sőt olyan változatot is lehet vásárolni, ami az igazi angol reggelik elengedhetetlen kellékét, a babot készíti el egy időben a pirítóssal, az ára pedig tízezer forint körül mozog. És akkor még az olyan koncepciókról nem is beszéltünk, mint például az az eszköz, ami egyszerre kenyérvágó kés, és mivel izzik, pirít is. 

Mitől jobb az egyik kenyérpirító mint a másik? 

Sokak szerint az árától, de a kérdés ettől sokkal összetettebb, főleg ha vett már valaki olyan kenyérpirítót, amiből kilógott az átlagos kenyérszelet fele, vagy amiből nem lehetett kipiszkálni az elkészült pirítóst. Egyébként pont erre álltak elő a fejlesztők egy olyan koncepcióval is, amivel nem felülről kellene tömködni a pékárut a pirításhoz, hanem oldalról lehetne betölteni, így akár croissant-t vagy buktát is lehetne pirítani egy boldogabb élet reményében. 

Olyan kenyérpirítót érdemes keresni a boltban, amiből egyszerű kivenni a szeleteket, hogy ne kelljen az ujjad szétégetni, mikor kibányászod a kisebb kenyérszeleteket. Olyat keress, aminél az emelő/eresztő kart te is tudod még tovább emelni, hogy gyakorlatilag magától kiessen a pirítós. Néhány pirítóban van olyan funkció is, hogy sütés közben is ki tud emelni a kenyeret ennek segítségével, majd visszateheted ha még nem pirult meg eléggé. 

Ha nemcsak kenyeret melegítenél, hanem mondjuk egy kiflit vagy zsömlét is, akkor arra is találhatsz megfelelő pirítót, mégpedig olyat, aminek a tetejére eszkábálható egy kis kosárka vagy tartó, és oda tudod tenni például a bucikat. 

shutterstock 768018766

Türelmetlen típusoknak lehet tökéletes a visszaszámlálós verzió, ami elsőre teljesen feleslegesnek tűnik, de azért egy rohangálós reggelen, amikor minden másodperc számít, jó tudni, hogy belefér-e még, hogy kifesd a szempilládat mielőtt elkészül a pirítósod, vagy csak állsz a gép mellett, miközben értékes másodperceket veszítesz. 

A modern kenyérpirítók egy részét már bagel- vagy zsemlefunkcióval is ellátták. Alapvetően eddig is lehetett belepasszírozni zsemlét a pirítóba, de ez a funkció annyival tud többet, hogy itt csak a egy oldalát pirítja, vagyis félbevágott zsemle egyik oldala puha, a másik pedig pirított marad. Ez aztán a jövő!

Ami pedig az élettartamot és márkákat illeti, a brit fogyasztóvédelmi magazin, a Which? két éve közreadott egy listát, ami szerint egy ilyen készülék átalgosan 2-3 évet bír, a legjobb márka a műfajon belül a Krups, illetve Philips, és ha neked is az a legfőbb bajod a pirítóddal, hogy a kenyér nem egyenletesen sül, akkor nem vagy egyedül.

Mustra