Pizsamában vagy meztelenül jobb aludni?

Ha nagy a meleg, tényleg segíthet, ha valaki meztelenül bújik ágyba, számottevő különbség azonban nincs a két legnépszerűbb opció között.

Merthogy van azért más opció is, a kapucnis felsőben, melegítőben és kezeslábasban ágyba bújó embertársainkról ugyanis azért talán túlzás lenne azt állítani, hogy akkor ők most pizsamában lennének. Ők persze csupán 1-2 százalékát teszik ki a populációnak, legalábbis a britek 1200 felnőttet kikérdező felmérése szerint. Eszerint a legtöbben, a megkérdezettek 40 százaléka pizsamát visel, 20 százalékuk alsónadrágban/bugyiban tér nyugovóra, és nagyjából a harmaduk alszik meztelenül. A Guardian szerint egyébként nyaranta tényleg jó ötlet lehet meztelenül aludni, ráadásul ebben az esetben az sem szempont, hogy vajon megfelelő minőségű, jólszellőző anyagú pizsit választottunk-e. 

shutterstock 424231576

Hűűűűűs...

Főleg abban az esetben jöhet jól a meztelenül alvás, ha a nagyjából 20 fokos, az alvás szempontjából ideálisnak tekinthető külső hőmérséklet elérésének gátat szabnak a ruhák, ilyenkor ugyanis jóval nehezebb elaludni, és a 3-4 óra alvás után csökkenni kezdő testhőmérsékletünk sem lesz képes lehűlni, ami bizony az alvásminőségre is kihatással lehet.

Szellőzz!

A nők esetében szintén előnyös lehet a meztelenül alvás, főleg nyaranta, amikor az izzadás és a nem jól szellőző, nyirkos ruhadarabok tovább ronthatnak a szeméremtest-gyulladás és a gombás fertőzések tünetein. A férfiakra vonatkozólag napvilágot láttak ugyan olyan kutatások is, amelyek szerint a napközben boxert viselő és meztelenül alvó férfiak esetében 25 százalékkal kisebb az esélye a spermiumok DNS-fragmentációjának, más kutatások azonban vitatják, hogy mindennek köze lenne a sperma minőségéhez. Összességében tehát csak a rosszul szellőző, vastag melegítőben alvóknak lehetne azt a tanácsot adni, hogy amennyiben nem Szibériában sátraznak épp, ideje nekivetkőzniük, összességében csak az számít, eleget és jól alszik-e valaki abban, amit ő pizsamának nevezett ki. 

Mustra