A Pekingi Dizájnhét luxusplazákban tolta a gazdagok arcába a kulturális örökséget

A napokban ötödik alkalommal rendezték meg a Pekingi Dizájnhetet, amely az előző évekhez hasonlóan ezúttal is felért egy városnéző körúttal, mivel a minisztériumok és a helyi önkormányzatok által támogatott esemény keretén belül számos kiállítást, előadást és vásárt tartottak a 22 milliós városban. Ez többek között azért volt fontos a rendezőknek, mivel a dizájnhét egyik kiemelt témája a kulturális örökség megőrzése, a műemlékvédelem fontossága és az ezekkel kapcsolatos kritikus kérdések megválaszolása volt.

A szervezők legmeglepőbb húzása mégis az volt, hogy a dizájnhét főbb eseményeit és kiállítóit a város legfelkapottabb luxusplázáiba, mint például a Park View Greenbe és az Indigoba terelték be. Ennek ellenére a „művészfaluvá” avanzsált bevásárlóközpontba több mint 2000 kortárs tervező, szakember és 5 millió kíváncsi látogató érkezett – írja a core77.com, akik szerint a terv végülis sikeresen megvalósult: a kiállított munkákat eljuttatták a fizetőképes és plázamániás közép- és újgazdag osztályhoz.

”A művészek nem azért alkotnak, hogy munkájuk végül egy bevásárlóközpontban kössön ki. Ezeknek a műalkotásoknak valami meghitt, a kereskedelmi szférától távol eső helyen lenne a helyük. Minden alkalommal küzdelmes megfelelő teret találni a kiállításoknak. A művészek itt kevésbe elégedettek, mint mondjuk Londonban” – adott hangot elégedetlenségének a South China Morning Post szerzője.

A kéthetes esemény azonban nemcsak az inkubátor programokra és a fiatal tervezőkre fókuszált, hanem a város olyan egyedülálló kerületeibe is eljuttatta a látogatókat, mint a történelmi negyedként ismert Dazhalan és Baitasi. Kattintson a galériára és nézze meg, milyen izgalmas dolgok történnek a Távol-Keleten!

Oszd meg másokkal is!
Mustra