4 tipp, hogyan védheti meg cicáját az erkélyről zuhanástól!

Akik lakásban élnek, nem ismeretlen probléma számukra hogyan elégítsék ki kisállatuk mozgásigényét. A kutyák esetében valamivel egyszerűbb a helyzet, hiszen a rendszeres sétáltatás erre is megoldás, és kielégíti a kíváncsiságukat. A macskák azonban nem érik be ennyivel.

Tény, hogy a cicákat is lehet pórázon sétáltatni, ha kis koruktól hozzászoktatjuk őket, de sokan éppen azért döntenek a macska mellett, mert nem kell vele állandóan lemászkálniuk, sétáltatniuk. Elég, ha vesznek egy macskaalmot, ha pedig van erkély, akkor oda is kiengedik, hadd nézelődjön. Csakhogy a macskák valóban kíváncsi teremtmények, és nem igazán elégszenek meg azzal, hogy az erkélyre kirakott székről szemrevételezzék a környéket. A jobb kilátás és a kíváncsiság miatt a korlátra is felmerészkednek.

Ez nem is gond, az első három emelet esetében, hiszen egy felnőtt cica eséskor ezt a magasságot még jó eséllyel túléli. Ám a felsőbb szintekről kizuhanni már nekik is veszélyes lehet. Az erkélykorláton ácsingózva pedig elég egyetlen rossz mozdulat vagy széllökés, esetleg egy túl csábító madár a szomszéd faágon, vagy ijesztő zaj, és az állat jó esetben az állatkórházban, rossz esetben egy zsákban végzi. Hogy ezt elkerülhesse, több megoldás is kínálkozik, ízlésnek és pénztárcának megfelelően.

Macskaháló

A macskaháló kettős funkciót lát el. Nem csak az erkélyeken, hanem akár a kertben is használható, ahol a cicák számára egyfajta kennel alakítható ki belőle. Az erkélyeken pedig a korlát és a felettünk lévő erkély közé rögzítve garantálja, hogy a macska ne bucskázhasson ki. Ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy a háló nem csak az állatot, hanem önt is akadályozza, így például az erkély korlátjára rögzített virágládákról lemondhat, és az otthon felejtett lakáskulcs ledobálásával, vagy az alsó szomszéddal folytatott traccspartikkal is fel kell hagynia. És persze ízlés dolga, de nem is biztos, hogy tetszik a végeredmény látványa.

shutterstock 205497232

Maga a háló sem olcsó mulatság, ám cserébe legalább időjárás- és UV-álló. A lehetőségekhez mérten a gyártó láthatatlanná is próbálja tenni ezeket a hálókat, több-kevesebb sikerrel.

Akinek a macskaháló túl drága lenne, az egyszerű csirkehálóval is próbálkozhat. A végeredmény védelem szempontjából jó, ám esztétikailag kevésbé.

Macskaketrec

Természetesen most nem a hordozóra kell gondolni, de valami egészen hasonló dologról van szó. A ketrec felállítható az erkélyen is, de egy ablakhoz is rögzíthető. Ez a lezárt tér lehetővé teszi a macskáknak, hogy kedvükre nézelődjenek a külvilágban anélkül, hogy a lezuhanás veszélye fenyegetné őket. Az erkélyen felállított ketrec hátránya, hogy elég sok helyet elfoglal, az ablakhoz rögzített pedig kissé nehézkessé teszi annak kinyitását. Ugyanakkor ha macskaajtó is kerül rájuk, akkor a cicák biztonságosan, és kedvükre mászkálhatnak ki – be a lakás és a ketrec között.

shutterstock 279476936

Kielégíteni a kíváncsiságát

A macska kíváncsi állat, és szeret egy magaslati pontról megfigyelni mindent. Ha ez a magaslati pont az erkély korlátja, az veszélyes lehet. De mi van, ha ad neki az erkélykorlátnál is csábítóbb lehetőséget?

„A macskák természetükből adódóan is kíváncsi állatok, és szeretik a körülöttük lévő környezetet minél nagyobb látószögben belátni. Másrészről a macskák sokkal inkább ösztönlények, mint a kutyák, így ha vadászatról, vagy a zsákmány becserkészéséről van szó, a tériszony náluk ismeretlen fogalom.

A legbiztonságosabb, valamint a cica és a gazdi szempontjából a legpraktikusabb a kinti kifutó lehet. Hasonló elképzelésen alakul, mint a ketrec, csak annyiban más, hogy ez olyan, mint egy hosszú folyosó az erkély korlátján, amihez szabad ki-bejárást kell biztosítani a szobába. Így a cica, ha kinti nézelődésre vágyik, csak kisétál, elnapozgathat, a gazdit pedig a kifutó semmiben nem akadályozza” – ajánlja dr. Hargitai Blanka állatorvos.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra