Termékbemutató után 14 napja van megbánni az egészet

Valamennyi fogyasztóval szemben érvénytelennek találta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Solutem Konference Kft. termékbemutatós cég azon szerződési feltételei, amelyek alapján korlátozta többek közt a fogyasztókat megillető indokolás nélküli elállási jog gyakorlásának lehetőségét – állapította meg a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület által indított közérdekű keresetben a Veszprémi Törvényszék immár jogerősen is. De mit tud tenni ha elment egy termékbemutatóra, amit aztán azonnal meg is bánt? 

2014. június 13-án Európa-szerte érvénybe léptek az egységes fogyasztóvédelmi rendelkezések, a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület mégis azzal szembesült, hogy panaszok tömkelege érkezik a termékbemutatós cégekre, amelyek tudomást sem vesznek a szigorodott előírásokról.

14 nap a 8 nap helyett

Az új szabályok alapján az üzleten kívüli értékesítés (termékbemutatók), mind pedig a távollevők között kötött szerződések esetében bizonyos kivételekkel már tizennégy napon belül gondolhatják meg magukat és visszaléphetnek a szerződéstől hátrányos jogkövetkezmények nélkül. Ez a határidő korábban volt csak nyolc munkanap, azonban még mindig találni olyan vállalkozásokat, amelyek tisztességtelen szerződési feltételeket alkalmaznak a fogyasztókkal szemben és nem ültették át az új rendelkezéseket, így korlátozva a fogyasztói jogokat.

shutterstock 112894816

Az Solutem Konference Kft termékbemutatók szervezésével foglalkozik (az interneten sem lehet ennél többet megtudni róluk), azonban eleve téves jogszabályt jelölt meg szerződéseiben, amely egyáltalán nem üzleten kívüli értékesítésre, hanem a távollevők között kötött szerződésekre, így például az internetes vásárlásokra vonatkozott – ráadásul az már nem volt hatályban akkor sem, amikor a feltételek között rá hivatkozott. A bíróság helyt adott az NFH azon kereseti kérelmének is, amely az indokolás nélküli elállási jog gyakorlásának lehetőségét csupán 8 munkanapon belül biztosító szerződési feltétel tisztességtelenségének megállapítására irányult.

Elállás után 14 napon belül visszajár a befizetett összeg

Ha a fogyasztó él az indokolás nélküli elállási jogával, akkor a vállalkozásnak legkésőbb az elállásról való tudomásszerződésétől számított tizennégy napon belül vissza kell téríteni a fogyasztó által befizetett teljes összeget.

Azonban az érintett cég e tekintetben is tisztességtelenül járt el és jogszabályba ütközően csupán egy hónapon belül vállalta elállás esetén a vételár visszatérítését – és ekkor is nem csupán a vételárat, hanem a teljes kifizetett összeget kell visszaadni a törvény szerint. A Veszprémi Törvényszék jogerős döntésében megállapította, hogy az érintett szerződési feltételek tisztességtelenek, ezért pedig a céggel szerződő valamennyi félre nézve kiterjedő hatállyal érvénytelenek.

A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület arra kéri a fogyasztókat, hogy szerződéskötés előtt alaposan tájékozódjanak jogaikról, különösen üzleten kívüli értékesítés esetén. A tapasztalatok szerint ugyanis bőven akadnak még hiányosságok a termékbemutatós cégek által alkalmazott általános szerződési feltételek között és azok nem felelnek meg a hatályos fogyasztóvédelmi szabályoknak.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra