Egy igazán innovatív újítás több olyan problémára kínál egyben megoldást, amik erősen szorongatják az emberiséget. A FU nevű kis edény pontosan ezt tudja: segítségével a jövőben egyszerre küzdhetünk meg a műanyagszemét eltüntetésével és az élelmiszerhiánnyal.
Valószínűleg senkinek nem kell bemutatni a két problémát. Az erdőben sétálva, vagy akár csak egy környezetvédelmi cikket is elolvasva láthatja, hogy a műanyagok lebomlása finoman szólva is nehézkes. Persze léteznek már gyorsan – akár napok alatt – lebomló zacskók is, de ez nem oldja meg annak a több ezer tonna műanyag hulladéknak a problémáját, amik majd csak 1 millió év (!) múlva bomlanak le.
![Kép: livinstudio.com](http://kep.cdn.index.hu/1/0/777/7772/77726/7772631_1ac85b4ee313830d0bff6ebc3a005123_wm.jpg)
És persze azt sem nagyon kell magyarázni, hogy az egyre és egyre több ember, sajnos egyre többet eszik, amit lassan képtelenek leszünk bírni. A tudósok ezt a gondot sokféleképpen próbálják áthidalni, egyelőre kevés sikerrel.
A Livin Studio Az Utrecht Egyetemmel közösen kifejlesztett egy eljárást, aminek segítségével a ként gond egyszerre orvosolható. Persze nem arról van szó, hogy akkor innentől minden rózsaszín, és csillámporos, és megszűnik az éhezés, de az elgondolás egyáltalán nem rossz.
![Kép: livinstudio.com](http://kep.cdn.index.hu/1/0/777/7772/77726/7772651_31a9892f8dce2fb9018ab00f93fef07e_wm.jpg)
Lényegében egyfajta inkubátorról van szó, melyben ehető gombákat nevelnek. A gombák ugyanis elképesztően szaporák, táplálóak, mégis nagyon kevéssé használjuk ki az adottságaikat. Főleg ha azokra a tulajdonságaikra gondolunk, amik miatt a kutatók érdeklődését felkeltették: egyes gombafajok ugyanis képesek a mérgező anyagok – mint a műanyag – lebontására, és mindezt olyan formán, hogy fogyaszthatóak is lesznek.
A rendszer persze nem olyan egyszerű, hogy a gombákat elszaporítják a zacskón, és már tálalható is. először is a műanyagot UV fénnyel sterilizálják, majd egy inkubátorszerű szerkezetbe helyezik. Azon belül is egy speciális „tápközegbe”, egy pohárra emlékeztető, zselatinból, keményítőből és cukorból álló tartóba gyűrik bele a zacsit (ezt az edényt a kutatók FU-nak nevezték el). A FU alján kis folyadékban gombaspórák vannak, amik majd a lebontást végzik - ezután már csak várni kell.
![Kép: livinstudio.com](http://kep.cdn.index.hu/1/0/777/7772/77726/7772683_03350025f0fdd26ee4819f90a010c3b2_wm.jpg)
A gomba szaporodásnak indul – amihez felhasználja a zacskót és a poharas tartót is –, és eközben lebontja a műanyagot. Mikor ezzel készen van, egyszerűen ki kell emelni a szerkezetből, és lehet is falatozni. Hogy mennyi időre van szüksége a gombának a lebontáshoz, arról sajnos nem szól a leírás, de az biztos, hogy serkentik a növekedését a párás környezettel, és locsolással is. A kutatók annyira erősen bíznak a sikerben, hogy a gombával benőtt FU elfogyasztásához egy speciális, kifejezetten erre alkotott evőeszközt is terveztek.