A gagyi nem mindig vicces – Blaha Lujza téri vásár

Karácsonyi vásár-mustránk utolsó állomásán sikerült megtalálnunk a lehető legkiábrándítóbb helyszínt: válogatott gagyi és lehangoló körülmények kísérték utunkat. Talán csak az csalt némi mosolyt az arcunkra, hogy a 100% lámagyapjúból készült ruhák készítésekor az állatot „nem bántják, csak fodrászolják”.

Ígérjük, idén utoljára számolunk be karácsonyi vásárról, de sajnos azt nem sikerül abszolválnunk, hogy a csúcson hagyjuk abba, mint a nagyok. Mi ugyanis a csúcsról – nevezetesen a Vörösmarty térről – indultunk, hogy aztán néhány gyérebb, de még mindig határozottan vállalható vásáron keresztül jussunk el a legaljára, a Blaha Lujza térre.

Gravírozott pohár és képes bögre - dögunalom

A cseppet sem idilli kép kialakulásában nem csak a lelombozó környezet, hanem a feltűnően minőségen aluli kínálat is közrejátszik: ahány igazán vállalhatatlan karácsonyi giccs létezik, az mind megtalálható az egészen kis mennyiségű bódéban. Ha mást nem, az árak színvonalát érdemes ugyan kiemelni, dehát ilyen portékák mellett egyenesen szégyen is lenne, ha ennél többért vesztegetnének bármit is.

A sláger – az imént felvezetett koordináták tükrében nem is annyira meglepő módon – a hűtőmágnes, amelyből a kínosan idétlen, állatmintás faverzió 300 forintot kóstál, és persze a gumiból/műanyagból készült „neves”, nagy okosságokkal ellátott darabok is csak 500-ba kerülnek. Már a Jókai téren sem tartottuk túl szellemesnek a saját képpel ellátott bögrék, üvegek ötletét, ám ezek itt különösen kiábrándító formában jelennek meg, a gravírozott pohár pedig attól sem lesz vonzóbb, hogy óriási betűkkel hirdetik: egy perc alatt kész.

Üvegfronton 2000 Ft-ért kínálják a „részeg üveget”, ami úgy fest, mintha még olvadt állapotban jól behúztak volna neki, kornyadozik, talán még ez a kifacsart tárgy hordoz magán némi szellemességet, de ez sem győzött meg minket.

„Nem bántják, csak fodrászolják!”

Az egyik, perui portékákat – fülbevalókat, sapkákat, pulóvereket – felvonultató bódéban sem az áruktól támadt jókedvünk, hanem az egyik ruhadarab feliratától: „100% lámagyapjú. Nem bántják, csak fodrászolják!” Ők legalább biztosítják a vevőt az állatokkal való méltányos bánásmódról.

Úgy fest, az 1500 forintos szekció minden kevésbé igényes vásárban állandó elem: itt is bőven találunk ebben az árfekvésben elhelyezkedő sapkát, sálat, kesztyűt, az akciós részlegen pedig mindez már csak 1200. És persze zokni, zokni, zokni minden mennyiségben: 5 pár csak 800 illetve 1200 forint, vigye el, vegye fel!

A napelemes bólogató állatkák arzenálja itt is központi elem, a másik nagy sláger pedig a szintén 1000 Ft-ért kínált, kisméretű ékszertartó bábu. Emellett olyan használhatatlan alkalmatosságokban sincs hiány, mint például az ormótlan, integető hóemberrel és rénszarvassal ellátott ajtódísz, vagy éppen a maga nemében is különösen ronda hógömb. Na sebaj, az alvégen még mindig kapható a 2007-es és a 2008-as év pálinkája – bár a körülményeket tekintve valószínűleg nem sokan állnak le szürcsölgetni a Blaha kellős közepén.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek