Dobd össze idén a mézes krémest karácsonyi változatban: fűszeresen és narancsosan

A mézes krémes igazi téli klasszikus, és ha a krémbe egy kevés mézeskalácsfűszer-keverék is kerül, még finomabb lesz. Ha igazán szép tálalásra törekszel, kandírozott narancshéjjal díszítsd a szeletek tetejét.

Mandulával és fehér csokis vajkrémmel a tetején a legfinomabb.
Mandulával és fehér csokis vajkrémmel a tetején a legfinomabb.Prostock-Studio

Hozzávalók

  • 1 nagy evőkanál mézeskalácsfűszer-keverék
  • 1 mokkáskanál
  • 10 deka kandírozott narancshéj apróra vágva
  • 3 ek. narancsszörp
  • 1 darab tojás
  • 15 deka cukor
  • 2 ek. méz
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 6 ek. tej
  • 3 deka vaj
  • 45 deka liszt
  • 5 deci tej
  • 6 csapott ek. búzadara
  • 20 deka porcukor
  • 25 deka margarin
  • 20 g vaníliás cukor
  • 10 deka baracklekvár
Recept idők

A tojást a cukorral alaposan keverd el, majd add hozzá a sót, szódabikarbonát, vajat, tejet és mézet. Olvaszd össze, majd várd meg, amíg langyosra hűl. Ekkor mehet hozzá a liszt, és gyúrd tésztává. Oszd négyfelé, majd egyenként egy-egy kisebb tespiben süsd egyforma alakú lapokra.
A krémhez 5 dl tejben főzd meg a búzadarát 20 deka cukorral. Amikor ez is langyosra hűlt, keverd hozzá a szobahőmérsékletű margarint, narancslevet, kandírozott héjakat és a vaníliás cukrot.
Az legalsó lapot kend meg a krém felével, helyezz rá egy lapot, kend meg a baracklekvárral. Aztán következik a harmadik lap, a maradék krém és az utolsó lap. Hagyd egy napig állni a hűtőben, és aztán szeleteld. Fehér csokival a tetején is finom, és ünnepekkor akár tortaként is készítheted.
 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek