Gyömbéres édesburgonya-pite – gesztenyerózsákkal a tetején varázsolhatod ünnepivé

Kevesebb cukorral készítve, kis adagokban előételként is bevetheted, egy nagy piteformában sütve pedig különleges desszert lehet egész télen ez az ünnepi édesburgonya-pite. Ha a karácsonyi időszakban tálalod, tejszínes, édesített gesztenyemasszából nyomj a tetejére díszítést a még különlegesebb ízekért.

Édesburgonyából és tökből is készítheted.
Édesburgonyából és tökből is készítheted.kajakiki

Hozzávalók

A töltelékhez

  • 50 deka édesburgonya
  • ízlés szerint gyömbér, fahéj, szerecsendió
  • 1 mokkáskanál
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 3 darab tojás (+ 1 darab lekenni)
  • 4 ek. vaj
  • 0.5 bögre tejföl
  • 1 kisebb bögre barna cukor

A tésztához

  • 1 púpozott bögre liszt (hagyományos, 2,5 decis)
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál
  • 10 deka vaj felolvasztva
  • 2 evőkanál víz
Recept idők

Elkészítés:

Dolgozd össze a tészta hozzávalóit, majd nyomkodd egy kisebb piteformába és tedd a hűtőbe. 

A töltelékhez főzd puhára a burgonyákat, majd a többi szükséges hozzávalóval keverd krémesre. Ha kihűlt, öntsd a piteformába, kend le tojással a széleit, majd süsd 40 percen át úgy, hogy fél órát lefeded alufóliával. Hidegen szeleteld, akár a tálalás előtti napon is elkészítheted. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek