Na nem mintha muszáj lenne ajándékba adnod: szerezz be egy adag szilvát, és keverd addig a vajjal és a fűszerekkel, amíg sűrű, krémes és nagyon izgalmas, fűszeres csatni lesz belőle. Csinálhatsz nagyobb adagot is, hiszen legalább egy hétig élvezheted tartósítás nélkül is ezt a különleges lekvárt. Ennyi idő alatt az összes hozzá illő étel mellett ki tudod próbálni.
Hozzávalók 2 adaghoz
- 50 deka szilva (kimagozva, összevágva)
- 1 csésze aszalt szilva összevágva
- 0.5 deci konyak
- 1 teáskanál mézeskalácsfűszer-keverék
- 2 evőkanál balzsamecet
- 4 evőkanál barnacukor
- ízlés szerint só és bors
- 5 deka vaj
- 1 csapott mokkáskanál mustármag, rózsabors, fokhagymapor
- 2 nagyobb fej lilahagyma apróra vágva
- 1 csésze kandírozott narancshéj
Elkészítés:
Puhítsd meg a hagymát a vajon, aztán dobd rá a szilvákat is. Adj nekik fedő alatt legalább 20 percet (ha szükségesnek látod, önthetsz alá egy kevés vizet), majd mehet hozzá a konyak, a narancshéj, a fűszerek és az ízesítők, és így is kapjon még legalább ugyanennyi időt, fedő nélkül. Akkor jó, ha szépen összefő minden, és sűrű, dzsemes állaga lesz a keverékednek. Ha megvagy vele, kóstold meg, és ízesítsd olyanra, ahogy szerinted a legfinomabb. Ha pikánsan szeretnéd, mehet hozzá még balzsamecet, ha édesebben, akkor cukor, de konyakból is keverhetsz még bele az utolsó fázisban. Nagyon extra változatban csilivel, levendulavirággal és mézzel is feldobhatod.