Itthon sonkát, főtt tojást és kalácsot szinte biztosan mindenki készít az ünnepi asztalra, de a magyartól jelentősen eltérő ünnepi ételekkel is készülnek a világ más tájain húsvétra. Levestől desszertig elhoztunk neked néhány ínycsiklandó finomságot, hogy legalábbis képzeletben odaülhess ezekhez az ünnepi asztalokhoz.
Zurek: a pap is megáldja
Lengyelországban nagyszombaton étellel érkeznek a hívők a templomokba: ezeket az ünnepi szertartást végző pap megáldja, majd másnap mindenki az ünnepi asztalra helyezi azokat a fogásokat, melyek alapanyagaival előző nap részt vettek a misén. A zurek, egy jellegzetes lengyel leves összetevői is ott vannak ilyenkor a szertartásokon: rozsliszt, kolbász, répa, bazsalikom és más fűszerek adják ennek a savanykás ízvilágú levesnek a gerincét, melyet húsvétvasárnap főtt tojással fogyasztanak el a lengyelek, a legtöbbször cipóban tálalva.
Fanesca: ecuadori tradíció húsvétra
Egy újabb leves, amelynek neve összefonódott az ünneppel: Ecuadorban a fanescát főzik húsvétkor. A fazékba kerül hal, tej, sajt, bab, búzaliszt, fokhagyma és 12 fajta gabona, amelyek Jézus Krisztus 12 apostolát jelképezik. A hozzávalók az ország legkülönbözőbb régióiból származnak, és a sokféleséget, valamint az egységet jelképezik.
Franciaország nem a halra szavaz
Érdekes módon a vörös húsokra épülő húsvéri menü alakult ki Franciaországban, ezen belül a bárány a valódi favorit. A háttérben a vallás áll: Jézus, Isten báránya a húsvét fő alakja, ezért kerül a tányérokra is bárány. A báránycombot burgonyával és babbal tálalják.
Tőkehal a húsvét jelképe
Brazíliában ilyenkor a tőkehal felhasználásával készített receptek az igazán népszerűek, portugál hatásra. Az egyik leggyakoribb étel a Bacalhoada, amelyben a halat zöldségekkel főzik. Emellett sok család a hagyományos portugál receptekből inspirálódva variálja a húsvéti ebéd menüjét.
Amerikai sonka édesen
A sonkának kiemelt szerep jut az amerikai húsvétokon is, de tévedés lenne azt hinni, hogy ez rokonságban van a magyar húsvéti sonkával. Az édeskés ízt társítják a sonkával, cukorral vagy mézzel vonják be, nem ritkán pedig még ananászkarikákat is helyeznek rá.
A pizza körül is minden megváltozik húsvétra
A Pizza Chiena Nápoly húsvéti csemegéje, melyet nagypénteken sütnek meg és nagyszombaton fogyasztanak el. Sem íze, sem formája nem emlékeztet pizzára: inkább egy sós pite pácolt húsokkal, sajttal és tojással töltve, pitetésztából.
Desszert teli szimbólumokkal
Az orosz paska piramis alakja Krisztus sírjára utal. A süteményt vallási szimbólumokkal díszítik, mint például az „XB” cirill betűkkel, ami a Krisztus feltámadt üzenetet rejti. Sajtból, vajból, cukorból, tojássárgájából és aszalt gyümölcsökből készül. A hagyomány szerint a paskát húsvét vasárnapján kuliccsal, egy másik jellegzetes étellel együtt fogyasztják.
Romániában ugyanezen név alatt egy édes tésztájú, a tetején keresztszimbólumot viselő sajtos-mazsolás kenyeret készítenek húsvétra, melyet pappal áldatnak meg.
Pascualina pite
Az argentin különlegességnek ligúr, azaz olasz eredete van: spenóttal, articsókával, ricottával, petrezselyemmel és egészben főtt tojással töltik meg rétesre emlékeztető tésztáját. 33 réteg tésztával készül, mely Jézus 33 életévére emlékeztet, a tojás pedig feltámadásának szimbóluma.
Cureki: mint a mi kalácsunk
A görögök húsvéti kalácsa sokban emlékeztet a magyar kalácsra: íze édeskés, sokféle formában fonják. A katolikus és a pogány tradíciókban is helye van: a pogány kultúrában elűzi a gonosz szellemeket, míg
a keresztények számára a háromszálas fonat a Szentháromságot jelképezi.
Sütés után a kenyérre pirosra festett tojást tesznek, amely Krisztus vérét jelképezi.
Mona de Páscoa a katalán gyerekeknek
Egyetlen briós, melyet főtt tojással díszítenek: a katalán édesség a helyi gyerekek nagy kedvence, igaz, modern formájában már inkább születésnapi tortára hasonlít, mint egyszerű kis péksüteményre.
Napokig készül a Mämmi
Finnország egyik jellegzetes húsvéti étele a Mämmi, egy rozslisztből, malátából, melaszból, vízből, sóból és narancshéjból készült desszert. Elkészítése időigényes, 3-4 napig is eltarthat, amíg elkészül. Aki siet, könnyen találhat belőle a szupermarketekben is.
Grillezés nagyhéten
A souvla egy bárányhúsból készült nyárs, amelyet a ciprusiak húsvétvasárnap ebédre fogyasztanak. Más európai hatású kultúrákhoz hasonlóan ez Cipruson is Isten báránya áldozatának tiszteletére szolgál.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés