Hadd ugorjon be a házba a nyuszihangulat – Stílusos, egyszerűen elkészíthető dekorötletek húsvétra

GettyImages-1212022621

Hangolódj a húsvétra könnyű, kézműves dekoráció gyártással és érdekes fun factekkel!

A húsvét nagyszerű alkalmat ad arra, hogy összejöjjön a család vagy a baráti társaság, és ünnepeljünk. A gyerekek is élvezik a vidám színekkel tarkított és csokiban gazdag ünnepet, amikor még a nap is süt, és a levegőt belengi a frissen nyílt virágok illata, és a felnőttek is fellélegezhetnek egy pillanatra a mindennapi rutinból kiszakadva. Hogy igazán meséssé és stílusossá változtathasd az idei húsvétot, összeválogattuk neked a Pinterest legtrendibb dekorötleteit, amelyeket te magad is elkészíthetsz otthon, kézügyességtől függetlenül!

1. 3D-s papírtojás díszek

Ha már húsvét, akkor barkaág! És ha már barkaág, akkor tojásfüggős dekor! A barkaágcsokor egyszerűen elmaradhatatlan része a húsvéti asztalnak. A virágvasárnapi pálmaszentelésből ered, amelyet az egyház Jézus jeruzsálemi bevonulásának emlékére rendelt el. Mivel hazánkban nem volt honos a pálma, ezért a fűzfa barkája vette át ezt a szerepet, amelyet aztán mágikus tárggyá avatott a magyar népi hitvilág, és főként bajok elhárítására használták. 

Az eleganciát sugárzó, tompa fényű, selymes szürke virág pedig kifejezetten beleillik napjaink esztétikájába. Ha idén inkább ezt az eleganciát szeretnéd kihangsúlyozni, akkor a tarkabarka műanyag díszek helyett készíts pasztellszínű 3D-s papírtojás díszeket. Vágj ki legalább négy tojásformát, hajtsd őket félbe függőlegesen, és ragaszd egymáshoz ezek mentén. A barka színéhez leginkább a szürke árnyalatait és a piszkos halványsárga, rózsaszín és mentaszíneket ajánljuk.

2. Tojásgyertyás asztaldísz

A húsvét másik elválaszthatatlan szimbóluma a tojás, amely Krisztus feltámadását jelképezi a keresztény kultúrkörben. Nemcsak elajándékozása kapott fontos szerepet népi hiedelmeink között, hanem elfogyasztása is, ugyanis jótékony hatást tulajdonítottak neki (és valljuk be őszintén, nem tévedtek ebben, hiszen ma már tudjuk, a tojás alacsony kalóriatartalma mellett rendkívül sok létfontosságú tápanyagot is tartalmaz), illetve a héját is mágikus tárgyként kezelték, főleg a görögkatolikus vallásúak. 

Üssünk tehát két legyet egy csapásra: használjuk fel egyszerre dekorációként és ételként a húsvét egyik fő szimbólumát! A tojás kartondobozából készítsünk olcsó, de trendi asztaldíszalapot. Ebbe helyezzünk cikcakkmintában tojáshéjakat, amelyekbe tegyünk könnyen beszerezhető kanócot, és öntsünk bele gyertyaviaszt, akár a korábbról maradt gyertyacsonkok felolvasztásával. A maradék helyekre pedig ízlés szerint rakhatunk a kertből lemetszett vagy szárított apró virágokat, leveleket, ágacskákat, illetve pár pettyes, rusztikus stílusba illő fürjtojást néhány toll kíséretében.

3. Vidám, színes virágtartó

Ha inkább a húsvét vidámságát szeretnéd megragadni és asztalodra varázsolni, mi sem egyszerűbb: készíts különleges vázát tavaszi virágcsokrodnak. Végy egy kiürült befőttesüveget, helyezz a közepébe egy üres vécépapír-gurigát, amelybe a virág szárát teheted, és szórj köréje színes, tojás alakú cukorkát. Válogass a színek között, legyen akár a pasztellárnyalat vagy a hiper-gumicukorszín a szívedhez közel álló, nem nyúlhatsz mellé: egyedi színfoltjává válhat húsvét tematikájú vázád asztaldekorodnak. És a legjobb: akár az asztali beszélgetés közben is szemezgethettek a cukorkából, vagy megtarthatod magadnak későbbre egy kis plusz húsvét utáni leeresztéshez nasinak. Csak egy dologra figyelj: ne eressz vizet a vázába, mert csúnya masszává válhat a befőttesüveg tartalma.

4. Házi készítésű puha „nyusziplüssök” a gyerekeknek

Bár a nyuszik viszonylag későn érkeztek meg a húsvéti jelképek közé – hazánkban a 19. században terjedt el –, manapság mégsem lehet kihagyni őket a buliból. A rengeteg csokinyuszi figura is gondoskodik a nyuszi húsvéti hegemóniájáról, de vélhetően egy félrefordítás következményeképp került be a húsvéti ünnepkörbe, aztán pedig kereskedelmi okok terjesztették el. Rengetegen vásárolnak húsvétra kis nyuszit gyermekeiknek, amit az állatvédők elleneznek is, ugyanis gyakran csak a húsvét ideje alatt kapnak figyelmet a bolyhos kis jószágok, utána pedig szomorú sors vár rájuk. 

Éppen ezért készítsünk inkább plüssnyuszit a gyerekeknek idén, hogy megélhessék a húsvét varázsát, de egy nyuszinak se essen bántódása. Nem kell hozzá más, csak jó sok fonal, pár fekete és pár rózsaszín gyöngyszem, némi filcanyag és egy ragasztópisztoly. Egy nyuszi elkészítéséhez három különböző méretű pompont kell elkészítenünk: egy nagyot a testének, egy közepeset a fejének és egy aprót a farkincájának. A filcanyagból hosszú szárú U alakokat vágjunk ki, a végüket csippentsük össze és ragasszuk össze a ragasztópisztoly segítségével, majd ragasszuk hozzá a fej pomponhoz, melyet rögzítsünk egybe a testtel, és a farkincával is járjunk el hasonlóan. Ezek után már csak két fekete gyöngyszemet és egy rózsaszínűt kell felragasztanunk a nyuszi buksijára, és máris kész a kézi készítésű, olcsó és ízléses nyuszi pajtás.

5. Hímes tojás – modern csavarral

A húsvétkor ajándékozott díszített tojásoknak régre visszanyúló hagyományai vannak, méghozzá a kereszténység elterjedése előtti időkből, de az egyház beolvasztotta saját hagyományai közé. Ennek több módját is alkalmazták: volt, ahol méhviaszos negatív mintát és festést alkalmaztak egyszerre tojáshímzés név alatt, de volt, ahol levélrátéttel készítettek mintát, vagy textilrátéteket használtak. A férfiak néhol patkolt tojást készítettek, tehát fémmel díszítették a tojásokat, amelyek akár rontáselhárító szerepet is betölthettek.

Ha viszont nincs kedved a régi (és valljuk be, sokkal macerásabb) díszítési módszerekkel bajlódni, viszont a díszített tojások hagyományát szívesen továbbvinnéd asztali díszként vagy ajándékként, akkor neked való ez a minimalista, de kifinomult tojásdíszítési ötlet. A főtt tojások egy részére fess absztrakt vagy akár geometrikus színfoltot, majd erre rajzolj vastag fekete filccel vagy fekete festékkel egyszerű vonalvezetésű mintákat, amelyeket gimisként a margó szélére is rajzoltál volna (akrilfestéket ajánlunk hozzá). Nem kell átlagosnál jobb kézügyesség, mégis mutatós, modern díszekkel büszkélkedhetsz utána. 

A kézzel készített húsvéti dekorációk nemcsak olcsóbbak, de sokkal egyedibbek is, ráadásul elkészítésük nagyszerű alkalmat ad arra, hogy egy kicsit kikapcsolj a hétköznapi sürgés-forgásból, meditálj, és ráhangolódj az ünnepre. Húsvétra fel!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek