A hatvanas években majdnem bekövetkezett a mostanában sokat emlegetett tragédia: az akkor termesztett Gros MIchel banánfajtát egy gombafertőzés elpusztította. Akkor áttértek a Cavendish fajta termesztésére, ez az a banán, amit ma az egész világon - nagyon kevés kivétellel - fogyaszthatunk. Igaz, sokkal kevésbé ízletes, mint korábbi társa, de jól bírja az utazást, és közben pont be is érik, így a világ minden pontján ugyanazt az ízt, és ugyanolyan sárga banánokat kapunk.
A genetikusok és a kutatók keresik a megoldást
A baj az, hogy a banánnövények genetikailag szinte teljesen azonosak, így könnyen megbetegednek, mert védtelenek a kórokozókkal szemben. Néhány éve a Cavendish fajtát is tizedeli a gombafertőzés, így könnyen előfordulhat, hogy a ma egyik legelterjedtebb déli gyümölcs nehezen hozzáférhető egzotikummá válik, ha egyáltalán marad belőle valami. Amíg a banánszerető világ szeme a genetikusok és a kutatók felé fordul, mi receptjeinkkel arra buzdítunk mindenkit, hogy egyen banánt, amíg lehet.
Első javaslatunk egy igazi téli vitaminbomba déli gyümölcsökből. Az ananász-narancs-banán hármast arra teremtették, hogy együtt kerüljenek a poharunkba.
Hozzávalók 2-3 adaghoz
1 ananász
1 narancs
1 banán
1 gerezd citrom vagy lime
Az ananászt hámozd meg, a közepét vágd ki. A gyümölcs húsának felét tedd gyümölcscentrifugába, és facsard ki a levét - vagy helyettesítsd ananászlével, ha nincs géped, a gyümölcsöt pedig edd meg -. A narancs levét szintén facsard ki.
A banánt, a maradék ananászt, az ananászlét és a narancslét tedd turmixgépbe, facsarj bele egy kevés citrom vagy lime levet és az egészet alaposan turmixold le. Egészségedre!