Gyors és könnyű: sütőben sült szilvalekvár

A jó lekvár aprószemű szilvából készül, pont olyanból, amilyenből a pálinka is. A sütőben sült szilvalekvár előnye a hagyományos szilvalekvárral szemben, hogy mindössze negyven perc munka van vele.

A sütőben sült szilvalekvár előnye a hagyományos szilvalekvárral szemben, hogy mindössze negyven perc munka van vele. A jó lekvár - amihez cukor sem kell - csak az aprószemű szilvából készül, pontosan abból, amiből a jó pálinka is. A ringlóból, vagy nagy lilaszilvákból nagyon finom dzsem főzhető, de lekvár nem.

Hozzávalók:

5 kg kimagozott szilva

1,5 dl almaecet

1 kk őrölt fahéj

A megmosott szilvát magozd ki, és szórd egy akkora fazékba, amiben kényelmesen elfér. Öntsd rá az ecetet, és told a 120 fokra előmelegített sütőbe. Öt és fél óra hosszat ki se kell nyitni a sütőt, ugyanis a szilvát nem kell kevergetni.

Közben mosd el, majd csírátlanítsd a befőttes üvegeket. A lekvárt vedd ki a sütőből és tedd a tűzhelyre. Itt még főzni kell 20-30 percet, amíg teljesen besűrűsödik. Ekkor már ne hagyd magára, mert köpködni fog, és könnyen lekap az alja.

Ha kész, töltsd üvegeke, csavard rájuk a tetőt, és fordítsd le öt percig, majd tedd száraz dunsztba, és ott hagyd lassan kihűlni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek