Covid-19 és a vitaminok: van értelme emelt mennyiségben szedni őket?

Több kutatás is vizsgálja, hogy a vitaminszedésnek van-e pozitív hatása Covid-fertőzés esetén, illetve a megelőzésben.

A koronavírus-járvány kezdete óta terjednek az információk, miszerint a vitaminok és hasznos nyomelemek (C- és D-vitamin, cink s a többi) segíthetnek megelőzni a Covid-19-fertőzést, illetve enyhíthetik a betegség tüneteit. A kutatások azonban semmilyen konkrét bizonyítékot nem találtak erre – írja a Harvard Medical School cikke.

Nem találtak konkrét összefüggést

A vitaminok és más hasznos tápanyagok, nyomelemek bizonyítottan erősítik az immunrendszert és növelik a szervezet ellenálló képességét – nem véletlen, hogy a hideg, őszi-téli időszakban sokan szednek C- és D-vitamint, illetve más vitaminokat és hasonló készítményeket a megfázás, nátha elkerülése és könnyebb kezelése érdekében. Sokan értelemszerűen úgy gondolják, hogy ugyanezek a hasznos tápanyagok az új típusú koronavírus ellen is hatásosak, ezt azonban egyetlen tudományos vizsgálatnak sem sikerült bizonyítania.

Néhány kutatás úgy találta, minél alacsonyabb a szervezet D-vitamin-szintje (melyet vérvizsgálat alapján mértek), annál hajlamosabb valaki elkapni a koronavírust, ezek azonban kizárólag megfigyelésen alapultak, és nem tudtak tényleges összefüggést megállapítani. Más esetben szakemberek hiába adtak nagy mennyiségben D-vitamint Covid-fertőzötteknek, sem az enyhébb, sem a súlyosabb tünetekkel rendelkező páciensek állapota nem változott tőle.

Mennyire használnak a vitaminok?
Mennyire használnak a vitaminok?John Lamb / Getty Images Hungary

Hasonlóképpen, egy idei kutatás enyhe tüneteket produkáló koronavírusos pácienseknél vizsgálta a C-vitamin és a cink hatását a betegség lefolyására. A kutatók négy csoportra osztották a vizsgálatban résztvevőket: az első csoport tagjai napi 8000 mg C-vitamint kaptak (az ajánlott napi C-vitamin mennyiség nőknél 75 mg, férfiaknál 90 mg), a második csoportba tartozók napi 50 mg cinket (az ajánlott mennyiség nőknél napi 8 mg, férfiaknál 11 mg), a harmadik csoport mindkettőt, a negyedik egyiket sem. Az eredmények semmilyen megfigyelhető különbséget nem mutattak a betegség lefolyása és a tünetek súlyossága tekintetében a négy csoport tagjai között.

Az alvási folyamatot elősegítő „sötétséghormon”, a melatonin szintén szóba került, mint lehetséges segítség a Covid-fertőzötteknek. Ugyan a hormon vírusellenes hatását már bizonyították, nem tudni, tényleg használ-e az új típusú koronavírus elleni védelemben, illetve a tünetek enyhítésében. További, az eddigieknél alaposabb kutatásokra van szükség ahhoz, hogy bármilyen összefüggést megállapíthassanak a szakemberek.

Érdemes szedni őket, de ne vidd túlzásba

A vitaminok és nyomelemek természetesen rengeteg módon segítik a szervezetet és tényleg erősítik az immunrendszert, ellenállóbbá tesznek a betegségekkel szemben, ezért – még ha konkrét összefüggés nem is áll fenn – érdemes rendszeresen fogyasztani őket a járvány idején és általánosságban is. Ugyanakkor vigyázz, nehogy túl nagy mennyiségben fogyaszd őket: a kellőnél nagyobb mennyiségű C-vitamin gyomorbántalmakhoz és hasmenéshez vezethet, illetve akadályozhatja a véralvadásgátlók és a koleszterincsökkentő gyógyszerek működését, a D-vitamin túladagolása pedig veseproblémákat és életveszélyes hasnyálmirigy-gyulladást is okozhat.

Szintén érdemes észben tartani, hogy a vitaminokat, hasznos nyomelemeket a megfelelő táplálkozás és életvitel (a D-vitamin esetében kellő szabadban, napsütésben töltött idő) révén sokkal egyszerűbben megszerzi a szervezet, ezért a legtöbb esetben – hacsak nem szenvedsz kóros hiányban valamelyikből – felesleges mesterséges készítményekkel (tablettákkal, vitaminkiegészítőkkel) bombázni a szervezeted.

Oszd meg másokkal is!
Mustra