Ez a finomság hasznosabb a szívednek, mint a gyümölcsök és zöldségek

Az élelmiszerekből, például zöldségekből és gabonákból származó rostok fontosak az emésztés, az anyagcsere szempontjából, és akkor is, ha szép kort szeretnénk megélni. Egy tanulmány szerint mind közül a teljes kiőrlésű kenyérből származó rostok a legjobbak, mert azok sokkal hatékonyabbak lehetnek a szívbetegségek kockázatának csökkentésében, mint a gyümölcsök és zöldségek.

Egy új kutatás szerint a teljes kiőrlésű rostok fogyasztása egyedülálló előnyökkel járhat a szív egészségére nézve más élelmiszerekhez képest.

A rostforrások, például a barna kenyér, a korpa és a gabonafélék, segíthetnek csökkenteni a gyulladást és a szívbetegségek kockázatát. Az elegendő rost fogyasztása fontos az egészség szempontjából, de egyes rostforrások egészségesebbek lehetnek a szív számára, mint mások – mutat rá egy új kutatás. 

A teljes kiőrlésű gabonából származó rostok ráadásul csökkenthetik a gyulladást és azok kialakulásának kockázatát, sokkal inkább, mint a gyümölcsökből és zöldségekből származó rost, a JAMA Network Open március 31-én megjelent tanulmánya szerint.

Ez a finomság minden életkorban hasznos
Ez a finomság minden életkorban hasznosHollie Fernando / Getty Images Hungary

Számos egyetem kutatói, köztük a Harvard Chan Közegészségügyi Iskola és a Columbia Egyetem 4125 65 éves és idősebb felnőtt adatait vizsgálták meg körülbelül 25 éves követés során. A kutatók összehasonlították a rostbevitel mértékét a vérben lévő gyulladás markereivel és a résztvevők szívbetegségeinek időbeli gyakoriságával. 

A kutatók végül úgy találták, hogy a magas rostfogyasztás kevesebb gyulladásos markerrel és a szívbetegség alacsonyabb kockázatával jár együtt, ami nem volt meglepő. Korábbi kutatások azt sugallták, hogy az elegendő rostbevitel javítja a bélrendszer egészségét, szabályozza a vércukorszintet, és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát.

Amikor azonban a rostforrások szerint különítették el az elfogyasztott ételek adatait, a kutatók rájöttek, hogy egy bizonyos típus összefüggésbe hozható a szívbetegségek és a gyulladások alacsonyabb kockázatával – a teljes kiőrlésű élelmiszerekből, például a barna kenyérből, rostban gazdag gabonafélékből (például zabpehely) és korpából származó rostok.

Ezzel szemben a gyümölcsökből és zöldségekből – például almából, narancsból, banánból, babból, brokkoliból és borsóból – származó rost kevésbé kapcsolódott az alacsonyabb gyulladási szinthez.

A különbség meglepő volt – állítja Rupak Shivakoti, a tanulmány vezető szerzője és a Columbia Mailman School of Public Health epidemiológiai adjunktusa.„A rostokról általában úgy gondolják, hogy szerepet játszanak a gyulladás csökkentésében, de vizsgálati adataink azt sugallják, hogy a gyümölcs- és zöldségrostoknak a gabonarostoknál kisebb szerepük van a gyulladás szintjében” – emelte ki Shivakoti a témában.

Az eredmények azt érzékeltetik, hogy a teljes kiőrlésű gabonák különösen hasznosak lehetnek a gyulladások és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében, de további kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogyan lehet a legjobban kihasználni a különböző rostforrások előnyeit az egészségre. 

A teljes kiőrlésű gabonák egyedülálló előnyökkel járhatnak a szív egészségére nézve

Kezdetben a kutatók azt feltételezték, hogy a teljes kiőrlésű rostok csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy jobban csökkentik a gyulladást, mint más típusú rostok. Bár igaz volt, hogy a teljes kiőrlésű gabonák csökkentik a gyulladást, ez nem magyarázta meg teljesen az eltérést.

A rostokon kívül a teljes kiőrlésű gabonában lévő egyéb tápanyagok is segíthetnek a jótékony hatás kifejtésében, beleértve a fehérjét, a B-vitaminokat, az egészséges zsírokat és az ásványi anyagokat.

A tanulmány ugyanakkor korlátozott volt, mivel megfigyeléses adatgyűjtés folyt, így az adatok nem tudták közvetlenül kimutatni, hogy a teljes kiőrlésű rostok jobb egészségügyi eredményeket okoznak. Egyelőre a legjobb tanács az, hogy kövessük a teljes rostbevitelre vonatkozó jelenlegi ajánlásokat, és ne spóroljunk a gyümölcsökkel és zöldségekkel sem, mivel Shivakoti szerint ezek még mindig nagyon jó tápanyagforrások.

„Természetesen további jól ismert egészségügyi előnyökkel jár a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, így ezek megfelelő fogyasztása továbbra is fontos”

– hangsúlyozta. 

Ha pedig kifejezetten a szíved egészsége vagy a gyulladások miatt aggódsz, fontold meg egy kicsit több teljes kiőrlésű gabona hozzáadását az étrendedhez.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra