Ezek a szociális másnaposság tünetei

Diósi Szilvia
GettyImages-685010477
Olvasási idő kb. 4 perc

Hallottál már a szociális másnaposságról? Akkor érezheted, ha túlzottan sok szociális behatás ér, ami lefáraszt, kimerültséget okoz, leszívja a szociális energiáidat.

Lassan itt a nyár, ilyenkor nemcsak a közelgő forrósággal kell megküzdenünk, hanem rengeteg embernek kell helyt állnia a munkahelyén, menedzselni az iskola végével a gyerekeket, illetve nyaralást szerezni, a mindennapi problémákat kezelni. Ilyenkor pedig nem csoda, ha szociálisan kimerülünk.

Mit jelent a szociális másnaposság?

Van egy úgynevezett szociális akkumulátorunk, ez azt az energiánkat takarja, amit a szocializációra tudunk fordítani. Azonban ez lemerülhet, és akkor következik be a szociális másnaposság. Az alkohol okozta testvéréhez hasonlóan a szociális másnaposság is egy olyan tünetegyüttest ír le, amelyet a mentális egészség szakértői a túl sok szocializáció következményeként jelölnek meg.

A szociális másnaposság nem diagnosztizálható klinikai állapot vagy orvosi kifejezés, ezt a köznyelvben használjuk, és az intenzív szocializáció érzelmi utóhatásának leírására szolgál. A túlterhelt, fáradt, letargikus, szorongó és agyi ködöt tapasztaló érzést a társas helyzetek stressze is okozhatja. Túlterheltnek érezhetjük magunkat attól a nyomástól, hogy mindig meg kell felelnünk, például találkoznunk kell a barátainkkal, vagy meg kell tennünk azt, amit mások, például a család vagy a kollégák elvárnak tőlünk.

Szociális másnaposság esetén fáradtak, kimerültek lehetünk
Szociális másnaposság esetén fáradtak, kimerültek lehetünkImage Source / Getty Images Hungary

Bár a kiégést a krónikus stressz is okozhatja (ami szintén a túl sok szocializálódás következtében alakulhat ki), fontos megjegyezni, hogy a kiégés és a szociális másnaposság nem ugyanaz az állapot. A kiégés egy súlyosabb állapot, amely depresszióhoz, szorongáshoz és fizikailag is megnyilvánuló egészségügyi problémákhoz vezethet. A szociális másnaposság általában egyszeri esemény, vagy csak egy megterhelőbb társasági együttlét után következik be, míg a kiégés folyamatos és intenzív.

Hogyan ismerd fel a szociális másnaposságot?

Bár a Z generáció (és az utána következő generációk) már fontosabbnak tartják az öngondoskodást, és igyekeznek egyensúlyba hozni a munkát és a magánéletet, még náluk is előfordul, hogy átesnek a ló túloldalára. A szociális másnaposság tünetei a túlterheltség, fáradtság, kimerültség, és úgy érezheted, hogy kifogytál az energiából.

Ha a naptárad minden szabad percben terveket tartalmaz, akkor nem árt, ha szabadítasz fel időt, amikor magaddal foglalkozhatsz. Fontos, hogy ha máshogy nem megy, akkor tervezd meg az önidőt, mert hosszú távon a szociális másnaposság kiégéssé is alakulhat. Ilyenkor válassz olyan programot, amit valóban szeretnél csinálni. Ha fáradtnak vagy kiégettnek érzed magad, akkor nyugodtan mondj nemet a meghívásokra.

A szociális másnaposság nem ugyanaz, mint a kiégés
A szociális másnaposság nem ugyanaz, mint a kiégésWestend61 / Getty Images Hungary

Próbálj meg nem túl sok zsúfolt és társasági napot tartani egymás után. Találj néhány tevékenységet, amikor egyedül lehetsz, például olvasás, kézműveskedés vagy séta. Az is segíthet, ha valóban beírsz némi pihenőidőt a naptárba. Ha ezt teszed, úgy érezheted, hogy hivatalosan is van terved, és könnyebben vissza tudsz utasítani más meghívásokat.

A megelőzés mindig jobb, mint a gyógyítás. Ha tudod, hogy lehetségesen megterhelő társadalmi eseményre készülsz, szánj egy kis időt arra, hogy mentálisan ésérzelmileg felkészülj. Nyugodtan állíthatsz fel határokat, nem kell mindig mindenhol ott lenned, és minden eseményen végig maradnod. A saját mentális egészséged a legfontosabb.

A beszéd a társas élet alapja, pedig néha jó lenne egy kicsit hallgatni is. Az alábbi cikkünkben összeszedtük, hogy milyen előnyei lehetnek, ha hallgatunk néha. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek