Ez az 5 legnagyobb előnye, ha nem beszélsz annyit

Diósi Szilvia
GettyImages-1295939425
Olvasási idő kb. 4 perc

A beszéd a társas élet alapja: mindennap rengeteget beszélünk, mesélünk mindennapjainkról, sztorizunk a múltunkról, elmondjuk a véleményünket különböző témákban. Pedig sokszor jó lenne kicsit hallgatni is közben. Ennek ugyanis rengeteg előnye van, összeszedtük őket.

Mennyit hallgatsz egy átlagos napon? A valódi hallgatásra gondolok, amikor arra koncentrálsz, amit a másik mond, és felfogod, értelmezed, ahelyett, hogy már azt tervezgetnéd, hogy mit mondasz, amint a másik befejezi a mondandóját. Mindannyiunkkal előfordul, hogy nem tudnánk megmondani, hogy mit mondott a másik, hogy félbeszakítjuk, mert a saját mondandónkat akarjuk előadni. Pedig a beszélgetéseinknek az egymásra figyelésről, a másik megértéséről kellene szólniuk.

1. Tanulhatsz valamit

Az a személy, aki beszél, lehet, hogy tud valamit, amit te nem. Mindenkinek vannak egyedi tapasztalatai, készségei és tehetségei, amelyekből tanulhatsz. Ha megtanulsz kevesebbet beszélni és többet hallgatni, akkor egy beszélgetés inkább a tanulásról fog szólni.

A tudás nagyon fontos, rengeteg mindent határoz meg, hogy mennyit tudsz. Több lehetőséged lesz, rengeteg kapu nyílik ki előtted, nehezebb átverni. Az a személy, aki beszél, információt ad át – gyakran többet, mint gondolná.

A hallgatással megértőbbnek tűnsz.
A hallgatással megértőbbnek tűnsz.Fiordaliso / Getty Images Hungary

2. Elnyerheted annak a tiszteletét és bizalmát, akivel beszélsz

Ha nagyszerű hallgatósággá válsz, arra ösztönözhetsz másokat, hogy beszéljenek magukról. Ha figyelsz rájuk, az elnyeri irántad való tiszteletüket és csodálatukat. Az, hogy hagyják őket beszélni, jó érzést kelt bennük. Úgy érzik, meghallgatják őket, a másik fél érdeklődik irántuk. Vagyis a hallgatásoddal értéket adsz a beszélőnek, főleg, ha valóban felfogod, amit az illető mond, és nem gondolsz valami másra. A beszélő értékelni fogja ezt az ajándékot, ami kötődést hoz létre. Megértettnek és elismertnek érzi általa magát. Ezzel az eszközzel könnyebben teremthetsz mélyebb kapcsolatokat.

3. Nem árulsz el semmit, amit később megbánnál

Ha megosztasz egy információt, azt már soha többé nem vonhatod vissza. Azonban ha valamit nem mondasz el, akkor azt még egy másik nap ugyanúgy megoszthatod.

Biztosan előfordult már veled, hogy elárultál valamit, és később azt kívántad, bárcsak ne tetted volna. Vagy olyan gondolatot fejtettél ki, amit jobb lett volna megtartani magadnak. Mindannyian átéltük már ezeket. Minél kevesebbet mondasz, annál kisebb az esélye annak, hogy megosztasz egy információt, amit megbánsz.

4. Jót tesz a mentális egészségednek

Ha kevesebbet beszélsz, az elméd élesebb és koncentráltabb lesz. Lehet, hogy jobban odafigyelsz a nonverbális jelzésekre is, mind önmagad, mind mások részéről. Mindemellett te is akkor fogsz beszélni, amikor mások meghallgatnak, ami jót fog tenni az önbecsülésednek, te is úgy fogod érezni magad, mint akire figyelnek, és meghallgatják, meg akarják érteni.

Mentális és fizikai előnyei is vannak annak, ha nem beszélsz annyit.
Mentális és fizikai előnyei is vannak annak, ha nem beszélsz annyit.10'000 Hours / Getty Images Hungary

5. Fizikai előnyei is vannak a kevesebb beszédnek

A hangszálak, a torokizmok és még az arcizmok is pihennek, ha nem beszélsz annyit. A mélyebb légzés természetesebbé válik, ami elősegíti az ellazulást, ami potenciálisan csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot. A hangszálak pihentetése csökkenti a feszültséget és a fáradtságot, ami különösen előnyös azok számára, akik hivatásszerűen támaszkodnak a hangjukra. A hangpihentetés a stresszhormonok, például a kortizol szintjének csökkenéséhez is vezethet, elősegítve a relaxációt és a jobb alvást.

Ha megtanulsz hallgatni és kevesebbet beszélni, sokkal értékesebb beszélgető partner leszel, akinek tényleg azért fogják keresni a társaságát, mert érdemi párbeszédben akarnak részt venni.

Ha szeretnéd tudni, hogyan veheted észre, ha baj van a hallásoddal, kattints ide! 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek