A magyarok átlagfogyasztása fejenként több mint 14 liter tiszta szesz egy évben. Ezzel a mennyiséggel az európai ranglista ötödik helyén állunk. Mivel az alkohol számos egészségügyi probléma kialakulásának alapja lehet, érdemes lenne csökkenteni a fogyasztás mértékét.
Ám úgy tűnik, időszakosan növelni is megéri, ha épp egyáltalán nem iszol sört.
Kutatók szerint a sör folsavat, vitaminokat – elsősorban B-vitaminokat –, vasat és kalciumot tartalmaz. Ezek az összetevők hozzájárulnak egészséged hosszú távú megőrzéséhez. A sör egészségre gyakorolt hatása ugyanakkor természetesen függ az adott ital típusától is, valamint attól, hogy milyen összetevőket használtak fel a főzésnél. Kedvenced egyik fontos alkotóeleme a komló, amit a gyógyászatban az alvás, az emésztés, a női egészség és az idegrendszer támogatására használnak. A komló számos bioaktív vegyületet tartalmaz, köztük egyedülálló savakat, illóolajokat és polifenolokat. Az erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású komlósavak adják a sör jellegzetes keserű ízét.
Miért is járnak egy kicsit jobban a sörfogyasztók?
Azok a férfiak, akik naponta egy sört isznak, változatosabb bélbaktériumokkal rendelkeznek – állapította meg egy tanulmány. Egy sör elfogyasztása vacsora közben növelheti a bélrendszer diverzitását súlygyarapodás nélkül – állapították meg a szakemberek. Mindezeken túl a kutatók kevésbé változatos bélbaktériumokat találtak olyan betegségekben szenvedőknél, mint a cukorbetegség és a szívbetegség.
Egy kis tanulmány szerint a napi egy sörivás tehát javíthatja a férfiak bélbaktériumainak sokféleségét, még akkor is, ha az innivaló alkoholmentes.
A kutatók szerint ugyanakkor további vizsgálatokra van szükség több résztvevő bevonásával az eredmények alátámasztásához, és kiemelik: tanulmányuk azt nem értékelte, hogy az alkoholmentes sör milyen hatással van a bélbaktériumok sokféleségére azoknál az embereknél, akik általában nem isznak alkoholt.
A szakemberek úgy gondolják, hogy a sörben lévő polifenolok és az erjedési folyamat során keletkező mikroorganizmusok jót tesznek a bélnek. Dr. Vincent B. Young, a Michigani Állami Egyetem Mikrobiológiai és Immunológiai Tanszékének professzora szerint növeli a „jó” mikrobák számát.
Dr. Ashkan Farhadi, a kaliforniai Memorial Care Orange Coast Medical Center gasztroenterológusa, aki szintén nem vett részt a kutatásban, elmondta a Healthline-nak, hogy a bélbaktériumok számának és sokféleségének hiánya számos betegséggel összefügg.
„A sokszínűség általában nagyon jó jel, de ennél többet nem olvasok ki belőle”
– mondta.
A bélbaktériumok csökkenését figyelték meg szívbetegségben és cukorbetegségben szenvedőknél
Adam Barnes, az Insider munkatársa korábban beszámolt arról, hogy a bél mikrobiomja billió mikroszkopikus organizmusból áll, amelyek fontosak az emésztés és az általános egészség szempontjából. A bélbaktériumok alacsony szintjét számos betegségben szenvedő embereknél kimutatták, beleértve a szívbetegségben és cukorbetegségben érintetteket.
Ha a mikrobiom „jó” és „rossz” baktériumainak egyensúlya megbomlik, az többek között hasmenéshez, székrekedéshez, gázképződéshez és gyomorfájdalmakhoz vezethet. Az alkohol pedig nem a legjobb ötlet ilyenkor, mert szerepet játszhat ennek az egyensúlynak a felborításában, így az alkoholmentes verzióval jobban járunk. Ebből az is egyértelmű, hogy a kutatások eredményei nem az alkoholfogyasztást propagálják, hanem a sört mint italt, lehetőleg azt is mentes formájában, és akkor is mértékkel.
Ha egészségesebben élnél, jó, ha tudod, hogy a bélrendszer egészségét javító ételek és italok közé tartozik a kimchi, a savanyú káposzta, a kefir, a joghurt, a miso, a kombucha és más fermentált zöldségek. A fermentált ételek azonban puffadást és gázképződést okozhatnak, ezért ajánlott fokozatosan növelni az adagodat.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés