Azért írunk ennyit a rizsről, mert mellettünk olvasóinkat is érdekli: népszerű, gyorsan összedobható köret, ami még desszertek készítésére is alkalmas. Ha már megtudtad, hogyan kell szakszerűen elkészíteni, miként lesz az állaga tökéletes, és mik a profik módszerei arra, hogy összedobják, itt az ideje annak, hogy megtudd, mitől lesz egy kicsit jobb a szervezetednek, mint korábban.
Nem szükségszerűen hintáztatja a vércukorszinted
Egy új tanulmány szerint a rizs hűtése csökkentheti az étkezés utáni vércukorszintugrásokat. Az újramelegített rizs fogyasztása a frissen főzött helyett ugyanis lassíthatja a vércukorszint emelkedését.
A Nutrition and Diabetes című folyóiratban április 16-án megjelent tanulmány szerint a Poznani Orvostudományi Egyetem lengyel kutatóinak csoportja 32 cukorbeteget vizsgált, összehasonlítva a vércukorszintjüket két különböző tesztétkezés elvégzése után.
Az egyik fogás hosszú szemű fehér rizs volt, szakszerűen elkészítve, és azonnal tálalva. A másik egy ugyanekkora adag rizs volt, de hűtőben 24 órán át hűlni hagyták, majd felmelegítették, és tálalták.
A kutatók végül úgy találták, hogy amikor a résztvevők hűtött rizst ettek, vércukorszintjük lényegesen stabilabb volt, összességében kevésbé emelkedett, és rövidebb idő alatt érte el a csúcsot, mint amikor friss rizst ettek.
Az eredmények azt sugallják, hogy a lehűtött szénhidrátok, például a rizs segíthet a vércukorszint szabályozásában, a kutatók szerint egy speciális szénhidráttípusnak, az úgynevezett rezisztens keményítőnek köszönhetően. A vizsgálatban szereplő rizs hűtött része lényegesen többet tartalmazott a rezisztens keményítőből, mint a frissen főtt.
A bizonyítékok arra utalnak, hogy a rezisztens keményítő lassabban emésztődik. Ennek eredményeként segíthet kiegyensúlyozni más szénhidrátok felszívódását, hogy egyensúlyba hozza a vércukorszintet, hasonlóan a rostokhoz.
Más források is ugyanezt igazolják
Noha a tanulmány nem annyira széles körű, és egy meghatározott populációra összpontosít, a korábbi kutatások alátámasztják azt az elképzelést, hogy a szénhidrátban gazdag élelmiszerek hűtése megváltoztathatja azok felszívódását. Egy hasonló, 2015-ös vizsgálat, amelyet cukorbetegségben nem szenvedő embereken végeztek, hasonló eredményeket mutatott: a hűtött rizs kevésbé okozta a vércukorszint emelkedését.
A szakértők szerint a hűtött szénhidrátokból származó rezisztens keményítőnek más előnyei is vannak, például szabályozza az étvágyat, megakadályozza az energiacsökkenést, vagy akár a fogyásban is segít.
„Ha az emberek fogyni szeretnének, és a vércukorszintjük kiegyenlítésére törekszenek közben, akkor hasznos lehet, ha megpróbálnak rezisztens keményítőt fogyasztani”
– foglalta össze a szakértők javaslatait Rhiannon Lambert táplálkozási szakértő.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés