Ez az 5 dolog segít legyőzni a refluxot, ami a magyarok felét érinti

A reflux kialakulásának életmódbeli okait vizsgálta egy amerikai kutatás, melynek készítői arra is rávilágítottak, milyen pozitív szokásokkal tudod megelőzni a problémát.

A reflux (más néven nyelőcsőreflux vagy GERD) a leggyakoribb emésztési probléma, mely napjainkban a statisztikák szerint a nyugati világban élők egyötödét, a magyar lakosságnak pedig mintegy a felét (55 százalékát) érinti. Emésztéskor a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, ez irritációt okoz a beteg torkában és gégéjén, továbbá émelygés, erős gyomorégés, mellkasi fájdalom, illetve más tünetek (súlyos probléma esetén akár nyelőcsőgyulladás vagy fekély) jelentkeznek.

A reflux életmódbeli okait vizsgálták

A betegség kialakulásának oka a nyelőcső alsó szakaszán található záróizom rendellenes működése: normális esetben a záróizom csak annyi időre nyílik meg, amíg a nyelőcső felől érkező étel áthalad rajta, a túlságosan erős hasűri nyomás vagy az alsó záróizom gyengesége miatt azonban feleslegesen kinyílhat az izomgyűrű, ami a gyomortartalom visszaáramlását idézi elő. A probléma kialakulásához leggyakrabban az egészségtelen életmód és a káros szokások járulnak hozzá.

A Harvard Orvosi Karának kutatói egy nagyszabású felmérésből nyert adatokat vizsgáltak meg, melyben százezer, az amerikai egészségügyben dolgozó női ápoló egészségi állapotát követték nyomon egy évtizeden keresztül, kétévente frissítve az információkat. A harvardi tudósok 42 955 résztvevőt pécéztek ki, akik a kutatás kezdetekor 42 és 65 éves kor között voltak, és egyikőjük sem szenvedett refluxbetegségben. A következő tíz év során 9291 főnél alakult ki a probléma. Összevetve a refluxos és a nem refluxos nők más egészségügyi adatait, a kutatók képet kaphattak róla, milyen életmódbeli szokások növelik és melyek csökkentik a betegség kialakulásának kockázatát.

A rendszeres gyomorgörcs sokak életét keseríti meg.
A rendszeres gyomorgörcs sokak életét keseríti meg.PeopleImages / Getty Images Hungary

Az elhízás segíti legjobban a reflux kialakulását

Az öt életmódbeli jellemző, melyek a kutatás tanúsága szerint a legjobban hátráltatják a reflux megjelenését: az ideális testsúly (18,5 és 25 közötti testtömegindex (BMI) érték), a dohányzás teljes hiánya, a minimum napi 30 perces bármilyen erősségű testmozgás, napi nem több mint két csésze kávé, tea vagy üdítő fogyasztása, illetve az egészséges, kiegyensúlyozott étrend. A kutatók szerint ezek a tényezők egymástól függetlenül csökkentik a betegség kialakulásának kockázatát.

Az öt jellemző közül legnagyobb mértékben az egészséges testsúly akadályozza a reflux megjelenését, míg a legkisebb különbség a dohányosok-nem dohányosok között volt megfigyelhető. Azok a kutatásban szereplő személyek, akiknél mind az öt pozitív életmódbeli szokás jelen volt, feleakkora eséllyel lettek refluxosok a vizsgált tíz év leforgása alatt. Az öt említett egészséges szokás nemcsak a reflux, de számos más betegség – például a szív- és érrendszeri problémák – megelőzésében is nagy segítséget jelent, és az orvosok régóta előszeretettel tanácsolják követésüket mindenki számára.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra