Ez az 5 dolog segít legyőzni a refluxot, ami a magyarok felét érinti

A reflux kialakulásának életmódbeli okait vizsgálta egy amerikai kutatás, melynek készítői arra is rávilágítottak, milyen pozitív szokásokkal tudod megelőzni a problémát.

A reflux (más néven nyelőcsőreflux vagy GERD) a leggyakoribb emésztési probléma, mely napjainkban a statisztikák szerint a nyugati világban élők egyötödét, a magyar lakosságnak pedig mintegy a felét (55 százalékát) érinti. Emésztéskor a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, ez irritációt okoz a beteg torkában és gégéjén, továbbá émelygés, erős gyomorégés, mellkasi fájdalom, illetve más tünetek (súlyos probléma esetén akár nyelőcsőgyulladás vagy fekély) jelentkeznek.

A reflux életmódbeli okait vizsgálták

A betegség kialakulásának oka a nyelőcső alsó szakaszán található záróizom rendellenes működése: normális esetben a záróizom csak annyi időre nyílik meg, amíg a nyelőcső felől érkező étel áthalad rajta, a túlságosan erős hasűri nyomás vagy az alsó záróizom gyengesége miatt azonban feleslegesen kinyílhat az izomgyűrű, ami a gyomortartalom visszaáramlását idézi elő. A probléma kialakulásához leggyakrabban az egészségtelen életmód és a káros szokások járulnak hozzá.

A Harvard Orvosi Karának kutatói egy nagyszabású felmérésből nyert adatokat vizsgáltak meg, melyben százezer, az amerikai egészségügyben dolgozó női ápoló egészségi állapotát követték nyomon egy évtizeden keresztül, kétévente frissítve az információkat. A harvardi tudósok 42 955 résztvevőt pécéztek ki, akik a kutatás kezdetekor 42 és 65 éves kor között voltak, és egyikőjük sem szenvedett refluxbetegségben. A következő tíz év során 9291 főnél alakult ki a probléma. Összevetve a refluxos és a nem refluxos nők más egészségügyi adatait, a kutatók képet kaphattak róla, milyen életmódbeli szokások növelik és melyek csökkentik a betegség kialakulásának kockázatát.

A rendszeres gyomorgörcs sokak életét keseríti meg.
A rendszeres gyomorgörcs sokak életét keseríti meg.PeopleImages / Getty Images Hungary

Az elhízás segíti legjobban a reflux kialakulását

Az öt életmódbeli jellemző, melyek a kutatás tanúsága szerint a legjobban hátráltatják a reflux megjelenését: az ideális testsúly (18,5 és 25 közötti testtömegindex (BMI) érték), a dohányzás teljes hiánya, a minimum napi 30 perces bármilyen erősségű testmozgás, napi nem több mint két csésze kávé, tea vagy üdítő fogyasztása, illetve az egészséges, kiegyensúlyozott étrend. A kutatók szerint ezek a tényezők egymástól függetlenül csökkentik a betegség kialakulásának kockázatát.

Az öt jellemző közül legnagyobb mértékben az egészséges testsúly akadályozza a reflux megjelenését, míg a legkisebb különbség a dohányosok-nem dohányosok között volt megfigyelhető. Azok a kutatásban szereplő személyek, akiknél mind az öt pozitív életmódbeli szokás jelen volt, feleakkora eséllyel lettek refluxosok a vizsgált tíz év leforgása alatt. Az öt említett egészséges szokás nemcsak a reflux, de számos más betegség – például a szív- és érrendszeri problémák – megelőzésében is nagy segítséget jelent, és az orvosok régóta előszeretettel tanácsolják követésüket mindenki számára.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra