Ez a 7 szokás az egészséges, kiegyensúlyozott emberek közös titka

Olvasási idő kb. 6 perc

Szeretnél egészséges maradni, megőrizni az alakodat, optimális testsúlyodat, és boldog, kiegyensúlyozott életet élni? Tedd magadévá az alábbi szokásokat!

Brooke Meredith táplálkozás- és egészségszakértő, a Medium Change Your Mind Change Your Life blog szerzője hét olyan életmódbeli szokást ismertet, melyek az egészséges és boldog emberek jellemzői, és amelyek követésével te is könnyebben veheted az akadályokat, kiegyensúlyozottabbá teheted a mindennapi életed.

#1 Tudnak nemet mondani

Sajnos a legkárosabb ételek, italok gyakran a legélvezetesebbek is: bárki könnyen elcsábul egy finom desszert, egy pizza, egy tábla csoki, vagy épp egy korsó sör láttán, a túlzásba vitt kalóriák, cukor és alkoholfogyasztás pedig könnyen alááshatják az egészséget. Azok viszont, akik tudatosan odafigyelnek egészségükre és a kilóikra, képesek ellenállni a csábításnak. A kulcs az önfegyelem: mindig tudatosan válassz, ne az ösztöneid, hanem a józan ész vezéreljen. Ha már nassoltál korábban, de sütivel kínálnak, nyugodtan mondj nemet; ha előző nap „bűnöztél”, aznap tarts szigorúbb étkezési szabályokat.

Fontos, hogy tudj nemet mondani.
Fontos, hogy tudj nemet mondani.Vyacheslav Dumchev / Getty Images Hungary

#2 Nem a pillanatnak élnek, gondolnak a következményekre

Szintén könnyű az adott pillanat csapdájába esni és nem gondolni a következményekre: leiszod magad és hajnalig kimaradsz, kit érdekel a másnap; befalod az összes fánkot és süteményt, a plusz kilókkal ráérsz később bajlódni. Az egészséged tudatos megőrzéséhez azonban fontos, hogy tisztában legyél a következményekkel, ne csak a pillanatnak élj, hanem lásd magad előtt a jövőt és azt figyelembe véve dönts.

#3 Rendszeresen mozognak

A szakemberek ajánlása szerint egy átlagos felnőttnek heti 150 perc enyhébb intenzitású vagy 75 perc keményebb testmozgásra és két alkalommal végzett erőfejlesztésre van szüksége az egészséges élethez. Ebbe számtalan mozgásfajta beletartozik: futhatsz, kocoghatsz, végezhetsz aerobikgyakorlatokat, emelgetheted a súlyokat – a lényeg a rendszeresség: sose hagyd, hogy a lustaság legyőzzön, legyen elég akaraterőd ahhoz, hogy akkor is nekiállj mozogni, amikor legszívesebben a hátad közepére kívánnád az edzést.

#4 Odafigyelnek az alvásukra

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy a mindennapok során testileg és lelkileg kiegyensúlyozottan tudj működni. A felmérések szerint az emberek kétharmada nem jut hozzá az orvosok által ajánlott napi 7-8 óra alváshoz, az állandó kialvatlanság pedig súlyos gondokhoz vezethet: gyengül az immunrendszer, könnyebben alakul ki daganatos megbetegedés, cukorbetegség, Alzheimer-kór és szívbetegség, de a lelki következmények is komolyak. Az alváshiány növeli a szorongás, a depresszió, sőt az öngyilkossági hajlam előfordulását, fáradttá és stresszessé tesz, de a közlekedési baleseteknek is gyakori okozója. Fontos tehát, hogy figyelj az alvási szokásaidra, mindig aludd ki magad rendesen (minimum napi 7-8 órát), nyugodt, zajtalan körülmények között.

A megfelelő alvás elengedhetetlen az egészséges élethez.
A megfelelő alvás elengedhetetlen az egészséges élethez.FreshSplash / Getty Images Hungary

#5 Odafigyelnek a lelki egészségükre

Nemcsak a tested, a lelked is állandó odafigyelést igényel – az egészségesen élők ezt is jól tudják. A stressz, a szorongás és a lelki terhek gyakran aláássák a testi egészséget is: elhízáshoz, a vércukorszint megugrásához, szívproblémákhoz és más bajokhoz vezetnek, ezért érdemes különböző stresszoldó technikákat (meditálás, jóga, mindfulness) alkalmazni, nem agyondolgozni magadat és minél több időt tölteni a szeretteid, barátaid társaságában. Komolyabb lelki problémák esetén érdemes terápiás szakember segítségét kérni.

#6 Nem ülnek egész nap egy helyben

Az ember hagyományosan nem ülésre termett: a számítógép előtti munkavégzés csupán az elmúlt évtizedekben vált széles körben elterjedt jelenséggé. A hosszú órákon át végzett ülőmunka könnyen tönkreteheti a test egészségét: gyengíti a hátsó és a csípő izmait, hátfájdalmakat okoz, növeli a vérrögösödés kockázatát, de a koncentrációra és a szellemi frissességre is károsan hat. Egyes kutatások szerint az egész napos ülés 147 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek, és 112 százalékkal a diabétesz kialakulásának kockázatát.

Nagyon fontos, hogy ha állandó jelleggel ülőmunkát végzel, mindig ellensúlyozd a hosszú tespedést rendszeres mozgással: állj fel a székből és sétálj egy keveset, a szabadidődben fuss vagy kocogj, energizáld magad.

#7 Odafigyelnek az egészséges táplálkozásra

A változatos és egészséged étrend szintén elengedhetetlen az egészséghez: mint fentebb említettük, a legcsábítóbb ételek a legkárosabbak is, ezért érdemes a lehető legminimálisabbra csökkenteni a zsírban tocsogó és fölös szénhidrátban dús fogások, az édességek, a csipszek, a cukros üdítők és hasonlók fogyasztását. Ezek helyett egyél inkább minél több tengeri halat, kímélő szárnyashúst, tojást, egészséges magvakat (mandulát, kesudiót, földimogyorót), édesburgonyát, friss gyümölcsöt és zöldségeket. Kerüld a félkész és feldolgozott élelmiszereket, az alkoholt, a búzalisztet és a cukrot, egészségtelen zsírok helyett válassz növényi zsiradékokat, például avokádó- vagy olívaolajat.

Természetesen nem könnyű állandó jelleggel betartani az egészséges étkezés szabályait, ezért fontos, hogy legyen kellő önuralmad, mindig tudatosan válassz, és képes legyél a hosszú távú hasznot nézni az élvezet helyett – a jóllétükre tudatosan odafigyelő, boldog emberek jól tudják mindezt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek