mcdonalds-pasi-fokuszRáeresztettünk három pasit, a makrobiotikust, a mainstream fogyasztót és a falánkot az online mekire, fogyasszanak kedvükre, és közben teszteltük, milyen tápanyagokhoz jutott képzeletbeli testük. Elgondolkodtató eredményeink az alábbi cikkben olvashatóak.


A Dívány megjegyzése: kipróbáltuk a Meki INBÉ-kalkulátorát, és nem az derült ki, amit vártunk: az elsődleges tapasztalat, hogy a kalkulátor könnyen bevisz a bozótba – dietetikusra volt szükségünk, hogy egyáltalán rájöjjünk, rossz adatokkal számolunk. Az alábbi tesztben az adatokat már javítottuk. A dietetikus véleményét itt olvashatod, azt pedig itt foglaltuk össze, mire figyeljetek, ha használnátok a kalkulátort.


A McDonald’s egy táplálkozástudományi szakértőkből álló csoporttal dolgoztatta ki mutatórendszerét, az Irányadó Napi Beviteli Érték- (INBÉ-) indexet, amely megmutatja, hogy egy adott anyagból egy bizonyos étel mennyit tartalmaz a napi szükséglet arányában. Az INBÉ-index a McDonald’s webes alkalmazásában az alábbi összetevőket mutatja:

 

mcdonalds-jelmagyarazat

 

A tesztalany

mcdonalds-pasi-napi-ertekTesztalany pasink a következő kondíciókkal rendelkezik: férfi, 31–50 év közötti, alacsony fizikai aktivitású, 75 kg testtömegű. Napi szükséglete a különböző anyagokból a grafikonon látható. Ő a jelen cikk szerzője, aki az alábbiakban 3 különböző vérmérséklettel válogat a kínálatban, és megkísérli megtestesíteni a három, önkényesen választott fogyasztótípust, a makrobiotikus, a mainstream és a falánk fogyasztót. Mindhárom típus nevében összeállít egy-egy reggeli–ebéd–vacsora triót, majd megnézzük, az INBÉ-alkalmazás milyen adatokat dob ki.

 

A MAKROBIOTIKUS

reggeli

mcdonalds-pasi-makrobiotik1A makrobiotikus szemléletű pasi reggelire egy könnyű kertész salátát választ, és azt joghurtos-kapros öntettel locsolja. Mivel „vallását” tekintve megengedő, választását két sajtos toasttal egészíti ki. Az ő reggelije meglehetősen sovány, a kalóriatartalmához képest mégis meglepően magas benne a só mennyisége, azonkívül zsírt is tartalmaz rendesen.

 

ebéd

mcdonalds-pasi-makrobiotik2Pasi tesztalanyunk az ebédnél is óvatosan válogat, mivel azonban mégiscsak a nap főétkezéséről van szó, kér egy prémiumsalátát és hozzá premier öntetet, valamint egy 6 darabos chicken McNuggets-et. Kalóriában ez is jól teljesít, nem várt értékeken áll azonban a zsírok és a só mennyisége.

 

 

vacsora

mcdonalds-pasi-makrobiotik3A makrobiotikus manus vacsorára összekapja magát, szemlélete szerint itt sok kilót és betegséget lehet megfogni. Így tálcájára nem tesz mást, mint egy könnyű tortillát. Elég kiadós vacsora, de delikvensünk aligha hízik el a kalóriában, zsírban és szénhidrátban egyaránt visszafogott étkezéstől.

 

 

A MAINSTREAM FOGYASZTÓ

reggeli

mcdonalds-pasi-mainstr1A mainstream pasi válogat és alaposan bereggelizik. Na nem kalóriában, mert csak egy sajtos omlettes szendvicset és egy baconos toastot eszik, amelyet egy ványadt kertész salátával kísér le. A grafikonokat elégedetten is böngészi, egészen az utolsó sorig, mert ott elkerekedik a szeme. Már reggel egy ekkora sódózissal kezdeni…

 

ebéd

mcdonalds-pasi-mainstr2Ebédre a tömegáramlattal utazó tesztalany bekóstol egy dupla sajtos McRoyalt, mert abból kilóg egy kis zöldáru. Hogy minden rendben menjen, hozzáteszi a közepes burgonyát, nagyjából jóllakik a menüvel. Nem száll el, fehérjéből alaposan fogyasztott, a zsír ugyan magas, de nem világvége. Csak az a só…

 

 

vacsora

mcdonalds-pasi-mainstr3Vacsorára csak fehér húst, de azt pikánsan: prémium grillcsirke-szendvics közepes burgonyával. A tesztalany viszonylag elégedetten pisloghat a színes csúszkákra, talán a magas sóindexre sem tekint olyan morcosan. Mostanra egész egyszerűen megszokta, itt sóval paníroznak, sóban sütnek.

 

 

 

A FALÁNK

reggeli

mcdonalds-pasi-fal1Tesztalanyunk láthatóan kedveli a falánk fogyasztó szerepét, reggelinél nem haboz tavasziomlett-szendvicset kérni McBurival, és lecsúsztat utána egy sajtos-baconos toastot is. Az eredmény láttán pedig besokkol: a napi bevitel közel felét kitevő zsír és a napi bevitelt 70 százalékkal felüllövő só kissé felülmúlja várakozásait.

 

 

ebéd

mcdonalds-pasi-fal2A falánk pasi ebédre sertés McFarm szendviccsel, egy McChickennel, egy közepes burgonyával – mindezt lecsúsztatni egy majonézzel érkezik az asztalához. Zsírból jeles, a sóra már rá se néz egy ideje.

 

 

 

vacsora

mcdonalds-pasi-fal3A nagyétkű és egészségével mit sem törődő tesztalany este kicsit odafigyel azért: csak két sajtburgert és egy nagy burgonyát rendel, elvégre a krumpli egészséges, a burgertől meg jól fejlődik a hasizom. Majonézt nem is eszik, nehogy zsírban elszálljon, a sógrafikon meg úgyis azt csinál, amit akar…

 

 

KÍSÉRLETÜNK EREDMÉNYEI

A kísérlet eredményeit egy újabb írában foglaltuk össze, amelyet itt olvashatsz: Sóban, zsírban nagy – mekiteszteredmények

 

A MEKITESZT TOVÁBBI RÉSZEI

A nagy McDonald’s-teszt körülményei. | A makró, a mainstream és a falánk

A komolyabban fogyasztó fiúk mellett ránéztünk, hogy jár a csaj, ha az arany boltíves láncnál kajál | Csaj a mekiben – TESZT

Ehet-e egy gyerek bármi egészségeset a McDonald’sban? | Gyerek a mekiben – TESZT

 

 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.