Te is szereted a paradicsomlevest? Van néhány csodálatos hírünk!

Szabó Eszter
Olvasási idő kb. 7 perc

A legjobban azt szeretjük, ha olyan egészséges alapanyagokat és fogásokat ajánlhatunk, amik valóban finomak. Most is éppen ez történik, a nehezen variálható chiamag és a nem mindenki számára megfizethető lazac után egy remek, hétköznapi étel lett a tudomány kedvence: a paradicsomleves.

A paradicsom tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és növényi vegyületekkel, amelyek számos egészségügyi előnyt kínálnak. A kutatások azt is sugallják, hogy ezek a tápanyagok több betegség ellen is védelmet nyújthatnak, beleértve a szívbetegségeket és a rákot. Ezért a paradicsomleves ízletes módja lehet annak, hogy a paradicsom egészségügyi előnyeit maximálisan kihasználd.

1. Nagyon tápláló

A paradicsom (Solanum lycopersicum) viszonylag kevés kalóriát tartalmaz, ugyanakkor tele van tápanyagokkal és hasznos növényi vegyületekkel. Íme egy nagy (182 grammos) nyers paradicsom tápanyagprofilja:

  • Kalória: 33
  • Szénhidrát: 7 gramm
  • Rost: 2 gramm
  • Fehérje: 1,6 gramm
  • Zsír: 0,4 gramm
  • C-vitamin: a napi ajánlott mennyiség (DV) 28%-a
  • K-vitamin: a DV 12%-a
  • A-vitamin: a DV 8%-a
  • Kálium: a DV 9%-a

A paradicsom emellett gazdag karotinoidokban, így a likopin napi szükséges mennyiségének körülbelül 80%-át biztosítja. A likopin az a pigment, amely a paradicsom jellegzetes élénkvörös színét adja. Számos egészségügyi előnyért is felelős lehet, tekintettel a különféle krónikus betegségekre gyakorolt lehetséges megelőző hatásaira. Érdekes módon a kutatások azt sugallják, hogy a szervezet jobban felszívja a likopint főzés után. A hő növelheti a biohasznosulását vagy a felszívódási sebességét. Mivel a paradicsomleves főtt paradicsomból készül, kiváló forrása ennek a vegyületnek, és még egészségesebb, ha nem cukrozod, és kevés sóval készíted. 

2. Antioxidánsokban gazdag

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek semlegesíteni az oxidatív stressz káros hatásait. Ez akkor történik, amikor sejtkárosító molekulák, úgynevezett szabad gyökök halmozódnak fel a szervezetben. A paradicsomleves kiváló forrása az antioxidánsoknak, beleértve a likopint, a flavonoidokat, valamint a C- és E-vitamint.

Az antioxidánsok fogyasztása összefüggésbe hozható a rák és a gyulladáshoz köthető betegségek, például az elhízás és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával. Ezenkívül kutatások kimutatták, hogy a C-vitamin és a flavonoidok antioxidáns hatása segítségünkre lehet a 2-es típusú cukorbetegség, a szívproblémák és az agyi betegségek ellen.

3. Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet

A paradicsomot széles körben tanulmányozzák rákellenes tulajdonságai és magas likopintartalma miatt. Különösen hatékony lehet a prosztata- és mellrák ellen. A prosztatarák a rákkal összefüggő halálozások ötödik vezető oka világszerte, és a második legtöbbször diagnosztizált rák a férfiak körében. 

Számos tanulmány közvetlen összefüggést talált a magas likopinbevitel és a prosztatarák csökkent kockázata között. A kutatások arra utalnak, hogy a likopin rákos sejthalált indukálhat. Lassíthatja a daganat növekedését az antiangiogenezisnek nevezett folyamatban. A karotinoidok magasabb szintű fogyasztása akár 28%-kal is csökkenti a mellrák kockázatát. Ezek közé a karotinoidok közé tartozik az alfa-karotin, a béta-karotin és a likopin. Bár ezek az eredmények ígéretesek, a bizonyítékok azt mutatják, hogy a likopin nem elég erős ahhoz, hogy az emberek önmagában rákellenes gyógyszerként használják.

4. Segíti a bőr szépségét és a látást

Egy tál paradicsomleves elfogyasztása a szemnek és a bőrnek is előnyös lehet. Ami a bőr egészségét illeti, a béta-karotin és a likopin megvédhet a leégéstől azáltal, hogy elnyeli az ultraibolya (UV) fényt, hogy növelje a bőr védelmét az UV-sugárzás okozta károsodásokkal szemben. A kutatók egy tanulmányban 149 egészséges felnőttnek 15 mg likopint, 0,8 mg béta-karotint és számos további antioxidánst tartalmazó kiegészítőt adtak. A tanulmány megállapította, hogy a kiegészítő jelentősen megvédte a résztvevők bőrét az UV-sugárzástól. 

Bár a kutatás azt sugallja, hogy ez bizonyos előnyökkel jár a bőr számára, ez nem jelenti azt, hogy változtatnunk kell a rendszeres fényvédő bőrápolási rutinunkon.

A karotinoidokban és A-vitaminban gazdag ételek, mint például a paradicsom, a szem egészségét is javíthatják. A paradicsomfogyasztás csökkenti az életkorral összefüggő makuladegeneráció és látásvesztés kockázatát. A védőhatás ismét az antioxidáns tulajdonságokból fakad, amelyek csökkentik az oxidatív stresszt a szem kulcsfontosságú részében, a makulában.

5. Javítja a csontok egészségét

Az oszteoporózis egy krónikus betegség, amelyet a csontok fokozott törékenysége és törése jellemez. A posztmenopauza egyik legfontosabb szövődményének tartják. Tanulmányok kimutatták, hogy a likopin alapvető szerepet játszik a csontanyagcsere szabályozásában azáltal, hogy növeli a csont ásványianyag-sűrűségét, ami csökkenti a törések kockázatát. 

A csontanyagcsere egyéb szempontjai közé tartozik az oszteoblasztoknak nevezett sejtek és az oszteoklasztok közötti egyensúly. Az oszteoblasztok felelősek a csontképződésért, míg az oszteoklasztok a csontlebontásért és felszívódásért. Állatkísérletek azt mutatják, hogy a likopin a csontanyagcserét is befolyásolja azáltal, hogy serkenti az oszteoblasztok aktivitását a csontok felépítésében, miközben csökkenti az oszteoklasztok lebontási aktivitását. 

6. Csökkentheti a szívbetegség kockázatát

A paradicsomtermékek nagy bevitele csökkentheti a teljes és az LDL- (rossz) koleszterin szintjét – ez a szívbetegségek két fő kockázati tényezője. Ezek a hatások a paradicsom likopin- és C-vitamin-tartalmának köszönhetők. A likopin és a C-vitamin egyaránt megakadályozza az LDL-koleszterin oxidációját. Az LDL-koleszterin oxidációja az érelmeszesedés kockázati tényezője.

7. Növelheti a férfitermékenységet

Az oxidatív stressz a férfimeddőség egyik fő oka. A spermiumok károsodásához vezethet, mivel csökkenti a spermiumok életképességét és mozgékonyságát. A kutatások azt sugallják, hogy a likopinkiegészítők bevétele potenciális termékenységi kezelés lehet. Ennek az az oka, hogy a likopin antioxidáns tulajdonságai növelhetik az egészséges spermiumok nagyobb számban történő termelődésének esélyét. Egy, 44 meddőségben szenvedő férfival végzett vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő paradicsomtermékek, például a paradicsomlé vagy leves fogyasztása jelentősen megnövelte a vér likopinszintjét, ami a spermiumok mozgékonyságának javulását eredményezte. 

Ezenkívül egy állatkísérlet megállapította, hogy a likopin csökkentheti a sugárterápia okozta károsodást. Ezt a károsodást gyakran a spermiumszám csökkenése jellemzi.

Mi is nagyon szeretjük
Mi is nagyon szeretjükImgorthand / Getty Images Hungary

8. Erősíti az immunitást

Egyes kultúrák a paradicsomlevest házi gyógymódként használják a megfázás ellen, mert C-vitamin- és karotinoidtartalma serkentheti az immunrendszert. A kutatások azt is kimutatták, hogy a C-vitamin segíthet megelőzni a megfázást, és csökkentheti a megfázás tüneteinek időtartamát és súlyosságát.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek