Bár az idő múlik, az ember sokat tehet azért, hogy a lehetőségeihez mérten energikusabbnak és fiatalosabbnak érezze magát, mindez pedig a megjelenésében, kisugárzásában is visszaköszönhet. Csodaszerek ugyan nincsenek, de a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás segít az egészség megőrzésében, az idősebb korban jelentkező krónikus betegségek megelőzésében. Amennyiben törekszel rá, hogy több zöldséget és gyümölcsöt fogyassz, a szervezeted meghálálja majd a törődést.
Ha jól akarsz öregedni, korlátozd ezt a 7, naponta fogyasztott tápanyagot
Az egészséges táplálkozás és az egészséges öregedés kéz a kézben járnak: minél több tápanyagban gazdag ételt halmoz fel az ember a tányérjára (egyéb jótékony szokásokkal, például rendszeres testmozgással és megfelelő stresszkezeléssel párosítva), annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy hosszú életet élhet.
Ám bizonyos tápanyagok túlzott fogyasztása növelheti egyes krónikus betegségek kialakulásának esélyét, és ronthatja megálmodott öregedésünk esélyeit.
Ha jól akarsz öregedni, hagyd ki ezt a 7 tápanyagot, vagy legalább naponta ne fogyassz belőlük.
1. Cukor
A túlzott cukorfogyasztás egyszerűen szabotálja az egészséget, különösen az életkor előrehaladtával.
„A túl sok cukor bevitele növelheti a cukorbetegség kockázatát és megemelheti a trigliceridszintet, ami szívbetegséghez vezethet – mondja Phyllis Famularo dietetikus. Ráadásul a feldolgozott élelmiszerekben, köztük a cukorban gazdag étrend összefügg az elhízással is, ami további veszélyek forrása” – teszi hozzá.
Ehelyett próbálj meg minél több zöldséget beépíteni az étkezésedbe, ragaszkodj a kisebb adag szénhidráthoz, és nézd át az élelmiszerek címkéit hozzáadott cukrok után kutatva – javasolja Angel Planells dietetikus, akinek szakterülete az idősek táplálkozása.
2. Nitrátok
Ha az ember egészségesen szeretne öregedni, zárja ki napi étrendjéből a nitráttartalmú ételeket.
A nitrátok olyan vegyületek, amelyeket bizonyos élelmiszerek, köztük a feldolgozott húsok, például sonka, szalonna, csemegehúsok és virsli megőrzésére és megjelenésének javítására használnak, sorolja Planells.
Famularo szerint a túlzott nitráttartalmú élelmiszerek – amelyek általában magas nátriumtartalmú termékek is – szívbetegséghez vezethetnek, mivel az artériák megkeményednek és szűkülnek túlzott fogyasztásuk nyomán. Mindezeken túl úgy tűnik, hogy összefüggésben állnak a cukorbetegség kialakulásával is, emelte ki.
Ráadásul egyes kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy ezeknek az ételeknek a nagy mennyiségben történő fogyasztása növelheti a különféle rákos megbetegedések előfordulását.
3. Nátrium
Bár a túléléshez nátriumra van szükség, ám a felesleg már árt az egészségnek.
„A túl sok nátrium magas vérnyomáshoz és szívbetegséghez vezethet”
– emelte ki Famularo.
Sajnos a sózást nagyon könnyű túlzásba vinni. Ennek az az oka, hogy egyes élelmiszerek – például a magasan feldolgozott csomagolt élelmiszerek vagy az éttermi élelmiszerek – adagonként akár 1400 milligramm nátriumot is tartalmazhatnak, figyelmeztet Planells.
Ebben az esetben is fontos az élelmiszerek címkéinek ellenőrzése. A nátrium mennyiségének csökkentése érdekében válassz olyan ételeket, amelyek adagonként 700 milligramm alatt vannak, és növeld a gyümölcs- és zöldségbevitelt, így arányaiban kevesebbet fogyasztasz belőle.
4. Transzzsír
A mesterséges transzzsírok – mesterségesen előállított anyagok, amelyeket a feldolgozott élelmiszerek ízének, állagának és eltarthatóságának javítására használnak – nagymértékben károsítják az egészséget, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága szerint nem biztonságosak.
A transzzsírok megemelhetik a rossz koleszterinszintet (miközben csökkentik a jó koleszterinszintet), és növelhetik a szívbetegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
Sőt, a transzzsírokban gazdag étrend az agy egészségét is károsíthatja. A Neurology 2019. októberi tanulmánya megállapította, hogy azoknál az embereknél, akiknek vérében magasabb a mesterséges transzzsírok szintje, nagyobb valószínűséggel alakul ki Alzheimer-kór vagy demencia.
A transzzsírcsapda elkerülése érdekében például korlátozd a gyorsételek, állati eredetű élelmiszerek (például vörös húsok és tejtermékek), kekszek, sütemények és néhány fagyasztott élelmiszer fogyasztását – javasolja Planells.
5. Telített zsírok
A transzzsírokhoz hasonlóan a telített zsírok túlzott mennyisége akaratlanul is növelheti bizonyos egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát az életkor előrehaladtával.
Famularo szerint a telített zsírokban gazdag étrend és a magas nátriumtartalmú ételek hozzájárulhatnak a szívbetegségekhez, a cukorbetegséghez, az elhízáshoz és más krónikus betegségekhez.
A szakember azt javasolja, hogy a telített zsírokat a napi kalóriák 10 százalékára korlátozzuk. Ennek egyik módja az állati eredetű termékek fogyasztásának csökkentése. „A növényi alapú étrendre való törekvés a legjobb út ahhoz, hogy csökkentsük a túlnyomórészt állati eredetű élelmiszerekben található telített zsírok mennyiségét” – mondja.
Planell egyetért azzal, hogy pakolj a tányérodra minél több gyümölcsöt és zöldséget, és válassz teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket és egészségesebb zsírokat, például olívaolajat.
6. Folsav
A folsav egy B-vitamin, amely a zöld leveles zöldségekben, gyümölcsökben, babokban, valamint a dúsított kenyerekben és gabonafélékben található. Segíti a szervezetet az új sejtek létrehozásában, és különösen fontos a várandósak számára, mivel segít megelőzni az idegcső hibáit a növekvő magzatban.
Ám „egyes kutatások azt mutatják, hogy a túl sok folsav idősebb felnőtteknél perifériás neuropátiát (egyfajta idegkárosodást) okozhat” – magyarázza Famularo.
Ezért a folsavkiegészítők szedése előtt mindig beszélj kezelőorvosoddal.
7. Vas
Számos fontos funkcióhoz vasra van szükségünk, beleértve az oxigén szállítását a tüdőnkből a testünk többi részébe.
Ám ahogy öregszünk, a vasszükségletünk idővel változik. Például, ha egy nő menopauzán megy keresztül, a vasigény jelentősen csökken, hangsúlyozta a szakértő.
És ha valaki továbbra is több vashoz jut, mint amennyire szervezetének szüksége van, azzal az egészségét károsíthatja. A felesleges vas felhalmozódhat a szövetekben, különösen a májban, a hasnyálmirigyben, a szívben, az ízületekben és az agyban, és hozzájárulhat bizonyos ráktípusok és cukorbetegség kialakulásához, emelte ki Famularo.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés