Ha szépen akarsz öregedni, hagyd ki ezt a 7 tápanyagot

GettyImages-157278124
Olvasási idő kb. 6 perc

A legjobb tápanyagok segíthetnek az egészséged megőrzésében, és abban is, hogy minél jobban érezd magad a bőrödben. A rosszabbak pedig károsak úgy a belső egészségedre, mint a megjelenésedre vagy épp a hangulatodra – ezeket érdemes inkább csak alkalmanként fogyasztanod.

Bár az idő múlik, az ember sokat tehet azért, hogy a lehetőségeihez mérten energikusabbnak és fiatalosabbnak érezze magát, mindez pedig a megjelenésében, kisugárzásában is visszaköszönhet.  Csodaszerek ugyan nincsenek, de a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás segít az egészség megőrzésében, az idősebb korban jelentkező krónikus betegségek megelőzésében. Amennyiben törekszel rá, hogy több zöldséget és gyümölcsöt fogyassz, a szervezeted meghálálja majd a törődést.

Ha jól akarsz öregedni, korlátozd ezt a 7, naponta fogyasztott tápanyagot

Az egészséges táplálkozás és az egészséges öregedés kéz a kézben járnak: minél több tápanyagban gazdag ételt halmoz fel az ember a tányérjára (egyéb jótékony szokásokkal, például rendszeres testmozgással és megfelelő stresszkezeléssel párosítva), annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy hosszú életet élhet.

Ám bizonyos tápanyagok túlzott fogyasztása növelheti egyes krónikus betegségek kialakulásának esélyét, és ronthatja megálmodott öregedésünk esélyeit.

Ha jól akarsz öregedni, hagyd ki ezt a 7 tápanyagot, vagy legalább naponta ne fogyassz belőlük.

1. Cukor

A túlzott cukorfogyasztás egyszerűen szabotálja az egészséget, különösen az életkor előrehaladtával.

„A túl sok cukor bevitele növelheti a cukorbetegség kockázatát és megemelheti a trigliceridszintet, ami szívbetegséghez vezethet – mondja Phyllis Famularo dietetikus. Ráadásul a feldolgozott élelmiszerekben, köztük a cukorban gazdag étrend összefügg az elhízással is, ami további veszélyek forrása” – teszi hozzá.

Ehelyett próbálj meg minél több zöldséget beépíteni az étkezésedbe, ragaszkodj a kisebb adag szénhidráthoz, és nézd át az élelmiszerek címkéit hozzáadott cukrok után kutatva – javasolja Angel Planells dietetikus, akinek szakterülete az idősek táplálkozása.

Ebben nincsenek nitrátok, ha szépen akarsz megöregedni, érdemes ezt is figyelned
Ebben nincsenek nitrátok, ha szépen akarsz megöregedni, érdemes ezt is figyelnedbobbieo / Getty Images Hungary

2. Nitrátok

Ha az ember egészségesen szeretne öregedni, zárja ki napi étrendjéből a nitráttartalmú ételeket.

A nitrátok olyan vegyületek, amelyeket bizonyos élelmiszerek, köztük a feldolgozott húsok, például sonka, szalonna, csemegehúsok és virsli megőrzésére és megjelenésének javítására használnak, sorolja Planells.

Famularo szerint a túlzott nitráttartalmú élelmiszerek – amelyek általában magas nátriumtartalmú termékek is – szívbetegséghez vezethetnek, mivel az artériák megkeményednek és szűkülnek túlzott fogyasztásuk nyomán. Mindezeken túl úgy tűnik, hogy összefüggésben állnak a cukorbetegség kialakulásával is, emelte ki.

Ráadásul egyes kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy ezeknek az ételeknek a nagy mennyiségben történő fogyasztása növelheti a különféle rákos megbetegedések előfordulását.

3. Nátrium

Bár a túléléshez nátriumra van szükség, ám a felesleg már árt az egészségnek.

„A túl sok nátrium magas vérnyomáshoz és szívbetegséghez vezethet”

– emelte ki Famularo.

Sajnos a sózást nagyon könnyű túlzásba vinni. Ennek az az oka, hogy egyes élelmiszerek – például a magasan feldolgozott csomagolt élelmiszerek vagy az éttermi élelmiszerek – adagonként akár 1400 milligramm nátriumot is tartalmazhatnak, figyelmeztet Planells.

Ebben az esetben is fontos az élelmiszerek címkéinek ellenőrzése. A nátrium mennyiségének csökkentése érdekében válassz olyan ételeket, amelyek adagonként 700 milligramm alatt vannak, és növeld a gyümölcs- és zöldségbevitelt, így arányaiban kevesebbet fogyasztasz belőle. 

Ha szépen akarsz megöregedni, kerülnöd kell bizonyos ételek fogyasztását
Ha szépen akarsz megöregedni, kerülnöd kell bizonyos ételek fogyasztásátpixalot / Getty Images Hungary

4. Transzzsír

A mesterséges transzzsírok – mesterségesen előállított anyagok, amelyeket a feldolgozott élelmiszerek ízének, állagának és eltarthatóságának javítására használnak – nagymértékben károsítják az egészséget, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága szerint nem biztonságosak.

A transzzsírok megemelhetik a rossz koleszterinszintet (miközben csökkentik a jó koleszterinszintet), és növelhetik a szívbetegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Sőt, a transzzsírokban gazdag étrend az agy egészségét is károsíthatja. A Neurology 2019. októberi tanulmánya megállapította, hogy azoknál az embereknél, akiknek vérében magasabb a mesterséges transzzsírok szintje, nagyobb valószínűséggel alakul ki Alzheimer-kór vagy demencia.

A transzzsírcsapda elkerülése érdekében például korlátozd a gyorsételek, állati eredetű élelmiszerek (például vörös húsok és tejtermékek), kekszek, sütemények és néhány fagyasztott élelmiszer fogyasztását – javasolja Planells.

5. Telített zsírok

A transzzsírokhoz hasonlóan a telített zsírok túlzott mennyisége akaratlanul is növelheti bizonyos egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát az életkor előrehaladtával.

Famularo szerint a telített zsírokban gazdag étrend és a magas nátriumtartalmú ételek hozzájárulhatnak a szívbetegségekhez, a cukorbetegséghez, az elhízáshoz és más krónikus betegségekhez.

A szakember azt javasolja, hogy a telített zsírokat a napi kalóriák 10 százalékára korlátozzuk. Ennek egyik módja az állati eredetű termékek fogyasztásának csökkentése. „A növényi alapú étrendre való törekvés a legjobb út ahhoz, hogy csökkentsük a túlnyomórészt állati eredetű élelmiszerekben található telített zsírok mennyiségét” – mondja.

Planell egyetért azzal, hogy pakolj a tányérodra minél több gyümölcsöt és zöldséget, és válassz teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket és egészségesebb zsírokat, például olívaolajat.

6. Folsav

A folsav egy B-vitamin, amely a zöld leveles zöldségekben, gyümölcsökben, babokban, valamint a dúsított kenyerekben és gabonafélékben található. Segíti a szervezetet az új sejtek létrehozásában, és különösen fontos a várandósak számára, mivel segít megelőzni az idegcső hibáit a növekvő magzatban.

Ám „egyes kutatások azt mutatják, hogy a túl sok folsav idősebb felnőtteknél perifériás neuropátiát (egyfajta idegkárosodást) okozhat” – magyarázza Famularo.

Ezért a folsavkiegészítők szedése előtt mindig beszélj kezelőorvosoddal.

7. Vas

Számos fontos funkcióhoz vasra van szükségünk, beleértve az oxigén szállítását a tüdőnkből a testünk többi részébe.

Ám ahogy öregszünk, a vasszükségletünk idővel változik. Például, ha egy nő menopauzán megy keresztül, a vasigény jelentősen csökken, hangsúlyozta a szakértő.

És ha valaki továbbra is több vashoz jut, mint amennyire szervezetének szüksége van, azzal az egészségét károsíthatja. A felesleges vas felhalmozódhat a szövetekben, különösen a májban, a hasnyálmirigyben, a szívben, az ízületekben és az agyban, és hozzájárulhat bizonyos ráktípusok és cukorbetegség kialakulásához, emelte ki Famularo.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek