Fél órával többet alszol, ha ezeket a könyveket olvasod lefekvés előtt

GettyImages-1247754418
Berényi Bianka

Olvasni leginkább az esti óránkban van idő, a napközbeni rohanás sokszor nem teszi lehetővé, hogy elmerülhessünk egy jó könyvben. További előnyei is vannak az elalvás előtti olvasásnak, melyek az egész életminőségedre hatással lehetnek.

Ha nehezen alszol el esténként, nem érdemes forgolódni, jobb egy könyvhöz fordulni. Az olvasás nyugtat, jelentősen csökkenti a stresszt, és a fantáziád is olyan módon stimulálhatja, mellyel könnyebben megy majd az elalvás is. 

Miért jó az olvasás?

No de ilyenkor felmerül a kérdés: Mégis mit olvassunk? 

A szakértők szerint erre az egyöntetű válasz az, hogy ne olyan könyvet, amely felpörget, túlságosan izgalmas, szomorú, félelmetes, vagy éppen túlzottan elgondolkodtató. Ilyenkor a felszabadult, gondmentes és ellazult állapot a cél, melyre hatással lehet az elalvás előtti olvasmányod. 

Olvasáskor sokszor tudat alatt a főszereplő helyébe képzeljük magunkat, így tényleg nem mindegy, milyen karakter bőrébe bújsz, mielőtt elaludnál, hisz a történet főszereplője akár az álmaidban vagy a másnapodban is jelentkezhet.

„Azok a gondolatok, amelyekkel elalszol, gyakran az első gondolatok is, amelyek ébredéskor üdvözölnek. Első gondolataink, valamint az előző éjszaka eltöltött alvás minősége gyakran egész napra beprogramozzák a hangulatunkat”

 – mondja Jacob Teitelbaum alvásszakértő

Válaszd inkább az olvasást a tv helyett elalváskor
Válaszd inkább az olvasást a tv helyett elalváskorvladans / Getty Images Hungary

Több alvás

A Penguin Random House 2020-as felmérése kimutatta, hogy azok, akik olvasnak elalvás előtt, átlagosan mintegy fél órával tovább alszanak, szemben a nem olvasókkal! Ugyanebben a felmérésben az is kiderült, hogy azok, akik olvasnak, jobbnak értékelik az alvásuk minőségét, mint azok, akik például tévét néznek. 

Az olvasás nemcsak egy kis szünetet biztosít a képernyő nézegetése helyett, de az is kiderült róla, hogy akár 68 százalékkal is csökkentheti a stresszt. Ráadásul még hatékonyabbnak bizonyult, mint más stresszoldó eszközök, például a teázás vagy a zenehallgatás. Gyakran hivatkoznak arra, hogy az olvasás relaxáló mivoltának egyik jelentős oka, hogy képes elrepíteni egy olyan életbe, amely nem a sajátod.

Empatikusabbá tesz

Mindannyiunknak vannak tükörneuronoknak nevezett neuronjaink, melyek akkor is működésbe lépnek, amikor látjuk, hogy valaki csinál valamit, vagy amikor mi magunk csinálunk valamit. Ez bizonyítja az empátia idegtudományi létét.

Egy tanulmány szerint összefüggés van ezen neuronok és az olvasás között. Ez a megállapítás azt sugallja, hogy az olvasás az empátia fokozásának egyik módja.

Egy másik tanulmány szintén talált némi alapot annak tudományos bizonyítására, hogy az olvasók valóban beleélhetik magukat a főszereplők életébe az általuk olvasott könyvek által. A tanulmány azt is megmutatta, hogy ez a kapcsolat milyen mély lehet;

még az olvasás és az agy azon részeinek megváltozása között is volt némi összefüggés, amelyek az érzékszervi érzésekkel foglalkoznak. 

Jobb megértőképesség

Egy 2013-as tanulmány az olvasás agyra gyakorolt hatásairól megállapította, hogy az olvasás javította az agy „konnektivitását”, vagyis az agynak a történetek megértésére és a történetekről való kritikus gondolkodásra való képességét, ami az olvasás jelentős rövid távú előnye.

További tanulmányokat kell még ezzel kapcsolatosan végezni, az azonban tagadhatatlan, hogy az olvasás mint hobbi új perspektívákat enged láttatni és olyan fogalmak megértését segíti, amelyekkel egyébként talán nem is találkoznál a mindennapi életben. Általánosságban a kreativitásra és a szellemi fittségre is fejlesztő hatással van.

Mi a legjobb?

A legtöbben romantikus és történelmi regényeket olvasnak lefekvés előtt, de a sci-fi műfajú könyvek és az irodalmi klasszikusok is népszerűek. A hagyományos, papíralapú könyv továbbra is listavezető, de egyre többen hódolnak az e-bookoknak is. (Meg kell jegyeznünk, hogy a papír változat egészségesebb.)

A gyerekeknek olvasott mese mind a szülőnek, mind a gyereknek segít a jobb alvásban
A gyerekeknek olvasott mese mind a szülőnek, mind a gyereknek segít a jobb alvásbanfizkes / Getty Images Hungary

Az átlagos ajánlás szerint legalább húsz percet kellene olvasni esténként, hogy az olvasás előnyeit élvezhessük. Bármilyen furcsán hangzik is, az olvasás jobb időbefektetés, mint a test és az elme ellazításának legtöbb másik formája, akár a sportot is beleértve. Nincs szükség különleges képzésre, felszerelésre vagy semmilyen előkészületre hozzá. Csak tarts egy könyvet az ágyad közelében. Nem véletlenül alakul ki már gyerekkorban az elalvás előtt olvasott vagy mondott mesékkel az olvasásra való rászoktatás, és annak felismerése, hogy mindez testi és lelki előnyökkel járó, hasznos szokás. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra