„Fizetek a gyerekeimnek, hogy olvassanak – sokba kerül havonta, de minden fillért megér”

A rendszeres olvasás megmozgatja, ezáltal segíti fiatalon tartani elménket. Segítségével lelassítható az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór kialakulása, mivel agysejtjeink hozzászoknak az aktívabb tevékenységhez. Vannak, akik szerint bármi áron érdemes rávennünk gyerekeinket is – egyikük beszámolójából kiderül: egy kis kenőpénz könnyedén megoldhatja a helyzetet úgy, hogy az egész család elégedett legyen végül.

Korábban is írtunk már az olvasás előnyeiről, így kiderülhetett: minden egyes elolvasott könyvvel nagyobb tudásra teszünk szert a világról, a műveltség pedig rengeteg téren hasznosítható életünk során. Minél többet olvasunk, annál kifinomultabbá válik a szókincsünk is, aminek nagy hasznát vehetjük a különböző társas szituációkban, illetve amikor munkahelyi prezentációt kell előadnunk, vagy éppen beszámolót írnunk. A demencia ellen is remek, már csak annyi dolgunk van, hogy a gyerekeinket is rávegyük valahogy. Ezzel kapcsolatban írta le megosztó történetét egy Norvégiában élő írónő.

„Én bevallom, fizetek a gyerekeimnek, hogy olvassanak. Több mint 100 dollárba kerül havonta, de minden fillért megér” – osztotta meg Holy Johnson. 

Az írónő férjével és két lányával Norvégiában él, és azt mondja, nem volt egyszerű meghoznia a döntést, de több szempontból is megérte. 

„Sokat küzdöttem, hogy a gyerekeimet olvasásra bírjam, különösen a kisebbiket, ezért úgy döntöttem, fizetek nekik. 10 dollárt adok a lányaimnak minden egyes befejezett könyvért, és ez így havonta több mint 100 dollárba kerül” – folytatta.

A szerző hozzátette: a kisebbik gyermeke néhány éve abbahagyta olyan hasznos feladatok elvégzését, amelyekre nem kérték kifejezetten, a gabonapelyhes tál mosogatóba helyezésétől az alapvető higiéniáig. Ez vezetett el addig, hogy végül a szülei által fontosnak tartott olvasást is hanyagolni kezdte. 

„Ennek az az eredménye az lett, hogy újra és újra el kellett mondanom neki, hogy csináljon meg mindent a fogmosástól a napi zuhanyozásig. Nem arról van szó, hogy nem tette meg ezeket a dolgokat, ha kértük; egyszerűen nem csinált meg semmit felszólítás nélkül” – avat be a szerző a történetükbe. 

Hozzátette: ugyanez a helyzet az iskolai feladatokra és az olvasásra is érvényes volt, és ez különösen az olvasással kapcsolatos osztályzatain kezdett megmutatkozni. Néhány beszélgetés után a család úgy döntött, hogy erre a helyzetre megoldást kell találniuk, mert ha így marad, a gyermekek jegyei alaposan leromlanak majd. 

Miért fizetünk a gyerekeinknek 10 dollárt minden egyes elolvasott könyvért?

„Mint minden család, mi is küzdünk a következetes napirend betartásával, amikor a házimunkáról, a házi feladatról és az olvasásról van szó. Ugyanakkor a férjem és én is dolgozunk, így nincs mindig energiánk arra, hogy állandóan emlékeztessük magunkat (és a gyerekeket) a tennivalókra. Korábban az volt a célunk, hogy gyermekeink napi 30 percet olvassanak, de elfoglaltak vagyunk, és mi is elfelejtettünk néha szólni nekik” – magyarázta.

A szülők 2022 elejétől kezdtek 10 dollárt felajánlani két gyermeküknek minden elolvasott könyvért, és havonta fizettek. Az olvasáson kívül az egyre lelkesebb csemetéknek csak egy írásos összefoglalót kell készíteniük az adott hónapban elolvasott könyvekről. A hónap végén azóta is készpénzt kapnak minden olyan könyvért, amelyet az elejétől a végéig elolvasnak.

Mindegy mit, csak olvassanak
Mindegy mit, csak olvassanakevgenyatamanenko / Getty Images Hungary

„Bár ez megvesztegetésnek tűnhet, a mi szemünkben könyvenként 10 dollár olyan befektetés, ami megtérül”

– jelentette ki, hozzátéve, hogy a kutatások azt mutatják, hogy azok a gyerekek, akik olvasnak, jobban tanulnak, az olvasó gyerekeknek általában nagyobb a szókincsük, és gyorsabban fejlődik a szövegértésük.

A szerző szerint az olvasás nem utolsósorban arra készteti a gyerekeket, hogy használják a fantáziájukat, és olyan tevékenységek is a hobbijaik között legyenek, amelyekhez nincs szükség wifire.

A kétszemélyes csapat tehát úgy döntött, hogy a felsorolt érvek elég nyomósak ahhoz, hogy minden befejezett könyvért fizessenek, akár népszerű klasszikusokat választanak a kicsik, akár olyanokat, amelyekről még soha nem hallottak.

„Hogyan változtatta meg az életünket a fizetett olvasás szokása?”

„Amikor először mondtuk a gyerekeinknek, hogy 10 dollárt fizetünk nekik minden elejétől a végéig elolvasott könyvért, alig hitték el. Idősebb gyermekem, aki nagyon lelkesen gyűjti a zsebpénzét, azonnal elkezdett számolni: »Ez azt jelenti, hogy 10 könyvért 100 dollárt kereshetnék havonta, ami egy év alatt 1200 dollár lenne?«” – idézte a nagyobbik gyermekét a szerző.

Ettől a naptól kezdve a gyerekek gyakrabban és hosszabb ideig olvastak. Az idősebb gyermek jobban koncentrált a könyvek befejezésére, mint korábban. Nyolc könyvvel végzett, és 80 dollárt keresett az első hónapban, miután elindították ezt az ösztönzőt, februárban pedig hét könyvvel 70 dollárt gyűjtött össze.

Még nagyobb volt a változás a kisebb gyermeknél, aki 2021-ben egy-két könyvet ha befejezett az egész év során. Ő kevésbé pénzorientált, és kicsit lassabban olvas, de öt könyvet még így is befejezett idén az első hónapban. Folyamatosan naplót vezet a szobájában, amelyen láthatók a befejezett könyvek, és a szülök beszámolója szerint jó úton halad, hogy a következő a hónapban is ugyanennyi könyvet olvasson el.

„A férjemmel gyakran kérdezzük az éppen olvasott könyveiről, és máris azt látjuk, hogy a szövegértése drámaian javul. Miközben egykor nehezen tudta elmagyarázni, amit éppen olvasott, most leültet minket, hogy elmesélje az őt leginkább érdeklő karaktereket és történetszálakat. És bár arra kérjük, hogy naponta legalább 30 percet olvasson, gyakran elmerül benne, és több lesz belőle” – mesélte a szerző.

Az írónő és férje jelenleg havonta több mint 100 dollárt fizetnek azért, hogy a gyerekeik könyveket olvassanak. Azt mondják: nem csinálnák másképp, és nagyon örülnek az eddigi befektetések megtérülésének.

„Elég vicces, de mindkét gyerekem az eddigi bevételei egy részét további könyvek vásárlására fordította. Ha tudtam volna, hogy havonta valamivel több mint 100 dollárt költök, és ez segít elérni ezt az eredményt, már évekkel ezelőtt elkezdtem volna” – zárta beszámolóját Holy Johnson írónő.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek