Ezért jó olvasni – 10 ok, amiért megéri falni a könyveket

Tíz okot mondunk, amiért olvasni nemcsak jó, de hasznos is!

Számítógépünkön és okostelefonunkon keresztül nap mint nap bombáznak minket a különböző szövegek garmadái, érdemes viszont a Facebook-bejegyzések és tweetek világában is kitartanunk a tartalmasabb olvasmányok mellett. A rendszeres könyvolvasásnak rengeteg pozitív hatása lehet, ezeket szedte csokorba a Lifehack listája.

Az olvasás tíz szuper hatása

Serkenti az agyunkat

A rendszeres olvasás megmozgatja, ezáltal segíti fiatalon tartani elménket. Segítségével lelassítható az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór kialakulása, mivel agysejtjeink hozzászoknak az aktívabb tevékenységhez. Ugyanez vonatkozik a sakkra, illetve a rejtvényfejtésre és a különböző fejtőrökre.

Oldja a stresszt

Egy hosszú, megterhelő munkanap után nincs is jobb, mint hátradőlni karosszékünkben, és elmerülni egy izgalmas regényben, vagy elolvasni egy érdekfeszítő újságcikket. A könyvek által kizökkenhetünk a mindennapi mókuskerékből, új világokat fedezhetünk fel, ami segít ellazulni és feledni gondjainkat.

Ezért jó olvasni
Ezért jó olvasniShutterstock

Műveltté tesz

Minden egyes elolvasott könyvvel nagyobb tudásra teszünk szert a világról, a műveltség pedig rengeteg téren hasznosítható életünk során. Sőt, tudásunk az egyetlen, amit soha senki sem vehet el tőlünk.

Gazdagítja a szókincsünket

Nemcsak műveltté tesz bennünket az olvasás, de nyelvileg is kikupálódunk általa. Minél többet olvasunk, annál kifinomultabbá válik a szókincsünk, aminek nagy hasznát vehetjük a különböző társas szituációkban, illetve mikor munkahelyi prezentációt kell előadnunk, vagy éppen beszámolót írnunk. Az idegen nyelvű könyvek révén pedig fejleszthetjük nyelvtudásunkat.

Javítja a memóriánkat

Egy regény olvasásakor rengeteg dolgot kell észben tartanunk: a különböző történéseket, fő- és mellékszálakat, az egyes alakokat, a köztük lévő kapcsolatok rendszerét, melyekre meglepően jól emlékszünk még akkor is, ha hetekig tart, mire túljutunk aktuális olvasmányunkon. Az új emlékek új agyi szinapszisokat hoznak létre, és erősítik a már meglévőket, felturbózva rövid távú memóriánkat.

Fejleszti az analitikus gondolkodást

Előfordul, hogy egy bűnügyi regény olvasásakor előre kitaláljuk, ki volt a tettes, hogyan követte el a gyilkosságot. A történetek fogyasztása fejleszti a kritikai gondolkodást is, melynek nagy hasznát vehetjük, ha épp egy adott könyvről vagy más művészeti alkotásról kell diskurálnunk másokkal.

Megtanít koncentrálni

Manapság úgy érezzük, folyton számtalan dologra kell egyszerre odafigyelnünk. Olvasás közben azonban a mondanivaló lényegére koncentráljuk figyelmünket, akár órákon keresztül. Ennek révén megtanulhatjuk, miként kell jobban összpontosítani valamire, mely akár munkánkban is nagy hasznunkra lehet. Érdemes reggel, munkába indulás előtt vagy útközben elővenni egy könyvet, és 15-20 percet olvasni, melynek meglepően pozitív hatásai lesznek a munkahelyi tevékenységünkre egész nap.

Jó szókinccsel többre viheti
Jó szókinccsel többre vihetiShutterstock

Az íráskészséget is fejleszti

A rendszeres olvasással elsajátított szókincs nemcsak abban segít, ha szóban kell megnyilvánulnunk, de természetesen az írásbeli kifejezőképességünket is jelentősen javítja. Minél többet olvasunk, stílusunk annál kifinomultabbá válik, az egyes szerzők egyéni stílusa pedig beépülhet a miénkbe, miként egy festő vagy zenész is korábbi mesterek műveiből lel inspirációt.

Nyugalmat ad

Amellett, hogy – mint fentebb már említettük – maga az olvasás is jelentős stresszoldóként hat, egyes könyvek segíthetik spirituális fejlődésünket is, megnyugtathatják lelkünket.

Szinte ingyen szórakoztat

Ha sokallnánk a könyvesboltok árkínálatát, bármikor benézhetünk egy antikváriumba, ahol potom áron szerezhetjük be legújabb olvasnivalóinkat, vagy beiratkozhatunk egy könyvtárba, ahonnét egy olvasójegy áráért cserébe rengeteg kötetet kölcsönözhetünk ki. Ha még ezt is drágálljuk, az internetről e-könyv formájában akár ingyen is beszerezhetünk rengeteg különböző művet. Emellett számtalan műfajból választhatunk, a klasszikusoktól és a költészettől kezdve a könnyedebb darabokig és ifjúsági regényekig, a szakirodalomtól a magazinokig és önfejlesztő könyvekig, bárki könnyen megtalálhatja a saját szájízének megfelelő olvasmányt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek