Ezzel a 3 trükkel csökkentheted a nyaralás előtti stresszt

GettyImages-78568266
Olvasási idő kb. 5 perc

Hogy elkerüld a kiégést, és jobban meg tudd őrizni egészségedet, érdemes lenne csökkentened a nyaralás előtti stressz-szintedet.

Eleged van a kapkodással és rohanással kezdődő vakációkból? Az utolsó pillanatos pakolások és az irodából reptérre loholós nyaralás az egész szünetedre rányomja a bélyegét. Hiába kellene a pihenésről szólnia a vakációnak, hajlamosak vagyunk mégis önmagunk számára megterhelővé változtatni csupán azzal, hogy nem tudjuk jól kezelni a munka–nyaralás–munka váltásokat. Susanna Newsonen író és coach ennek megelőzésére ad három tanácsot.

Aranyszabályok a nyaralás előtti stressz csökkentésére

Ha nem hagyunk magunknak kellő időt felkészülni a nyaralásra előzetesen, és közvetlenül a vakáció után fejest is ugrunk a munka sűrűjébe, amelyből egy dzsungelvágó kés sem fog tudni kibogozni a következő szünetig, kiégésre ítéljük magunkat. Sokan beleesnek abba a csapdába, hogy még munkaidejük után és még a vakáció ideje alatt is lecsekkolják munkalevelezésüket, tehát magukkal viszik a munkát még a homokos tengerpartra is. A technológia szülte „mindenki minden pillanatban elérhető” helyzet nem a legelőnyösebb pihenésünk és mentális egészségünk számára, hiszen még ha nem is akarjuk meglesni a beérkező leveleinket, és csak szórakozásból pörgetjük a honlapokat, a telefonunk akkor is jelzi, hogy jött egy fontos üzenetünk. Ez a helyzet pedig egyenes utat biztosít a kiégésnek. Newsonen ezt a három tanácsot adja a pihentetőbb nyaralás érdekében:

Ha a nyaralás előtti stresszt nem sikerül lecsökkentened, a nyaralás elejét biztosan nem fogod élvezni
Ha a nyaralás előtti stresszt nem sikerül lecsökkentened, a nyaralás elejét biztosan nem fogod élvezniBoy_Anupong / Getty Images Hungary

1. Csak a legsürgetőbb teendőkkel foglalkozz a nyaralás előtt

A nyaralás előtti stressz egyik legfőbb forrása, ha a szabadság előtti hétre sűrítjük be az összes, vakáció előtt elintézendő munkánkat. Ezt azért tesszük, hogy minél pihentetőbb legyen a nyaralás és ne kelljen a munkával foglalkoznunk, azonban ez a taktikázás csak ront a helyzeten. Nem érdemes a vakáció előtti hétre sűríteni a legfontosabb munkahelyi teendőket, amelyeket a nyaralás előtt el kell intézni, mert az a hét a nyaralás utolsó simításait és lefixálását is igényli. Emellett aligha marad hely extra stressznek, így jobban járunk, ha inkább a munkahelyen is pihenősebbre próbáljuk alakítani a kötelességeinket, és csak a legfontosabb ügyekre fókuszálunk, amennyiben munkahelyünk kontextusában ez lehetséges.

2. Minimum egy fél napot szánj kizárólag a készülődésre a nyaralás előtt

Ez a fél nap arra kell, hogy elkezdhess átkapcsolni nyaraló üzemmódba és leeressz egy kicsit. Ha rögtön az irodából száguldunk a reptérre vagy ha túl sok elintéznivalót tervezünk be a nyaralás előttre, garantáltan túl stresszesek leszünk a nyaralásunk elején. Az azt megelőző munkadömpinggel együtt pedig annak is megágyaz, hogy a nyaralás maradék részét azzal töltsük, hogy meggyógyítsuk magunkat a stressz és a túlfeszített tempó miatti megbetegedésből. Így pedig a nyaralás kifolyik a kezünk közül úgy, hogy egy percet sem tudtunk valódi pihenéssel tölteni.

Ne az irodából szaladj rögtön a nyaralásindító utazásra, ha szeretnéd csökkenteni a nyaralás előtti stresszedet
Ne az irodából szaladj rögtön a nyaralásindító utazásra, ha szeretnéd csökkenteni a nyaralás előtti stresszedetWitthaya Prasongsin / Getty Images Hungary

3. Tűzd ki a „nem vagyok az irodában (tehát nem is dolgozom)” idősávodat, és ragaszkodj hozzá

Érdemes megtanulni meghúzni határainkat a munkánkkal szemben is, nem csak a kapcsolatainkban. Hiszen ha életünk egyik nagy szeletében, a szerelemben ennyire fontos, hogy ne engedjünk a megállapodások feltételeiből, akkor az életünk másik nagy időt lefedő részével, a munkával kapcsolatban is jól jöhet ez a taktika, mondjuk, a szabadság dátumainak betartásával. Szokjunk le arról, hogy a nyaralás közben is megcsináljunk „csak még egy” munkahelyi teendőt, vagy hogy a munkahelyi e-mailjeinket nézegessük. Egyetlen hét alatt nem fog semmilyen végzetes dolog bekövetkezni nélküled a munkahelyeden. Ha mégis megtörténne, akkor pedig úgyis felhívna a főnököd telefonon, úgyhogy nyugodtan lépj ki az e-mail-fiókodból arra az egy hétre, amíg nyaralsz.

Sokaknak gondot okozhat, hogy nemet tudjanak mondani a munkahelyi kötelezettségeiknek, hiszen alapjáraton is nehéz eldönteni, hogy mikor van jogunk nemet mondani, vagy nincsenek meg hozzá a kommunikációs eszközeink, hogy miként mondjunk udvariasan nemet az elvárásokra. Azonban érdemes észben tartani, hogy egy életünk van, és az egészségünk megőrzésénél nincsen fontosabb, hiszen ha ebben kárt szenvedünk, az életünk minden területe romlani fog, a munkahelyi teljesítőképességünk is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek