Ha már kiégsz, mint egy izzó, ezt az 5 dolgot tedd meg

GettyImages-1333231206
Olvasási idő kb. 4 perc

Ha attól tartasz, burnout fenyeget a munkádban, cselekedj minél hamarabb: szokásaidon vagy munkaszervezéseden változtatva is elérhetsz eredményeket.

Mentális és fizikai kimerültség, amely kiolthatja benned az örömöt a munkában és a magánéletben is: ez a kiégés, amelyet a stresszhelyzeteknek való folyamatos kitettség okozhat. Ha érzed magadon a fáradt fásultságot, cselekedj, hogy megelőzhesd a nagyobb problémákat! Mutatunk néhány tippet, amelyek segíthetnek. 

Tarts távolságot a munkától!

Most nem a másfél méterre gondolunk, hanem hogy le tudj válni arról, ami stressz-szintedet emeli.

Ha folyamatosan munkahelyi leveleidet olvasgatod a telefonodon is, valószínű, hogy ennek is köze van ahhoz, hogy lassan kiégsz.

Ha olyan a munkád, ami nem engedi meg, hogy egész este vagy hétvégén ne foglalkozz az azzal kapcsolatos hívásokkal vagy levelekkel, legalább kisebb időablakokat jelölj ki arra, hogy elszakadj a munkától. Megoldás lehet, ha a munkából való hazatérést követően egészen vacsora utánig nem foglalkozol a munkával, vagy ha hétvégén csak a gyerekek délutáni csendes pihenője alatt nézel rá a levelekre. A munkamentes időszakokra tervezz be relaxáló tevékenységeket: ilyen lehet egy egyszerű forró fürdő vagy egy magazin lapozgatása is.

Kiégés ellen: a szünetről se feledkezz meg

A munkaidő nem azt jelenti, hogy nyolc órán át a monitor elé szegezve kell gubbasztanod. Testi egészséged miatt is szükséged van arra, hogy felállj, és ugyanígy van ez lelki egészségeddel is. Egy-másfél óra munka után szükséged van tizenöt percnyi pihenésre, hogy utána sokkal fókuszáltabban és eredményesebben tudj majd dolgozni: ennek eredménye látszani fog munkád minőségén is. Ha másként nem megy,

állítsd be a telefonod ébresztőjét, és másfél órányi munka után állj fel az asztalodtól.

Igyál egy kávét vagy teát, válts pár szót a kollégákkal, nyújtóztasd ki a lábadat, ebédelj meg. Ha kivárod azt, amikor már fáradtnak érzed magad ahhoz, hogy folytasd a munkát, túl késő lesz a pihenésre is.

Legalább kisebb időablakokat jelölj ki arra, hogy elszakadj a munkától
Legalább kisebb időablakokat jelölj ki arra, hogy elszakadj a munkátólChristoph Hetzmannseder / Getty Images Hungary

Mozgással elkerül a burnout

Soha nem lehet eléggé hangsúlyozni, micsoda ereje van a rendszeres testmozgásnak! Amikor sportolsz, gondolataidat is eltereled a munkáról, illetve extra energiára is szert tehetsz. A rendszeresen mozgók sokkal jobban kezelik a stresszt, mint a passzív életmódot élő emberek. Arról nem is beszélve, hogy ha túl sokat ülsz a számítógép előtt, az a testtartásod mellett akár a súlyodra nézve is káros következményekkel járhat. Utóbbi érdekében az egészséges étkezésről se feledkezz meg.

Pihenj!

A kiégés fakadhat abból is, hogy egész egyszerűen többet vállalsz, mint amennyire képes vagy. Ha túlfárasztod magad, azzal még az egészségedre is káros hatást gyakorolsz, épp ezért aludj többet, és keress relaxáló tevékenységeket! Ilyen lehet a jóga vagy a meditáció is, ami segít lelassulni, kicsit másképp látni a mindennapokat és a munka életünkben játszott szerepét is.

Kérj segítséget!

Az is elképzelhető, hogy ezek az életmódbeli és napszervezési praktikák már nem elégségesek ahhoz, hogy rendbe hozzanak: ilyenkor ne félj segítséget kérni szakembertől, valamint munkahelyeden is jelezd, hogy túlterheltek téged.

Ha pszichológushoz nincs lehetőséged eljutni, a barátok és a családtagok is nyújthatnak segédkezet

azzal, ha meghallgatnak, elmondják véleményüket, vagy éppen segítenek neked abban, hogy ne égj ki teljesen. Néhány kedves szó, egy-két szívesség vagy konkrét segítség sokat jelent ilyen helyzetben.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek