Így tartsd fent az egészséges határokat a kapcsolataidban

GettyImages-108202750
Olvasási idő kb. 4 perc

A kiegyensúlyozott baráti vagy párkapcsolathoz elengedhetetlen, hogy a felek tiszteljék egymás szokásait, normáit, tudják, meddig mehetnek el bizonyos dolgokban: ne korlátozzák a másikat egyéni szabadságában, de saját szabadságukat se adják fel. A megfelelő arány „belövése” sajnos gyakran nehéz: egy idő után egyoldalúvá válhat a viszony, az egyik fél rákényszerítheti a másikra akaratát, miközben társa úgy érzi, folyamatosan elnyomják. Azonban sohasem késő orvosolni a gondokat.

A Medium szerzője, Tauhid Davis zenész, életmód-tanácsadó 6 pontban szedte össze, hogyan alakíts ki pároddal vagy barátoddal egy kölcsönös megértésre és egészséges egyensúlyra épülő „szabad-nem szabad” viszonyt.

1. Tisztázzátok egymás igényeit

Néma embernek a társa sem érti a szavát – mondhatjuk a régi szólást kissé átalakítva. Sokan elvárják, hogy a párjuk, barátaik, ismerőseik ösztönösen hozzájuk idomuljanak, átvegyék a szokásaikat, értékrendjüket, miközben a másiknak fogalma sincs ezekről. Üljetek le a pároddal, barátaiddal, és alaposan, pontosan beszéljétek át, ki mit gondol különböző kérdésekben – be lehet-e menni cipőben a szobába, megengedhető-e a baráti puszi egy ellenkező nemű ismerősöddel, gond, ha távollétedben nem küldesz óránként üzenetet a másiknak, satöbbi –, majd egymás igényeit megismerve döntsétek el a szabályokat, ahol szükséges, ott kellő kompromisszumokat kötve.

2. Ne engedj a megállapodásból

Előfordulhat, hogy idővel beadod a derekad, és elnézel a másik félnek olyan dolgokat, melyeket a megállapodás szerint nem szabadna megtennie, vagy hagyod, hogy akaratod ellenére számodra kellemetlen dolgokat kelljen megtenned a kedvéért. Ezzel felbomlik az egyensúly, és idővel aránytalanná válhat a kettőtök közötti megállapodás – kösd az ebed a karóhoz, ne hagyd, hogy átírják a korábban tisztázott szabályokat és mindig tudd, mikor kell nemet mondani valamire.

A megfelelő párbeszéd hiánya gyakran okoz problémát
A megfelelő párbeszéd hiánya gyakran okoz problémátMoyo Studio / Getty Images Hungary

3. Ismerd magadat

Fontos a megfelelő önismeret, hogy pontosan tisztában legyél azzal, milyen dolgok zavarnak, és mik azok, amiket elengedhetsz: amikor valaki megbánt, gondolj bele, miért is okozott kellemetlen érzést számodra, milyen berögzült gondolat, szokás, múltbeli trauma vagy egyéb tényező miatt érintett rosszul az adott dolog. Tarts önvizsgálatot, ne csak a pároddal, magaddal is folyamatosan kommunikálj.

4. Beszéljétek meg a problémákat

Könnyen keresztbe tehet a kapcsolatnak, ha nem beszélitek meg egymással a felmerülő gondokat: párod olyasmit művelt, ami szerinted nem volt helyes, vagy korlátozott téged valamiben, de ahelyett, hogy szembesítenéd a problémával, inkább szó nélkül elintézed a dolgot – ilyenkor a feszültség felgyülemlik, és idővel csak súlyosbítja a helyzetet. Akkor is érdemes szóba hoznod a problémát, ha már régen történt, csak mindeddig elhallgattad: társad a szemedre vetheti, hogy felhánytorgatod a múltat, azonban még ez is jobb, mint kibeszéletlenül hagyni az ügyet.

5. Zárd ki az életedből a mérgező személyeket

Olykor az egyetlen megoldás, ha megszakítod a kapcsolatot azokkal, akik nem tisztelik az egyéni szabadságodat: a mérgező párkapcsolat vagy baráti viszony jellemzője, hogy az elnyomó fél érzelmileg manipulálja áldozatát, aki emiatt képtelen véget vetni a kapcsolatnak. Tudatosítsd magadban, legfontosabb a saját lelki egészséged, amit semmi sem áshat alá: ha a párod azzal fenyeget, hogy távozásod esetén teljesen összezuhan, úgy kell neki, nem vetheted alá a magad boldogságát mások – kétes – jólétéért. Az olyan kifogások sem működnek, mint pl. „de hiszen sosem volt még ilyen jó a szex, mint vele” vagy „mikor találok magamnak újra párt”.

6. Ne habozz segítséget kérni

A kapcsolatodban felmerülő problémákkal nem kell egyedül megbirkóznod, sőt, gyakran nagy segítséget jelenthet egy elfogulatlan külső fél – egy közeli barát vagy egy terapeuta szakember – bevonása, aki olyan dolgokat is képes észrevenni, melyek számodra helyzetednél fogva láthatatlanok maradnak. Érdemes több, megbízhatónak ítélt személynek elmesélni a gondokat, megosztani velük érzéseidet és meghallgatni a tanácsaikat – sose felejtsd el, hogy nem vagy magadra utalva.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek