7 példa az egészséges maszkulinitásra párkapcsolatodban

GettyImages-562698865

Sok szó esik a toxikus maszkulinitásról, na de mi a helyzet az egészséges férfiassággal? Párkereséssel foglalkozó coachok összeszedték, hogyan néz ki az egészséges maszkulinitás megnyilvánulása a párkapcsolatban.

Annyi szó esik mostanában a toxikus maszkulinitásról, azaz a mérgező férfiasságról, beszéljünk most inkább arról, mi az egészséges. A valódi és könnyebb változáshoz szükség van arra is, hogy megfogalmazzuk, milyen egészséges viselkedésmintákat érdemes követni a régi rossz berögződések helyett. Ennek megfogalmazásában segít Orna Walters és Matthew Walters párkapcsolati coach cikke.

Mi a toxikus maszkulinitás?

Akire a mérgező maszkulinitás jellemző, az megszállottan hajszolja a hatalom és kontroll megszerzését, szeretne mások felett uralkodni és igába hajtani a feminint.

Amikor a kisfiúknak azt tanítják, hogy attól lesznek férfiasak, ha elfojtják érzelmeiket, és csak akkor fogják tisztelni őket, ha kemények, akkor a toxikus maszkulinitást adják át nekik, csakúgy, mint amikor arra nevelik őket, hogy a femininitást gyengének tartsák, mind saját magukban, mind az ellenkező nem tagjaiban.

Az egészséges maszkulinitás 7 jele párkapcsolatodban

A maszkulinitásnak azonban nem csak árnyoldala van, rendkívül pozitív és építő jellegű dolgokra képes. A maszkulin jellemvonások kifejezetten hasznosak céljaink elérésében és karrierünk építésekor, hiszen a célorientáltság, az asszertivitás és a cselekedetfókusz jellemzik a maszkulint.

Ez persze a férfiakat illetően nem egyenlő a fizikai erővel és a sztoicizmussal. Inkább arról szól, hogy miként viselkedik egy férfi a nőkkel. Az egészséges maszkulinitást a tisztelet és az integritás jellemzi, valamint a belső erő és az önkontroll felépítése. 

1. Kényelmesen fel tudja vállalni sebezhető oldalát

Az egészséges maszkulinitású férfi tisztában van vele, hogy sebezhetőségének felfedéséhez hatalmas belső erő és magabiztosság szükséges. Felvállalja autentikus énjét és valódi érzelmeit, gondolatait. Tudja, hogy „érzelmi gyengeségeinek” megmutatásától nem gyengének fog tűnni, hanem teret ad a mélyebb kötődésre és bizalomra a párkapcsolaton belül. Érdemes olyan férfit keresni, aki összeköttetésben van saját érzelmi világával, és képes megnyílni neked is, aki képes arra, hogy beszéljen az érzéseiről, amikor az fontos.

2. Kiegyensúlyozott

Az a férfi, aki kényelmesen érzi magát a saját bőrében, és ismeri saját magát, biztonságérzetet és kiegyensúlyozottságot tud ajándékozni párjának. Képes megadni azt a biztos táptalajt, amelyben a nő femininitása ki tud virágozni, teljesen ki tud bontakozni. Nem riad vissza a nő szenvedélyességétől és intenzitásától, hanem támogatja a nő érzelmes oldalát is. Értékeli, hogy a nő kihozza belőle saját lágyabb oldalát, és hogy a nő segít neki abban, hogy még jobban tudjon saját érzelmeihez kapcsolódni.

A társastáncban látható harmóniát lekövetve a férfi biztosan tartja és vezeti párját, míg a nő gyönyörűen megkoreografált mozdulatokkal forog körülötte.

Az egészséges maszkulinitású férfi kiegyensúlyozott, és párját is képes támogatni
Az egészséges maszkulinitású férfi kiegyensúlyozott, és párját is képes támogatniOliver Rossi / Getty Images Hungary

3. Gondoskodik párjáról, és igyekszik boldoggá tenni őt

A saját maszkulinitásában biztos férfi örömét leli abban, ha örömet szerezhet párjának. Szeretné ellátni azokkal a dolgokkal, amelyek szárnyalásához szükségesek. Ez nem azt jelenti, hogy a férfinak egyedüli kenyérkeresőként kéne eltartania a nőt. Gondoskodása megnyilvánulhat például abban, hogy elvégzi azokat a dolgokat, amelyekre párja nem képes, vagy amelyeket nem szeretne elvégezni. Érzelmi támogatást nyújt, és ösztönzi párját abban, hogy elérje álmait az élet minden területén. A magabiztos és egészséges maszkulinitással bíró férfit nem ijeszti meg, ha párja sikeresebb nála, vagy ha nélküle is sikeres tud lenni.

4. Szavahihető, felelősséget vállal hibáiért, és tud bocsánatot kérni

A férfi, aki képes felelősséget vállalni hibáiért, tud bocsánatot kérni, és szavahihető, biztosan és kényelmesen éli meg saját maszkulinitását, nem szorul arra, hogy defenzív agresszióval vagy mások hibáztatásával próbálja megvédeni törékeny maszkulinitásának fellegvárát. Tisztában van azzal, hogy minden ember hibázik, és ez alól ő sem kivétel, tehát felelősséget vállal saját tetteiért, és igyekszik helyrehozni a hibákat, amiket elkövetett. Nagy belső erő szükséges ahhoz, hogy valaki képes legyen magabiztosan felvállalni saját értékrendszerét, és kiállni amellett, amiben hisz.

5. Rugalmas gondolkodásmóddal veszi fel a vezetői szerepet

Ha egy férfi vezetői szerepet vesz fel a párkapcsolatban, azt jelenti, hogy ő válik a kezdeményező féllé: tudja, mit akar, és tesz is azért, hogy elérje azt. Ő fog előhozakodni azzal, hogy a kapcsolat váljon exkluzívvá, ne találkozgassanak másokkal.

Azonban ez nem azt jelenti, hogy fejjel előre megy a falnak, a körülményektől és a nő válaszától függetlenül véghez viszi azt, amit a fejébe vett. Csak a toxikus maszkulinitással rendelkező férfiak képtelenek mások véleményét figyelembe venni. Ezzel ellentétben az egészségesen maszkulin férfiak képesek rugalmasan gondolkozni és változtatni terveiken mások válaszreakcióitól függően, kíváncsiak partnerükre. Szeretnék felfedezni a nőt, nem pedig elárasztani saját szeretetükkel és saját magukkal.

Rugalmas gondolkodásmóddal ölti magára a vezetői szerepet az egészséges maszkulinitással bíró férfi
Rugalmas gondolkodásmóddal ölti magára a vezetői szerepet az egészséges maszkulinitással bíró férfiUwe Krejci / Getty Images Hungary

6. Tud segítséget kérni, és képes elfogadni mások segítségét

Az egészséges maszkulinitású férfi tudja, hogy képtelenség lenne mindenre tudnia a választ. Éppen ezért el tudja fogadni mások segítségét, és ő maga is képes segítséget kérni, hiszen a csapatban több erő van, mint amit a magányos harcos birtokolhat. Törekszik arra, hogy önerőből oldja meg saját problémáit, de fel tudja mérni, mik azok a helyzetek, amelyek felülmúlják saját képességeit. Belső erőt és magabiztosságot sugall az, ha valaki képes belátni saját ereje végességét, és képes segítséget kérni, amikor szükséges.

7. Nem ragaszkodik saját igazához körömszakadtáig

A toxikus maszkulinitású férfinak szüksége van arra, hogy igaza legyen, az egészséges maszkulinitású férfit viszont az a vágy hajtja, hogy sikerüljön jól megoldania a dolgokat. Nincs szüksége arra, hogy mindig igaza legyen, és könnyen be tudja ismerni, ha hibázott. A saját maszkulinitásában biztos férfi szívesen elismeri mások munkáját vagy hozzájárulását a sikerhez, nem fogja saját érdemének tulajdonítani mások eredményeit.

Ha olyan férfival akadsz össze randizgatás közben, akire jellemzőek a fentebb felsorolt tulajdonságok, becsüld meg, hiszen igazán harmonikus párkapcsolatra képesek az egészséges maszkulinitással bíró férfiak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra