Kiderült, hogy a több mint 25 éven át folytatott mediterrán étrend mintegy negyedével csökkentheti a halálozás kockázatát, akár rák, akár szív- és érrendszeri betegség okozza.
Így étkeznek a mediterrán étrendet tartók
A mediterrán diéta a növényi táplálkozáson alapszik, így követői főként gyümölcsöket és zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát, a hüvelyeseket és magvakat fogyasztanak, zsiradékként pedig extraszűz olívaolajat használnak. Ezenkívül más zsírokat, például vajat csak ritkán fogyasztanak, cukrot és finomított, valamint feldolgozott élelmiszereket pedig szinte egyáltalán nem.

A vastagbélrákot egyre többször diagnosztizálják az 50 évnél fiatalabb férfiak és nők körében. Helyes életmóddal azonban a betegség megelőzhető.
Tovább olvasom
A vörös húsokból csak keveset használnak, általában csak az ételek ízesítését szolgálják.
A mediterrán diétát tartóknak sokkal inkább az egészséges, olajos, ómega-3 zsírsavakban gazdag hal fogyasztása javasolt, kis mennyiségben ehető még tojás, különféle tejtermékek és a baromfi.
A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a mediterrán étrend szabályainak szigorúbb betartása befolyásolhatja-e a diéta minőségét.
Ezért fontos a nők és az étrend kapcsolatának vizsgálata
Már számos tudományos vizsgálat igazolta, hogy a mediterrán diéta sok szempontból jótékony hatással van az egészségünkre. Egyrészt csökkentheti a mellrák, a demencia, a depresszió, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint és a memóriavesztés kockázatát. Az étrend betartásával erősebb lesz a csontozat, egészségesebb lesz a szív, ideális lesz a testsúlyunk, és összességében hosszabb életet is élhetünk.

Bár a savas refluxot egyetlen étel sem gyógyítja meg, vannak olyan élelmiszerek, amelyek megakadályozhatják a tünetek kialakulását.
Tovább olvasom
Ám arról, hogy ez az étrend hosszú távon milyen hatással van a nőkre, még nem volt konkrét kutatás. Pedig a szakértők szerint ez egy nagyon fontos szempont. Már csak azért is, mert egy nő agya molekuláris szinten másképp működik, mint egy férfié.
A nők szívének mérete eltérhet a férfiakétól, és a nők szívrohamának tünetei teljesen mások, mint a férfiakéi.

A nők másképp metabolizálják az alkoholt és a gyógyszereket, mint a férfiak. És akkor még a menopauzáról nem is beszéltünk, ami a nőkre nézve egészségügyi kockázatok egész sorát rejti.
A mediterrán étrend jelentősen javítja a nők egészségét
A kutatók több mint 25 ezer egészséges nő egészségi állapotát és étkezési szokásait követték nyomon 1993 és 1996 között, majd 2018 és 2023 között.

Kiderült, hogy a mediterrán diéta szigorú követése egyrészt 23 százalékkal csökkentette a korai halálozás kockázatát, valamint 17 százalékkal mérsékelte a rákos megbetegedések és 20 százalékkal pedig a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás esélyét.
Bebizonyosodott, hogy ha a mediterrán étrend minél több sajátosságát betartjuk, minden esetben 6 százalékkal csökkentjük a bármilyen oknál fogva bekövetkező halálozás kockázatát, és 5 százalékkal a szívbetegség vagy a rák miatti halálozást.
Ha szeretnéd tudni, mi az oka annak, hogy bár felhagytál a gyorséttermi ételek, a cukros és szénsavas italok fogyasztásával, mégis rosszul érzed magad, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket is.

Igen váratlan és kellemetlen tünetek jelentkezhetnek, hogyha ezeket az egészségesebb ételeket kezded el fogyasztani.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés