Kiderült, hogy a több mint 25 éven át folytatott mediterrán étrend mintegy negyedével csökkentheti a halálozás kockázatát, akár rák, akár szív- és érrendszeri betegség okozza.
Így étkeznek a mediterrán étrendet tartók
A mediterrán diéta a növényi táplálkozáson alapszik, így követői főként gyümölcsöket és zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát, a hüvelyeseket és magvakat fogyasztanak, zsiradékként pedig extraszűz olívaolajat használnak. Ezenkívül más zsírokat, például vajat csak ritkán fogyasztanak, cukrot és finomított, valamint feldolgozott élelmiszereket pedig szinte egyáltalán nem.
A vörös húsokból csak keveset használnak, általában csak az ételek ízesítését szolgálják.
A mediterrán diétát tartóknak sokkal inkább az egészséges, olajos, ómega-3 zsírsavakban gazdag hal fogyasztása javasolt, kis mennyiségben ehető még tojás, különféle tejtermékek és a baromfi.
A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a mediterrán étrend szabályainak szigorúbb betartása befolyásolhatja-e a diéta minőségét.
Ezért fontos a nők és az étrend kapcsolatának vizsgálata
Már számos tudományos vizsgálat igazolta, hogy a mediterrán diéta sok szempontból jótékony hatással van az egészségünkre. Egyrészt csökkentheti a mellrák, a demencia, a depresszió, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint és a memóriavesztés kockázatát. Az étrend betartásával erősebb lesz a csontozat, egészségesebb lesz a szív, ideális lesz a testsúlyunk, és összességében hosszabb életet is élhetünk.
Ám arról, hogy ez az étrend hosszú távon milyen hatással van a nőkre, még nem volt konkrét kutatás. Pedig a szakértők szerint ez egy nagyon fontos szempont. Már csak azért is, mert egy nő agya molekuláris szinten másképp működik, mint egy férfié.
A nők szívének mérete eltérhet a férfiakétól, és a nők szívrohamának tünetei teljesen mások, mint a férfiakéi.
A nők másképp metabolizálják az alkoholt és a gyógyszereket, mint a férfiak. És akkor még a menopauzáról nem is beszéltünk, ami a nőkre nézve egészségügyi kockázatok egész sorát rejti.
A mediterrán étrend jelentősen javítja a nők egészségét
A kutatók több mint 25 ezer egészséges nő egészségi állapotát és étkezési szokásait követték nyomon 1993 és 1996 között, majd 2018 és 2023 között.
Kiderült, hogy a mediterrán diéta szigorú követése egyrészt 23 százalékkal csökkentette a korai halálozás kockázatát, valamint 17 százalékkal mérsékelte a rákos megbetegedések és 20 százalékkal pedig a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás esélyét.
Bebizonyosodott, hogy ha a mediterrán étrend minél több sajátosságát betartjuk, minden esetben 6 százalékkal csökkentjük a bármilyen oknál fogva bekövetkező halálozás kockázatát, és 5 százalékkal a szívbetegség vagy a rák miatti halálozást.
Ha szeretnéd tudni, mi az oka annak, hogy bár felhagytál a gyorséttermi ételek, a cukros és szénsavas italok fogyasztásával, mégis rosszul érzed magad, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés