Ezzel az étrenddel a nők tovább élhetnek

GettyImages-1724101626
Olvasási idő kb. 4 perc

Egy kutatás bebizonyította, hogy azok a nők, akik következetesen tartják magukat a mediterrán étrend szabályaihoz, sokkal tovább élhetnek, mint azok, akik más egyéb módon étkeznek.

Kiderült, hogy a több mint 25 éven át folytatott mediterrán étrend mintegy negyedével csökkentheti a halálozás kockázatát, akár rák, akár szív- és érrendszeri betegség okozza.

Így étkeznek a mediterrán étrendet tartók

A mediterrán diéta a növényi táplálkozáson alapszik, így követői főként gyümölcsöket és zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát, a hüvelyeseket és magvakat fogyasztanak, zsiradékként pedig extraszűz olívaolajat használnak. Ezenkívül más zsírokat, például vajat csak ritkán fogyasztanak, cukrot és finomított, valamint feldolgozott élelmiszereket pedig szinte egyáltalán nem.

A mediterrán étrend sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz
A mediterrán étrend sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazguvendemir / Getty Images Hungary

A vörös húsokból csak keveset használnak, általában csak az ételek ízesítését szolgálják.

A mediterrán diétát tartóknak sokkal inkább az egészséges, olajos, ómega-3 zsírsavakban gazdag hal fogyasztása javasolt, kis mennyiségben ehető még tojás, különféle tejtermékek és a baromfi.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a mediterrán étrend szabályainak szigorúbb betartása befolyásolhatja-e a diéta minőségét. 

Ezért fontos a nők és az étrend kapcsolatának vizsgálata

Már számos tudományos vizsgálat igazolta, hogy a mediterrán diéta sok szempontból jótékony hatással van az egészségünkre. Egyrészt csökkentheti a mellrák, a demencia, a depresszió, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint és a memóriavesztés kockázatát. Az étrend betartásával erősebb lesz a csontozat, egészségesebb lesz a szív, ideális lesz a testsúlyunk, és összességében hosszabb életet is élhetünk. 

A mediterrán étrend a zsiradékok közül az olívaolajat részesíti előnyben
A mediterrán étrend a zsiradékok közül az olívaolajat részesíti előnybenSimpleImages / Getty Images Hungary

Ám arról, hogy ez az étrend hosszú távon milyen hatással van a nőkre, még nem volt konkrét kutatás. Pedig a szakértők szerint ez egy nagyon fontos szempont. Már csak azért is, mert egy nő agya molekuláris szinten másképp működik, mint egy férfié. 

A nők szívének mérete eltérhet a férfiakétól, és a nők szívrohamának tünetei teljesen mások, mint a férfiakéi.

A kutatás bebizonyította, hogy tudatosan összeállított étrenddel a nők tovább élhetnek
A kutatás bebizonyította, hogy tudatosan összeállított étrenddel a nők tovább élhetnekTetra Images / Getty Images Hungary

A nők másképp metabolizálják az alkoholt és a gyógyszereket, mint a férfiak. És akkor még a menopauzáról nem is beszéltünk, ami a nőkre nézve egészségügyi kockázatok egész sorát rejti.

A mediterrán étrend jelentősen javítja a nők egészségét

A kutatók több mint 25 ezer egészséges nő egészségi állapotát és étkezési szokásait követték nyomon 1993 és 1996 között, majd 2018 és 2023 között.

A mediterrán étrendet folytatók cukros desszert helyett gyümölcsöket fogyasztanak
A mediterrán étrendet folytatók cukros desszert helyett gyümölcsöket fogyasztanaknensuria / Getty Images Hungary

Kiderült, hogy a mediterrán diéta szigorú követése egyrészt 23 százalékkal csökkentette a korai halálozás kockázatát, valamint 17 százalékkal mérsékelte a rákos megbetegedések és 20 százalékkal pedig a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás esélyét.

Bebizonyosodott, hogy ha a mediterrán étrend minél több sajátosságát betartjuk, minden esetben 6 százalékkal csökkentjük a bármilyen oknál fogva bekövetkező halálozás kockázatát, és 5 százalékkal a szívbetegség vagy a rák miatti halálozást.

Ha szeretnéd tudni, mi az oka annak, hogy bár felhagytál a gyorséttermi ételek, a cukros és szénsavas italok fogyasztásával, mégis rosszul érzed magad, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek