7 dolog, ami a tudomány szerint szexuálisan vonzóvá tesz egy nőt

GettyImages-1175536893

Egy meghatározott derék-csípő arány? Telt mellek, hosszú haj, ártatlanul csillogó, hatalmas szemek? Amikor a női szexuális vonzerőről van szó, hajlamosak vagyunk csak a külsőségekkel törődni, míg ha a férfiakból áradó magnetizmusról beszélünk, már sokkal több szempontot veszünk figyelembe.

Amikor azt latolgatjuk, mitől vonzó egy férfi, a külső adottságok (kisportolt testalkat, legalább átlagos testmagasság, mély hang stb.) mellett rendre felmerülnek belső értékek (megbízhatóság, őszinteség) és egyéb nem velük született tényezők is. A társadalmi státusz, a vagyoni helyzet, vagy az, ha az illetőnek gyereke van, állítólag instant képes növelni egy férfi csáberejét. És mi van a nőkkel? Nekik is vannak vajon olyan tulajdonságaik, amelyek nem genetikailag meghatározottak, ugyanakkor hatással vannak a fizikai vonzerőre? Nagyon is. A hab a tortán, hogy mindezt kutatási eredmények is igazolják, amiket az Insider most csinos kis csokorba gyűjtött össze! Mutatjuk, milyen, a homokóraalkaton túli tulajdonságok teszik szexuálisan vonzóvá a nőket.

1. Az ovuláció

Nem túl szexi kifejezés, az igaz, mégis helye van a női vonzerőt befolyásoló tényezők között, ugyanis kutatások igazolják, hogy a férfiak erősebb szexuális vonzalmat éreznek azok iránt a nők iránt, akik épp fogamzóképes időszakukban vannak, mint azok iránt, akik ciklusuk más részében járnak éppen. És ezt nem csak úgy a levegőbe mondjuk. Egy érdekes kutatás egészen konkrét bizonyítékokkal szolgált és megállapította, hogy a ciklusuk közepén járó nők közelében/hatására a férfiak tesztoszterontermelése fokozódik. Ja és hogy honnan állapítják meg a férfiak, hogy egy nő éppen ciklusa közepe táján van? Nos, szagmintából! A fent említett kísérletben férfiakkal pólókat szagoltattak, és megvizsgálták, hogy a különböző szagminták (még nem viselt pólók, nem ovuláló nők által viselt pólók, peteérés idején viselt pólók) között a férfiak magabiztosan tettek különbséget, és az ovulációra jellemző illatjegyeket hordozó pólók hatására szervezetük erőteljesebb tesztoszterontermelést mutatott. Egy egész randistratégiát azért nem érdemes erre építeni, mindenesetre érdekes lehet akár magunkon (nőként vagy férfiként is) tesztelni a dolgot. 

2. Móka, kacagás

Jó kedélyű ember közelében lenni persze nemtől függetlenül jóval szórakoztatóbb, mint savanyújóskákkal múlatni az időt, és kit ne dobna fel az, ha partnerével a humorban is egy húron pendülnek. Ugye, milyen szexi, ha nem okoz konfliktust, hogy Maksa-híradót vagy Bagi–Nacsa Show-t nézzenek, mert együtt kapcsolnak át a Monthy Pythonra? Ha a két nem egyezik is abban, hogy előnyben részesíti a jó kedélyű partnert, abban már nagyon is különböznek, hogy humorban az aktív vagy a passzív fél szerepe okoz náluk kellemes bizsergést.

Szintén egy célzott tudományos kutatás mutatott rá, hogy míg a nőknek szinte csak a közös nevetés, a gondtalan és jó hangulatú együtt töltött idő a lényeg, és nagyra értékelik, ha partnerük megnevetteti őket, a férfiak úgy vannak vele, hogy inkább kacagtatni szeretnek. Az a nő, aki vevő a humorukra, külsejétől függetlenül (szexuálisan!) vonzóbb a számukra, mint az, aki nem érti, mi olyan vicces a kedvenc poénjukban.

3. Őszinteség

Nincs mit csodálkozni azon, hogy egy hosszú távú kapcsolatban az őszinteség alapfeltétel, hiszen csak azon virágozhat ki a boldog együttéléshez szükséges bizalom. Elsőre ugyanakkor azt gondolnánk, hogy a szexuális vonzalom kialakulására nincs érdemi hatása a másik fél feltételezett őszinteségének: valaki vagy vonzó, vagy nem. Pedig nagyon is van összefüggés. Egy kutatásban oly módon igazolták ezt, hogy férfiaknak különböző nők képeit mutatták, bizonyos esetekben mindenféle kommentár nélkül, bizonyos esetekben viszont a képeket kiegészítették a nő karakterére vonatkozó olyan állításokkal, mint hogy az illető őszinte-e, független-e, illetve intelligens-e. A pozitív jellemvonások érdekes módon nem minden esetben mutattak összefüggést az adott nő szexuális vonzerejének megítélésével, az intelligencia és a függetlenség legalábbis nem növelte számottevően a fényképen ábrázolt nők ázsióját. Az őszinteség azonban igen! Az őszintének címkézett nőket szexuálisan vonzóbbnak látták a megkérdezett férfiak. 

4. Piros, piros, piros

A piros színnek az állatvilágban is elég erőteljes felhívó ereje van, sok fajnál a nőstények piros színnel (váladékkal vagy épp piros bőrfelülettel) jelzik, amikor párosodásra képes időszakban vannak. Bár az evolúció során az ember kinőtte ezt az állatias jelzőrendszert, a piros szín ereje ma is kimutathatóan hat a szexuális vonzalomra is. Egy kísérletben férfiak csoportjainak nők képeit mutatták piros, illetve nem piros színt viselő kiadásban, és hamar kiderült, hogy a vörös szín a szexuális vonzerőt is instant meg tudja emelni. Sőt, a vizsgálatból egy valamivel váratlanabb eredmény is kijött: a nők is vonzóbbnak tartják a piros színben feszítő férfiakat. Ráadásul nem csak a ruházat pirosa lehet figyelemfelhívó! Nem véletlen, hogy a nők hosszú idő óta nagy energiát fektetnek abba, hogy arcukat enyhe pírral lepettnek, ajkaikat pedig dúsan vöröslőnek fessék meg: ezek a jellegzetességek ugyanis szintén növelik a női csáberőt. 

5. Tükröm, tükröm

Egy picit mindannyian odavagyunk saját magunkért, legalábbis erre enged következtetni az a vizsgálat, amelyben azt figyelték meg, hogyan hat a másik ember szexuális vonzerejének megítélésére, ha az illető visszatükrözi randipartnere mozdulatait. Nos, nagyon pozitívan! Ehhez persze nem is feltétlen kell kutatás vagy kísérlet: akár magunkon is megfigyelhetjük, hogy ha szimpatizálunk valakivel, ha érdeklődünk iránta és a mondanivalója iránt, akkor ezt különböző metakommunikációs jelekkel is a tudtára adjuk: felé fordulunk, közelebb hajolunk, és igen, sokszor tükrözzük mozdulatait: ha a hajába túr, nemsokára mi is megérintjük a sajátunkat, ha pózt vált, hajlamosak vagyunk mi is átrendezni tagjainkat. A vizsgálat érdekessége nem is ennek megfigyelésben rejlik, hanem abban, hogy a férfiak számára partnerük ilyen jellegű tükröző viselkedése igazi afrodiziákumként hat és azonnal növeli az adott potenciális partner szexuális vonzerejét. 

6. Gyerünk, gyerekek, csapatostul!

Bár sok férfit már egy kisebb szinglihorda közeledése is elbizonytalanít, kutatási eredmények szerint egy nő szexuális vonzerejét növeli, ha nem egyedül, hanem kisebb-nagyobb társaságban van. A tudomány azt mondja, hogy az a nő, aki más nők társaságában mutatkozik, és még inkább, ha azok társaságában önfeledtnek és vidámnak mutatkozik, nagyobb szexuális vonzerőt képvisel, mint egy magánzó. A pszichológia szurkolólány-effektusnak nevezi a jelenséget, aminek hátterében talán azt sejthetjük, hogy a nagyobb társaságban lévő ember népszerűbbnek, jobb társaságnak, sikeresebbnek tűnik, mint az, aki egyedül ácsorog a diszkó közepén. 

7. Nyitottság, kedvesség és asszertivitás

Ezek nem egy álláspályázatban felsorolt elemek, hanem olyan személyiségjegyek, amelyek a férfiak szemében egy nőt, annak testalkatától függetlenül vonzóbbá tesznek. Gondoltad volna? Pedig így van. Egy érdekes kísérletben azt vizsgálták, hogyan hatnak a szexuális vonzerőre a fentebb felsorolt pozitív tulajdonságok. A férfiaknak képeket mutattak, amelyeken különböző testalkatú nők voltak a média által sugallt ideális (légiesen karcsú, akár sovány) alkatúaktól kezdve a telteken át egészen a túlsúlyosakig. A kutatás érdekes megfigyelése az volt, hogy amikor a férfiaknak ki kellett választaniuk, hogy melyik testalkatok vonzók a számukra, a pozitív személyiségjeggyel felcímkézett képek esetében jóval megengedőbbek voltak, karcsú és telt közt sokkal jobban szórt azoknak a nőknek a csoportja, akiket a vonzó kategóriába tettek, vagyis a pozitív személyiségvonások felülírták a testalkat alapján kialakított képet. Amikor viszont negatív személyiségjegyeket tüntettek fel, a férfiak leszűkítették érdeklődési körüket a nekik tetsző alkatra: ha már nem jó fej, legalább legyen olyan, mint az ideálom. 

És te mit gondolsz? Tényleg növelik a női vonzerőt az itt felsoroltak?

Oszd meg másokkal is!
Mustra