A mézben 65-80% cukor, viszonylag kevés, úgy 15-22% víz és 0,5%, néha valamivel több fehérje található. A nektár szacharóztartalmából kezdetben a mézben 6-10% van, amelyből az érés után körülbelül 4% marad, a többit az invertáz enzim glükózzá és fruktózzá hasítja. Némelyik méz maltózt tartalmaz, a hársmézben pedig nagyobb mennyiségben a melozitóz fordul elő.
A méz szénhidrátjai révén gyorsan felhasználható energiát ad, így kiváló lehet egy sportos nap kezdetén vagy éppen a végén, amikor „visszatöltöd” az izmaidból elhasznált raktáraidat. Már egy kis mennyiség is csillapítja az édesség iránti vágyat, így mértékkel akkor is élvezheted, amikor épp leadnál néhány kilót.
A méz 6 egyedülálló egészségügyi előnye
A méz szirupos folyadék, amelyet a méhek növényi nektárból készítenek. Édessége és mélysége miatt világszerte kedvelik, számos ételben és receptben használják. A méz illata, színe és íze a virágok típusától függően változik, így számtalan fajta áll rendelkezésre. Számos lehetséges egészségügyi előnye van, és többféle alternatív gyógymódban játszik szerepet.
Íme a méz 6 egyedülálló egészségügyi előnye:
1. Sokféle hasznos tápanyagokat tartalmaz
Egy evőkanál (20 gramm) méz ennyi mindent tartalmaz:
Kalória: 61
Zsír: 0 gramm
Fehérje: 0 gramm
Szénhidrát: 17 gramm
Rost: 0 gramm
Riboflavin: a napi ajánlott érték (DV) 1%-a
Réz: a DV 1%-a
A méz lényegében tiszta cukor, zsír nélkül, csak nyomokban van benne fehérje és rost. Kis mennyiségben tartalmaz néhány tápanyagot, de a legtöbb ember általában nem fogyaszt elegendő mézet ahhoz, hogy jelentős vitamin- és ásványianyag-forrás legyen. Ennek ellenére érdemes megjegyezni, hogy a méz gazdag egészségjavító növényi vegyületekben, amelyek polifenolokként ismertek.
2. Antioxidánsokban gazdag
A kiváló minőségű méz – amely minimálisan feldolgozott, melegítetlen és friss – számos fontos bioaktív növényi vegyületet és antioxidánst tartalmaz, például flavonoidokat és fenolsavakat. A sötétebb fajták általában több antioxidánst kínálnak, mint a világosabbak. Az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a reaktív oxigénfajokat (ROS) a szervezetben, amelyek felhalmozódhatnak a sejtekben, és károsodást okozhatnak. Ez a károsodás hozzájárulhat olyan állapotokhoz, mint a korai öregedés, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek.
3. Jobb a vércukorszintre, mint a normál cukor
Ami a vércukorszint kezelését illeti, a méz némi előnyt jelenthet a normál cukorral szemben. A kutatók azt találták, hogy a méz növelheti az adiponektin szintjét, egy olyan hormonét, amely csökkenti a gyulladást, és javítja a vércukorszint szabályozását. Arra is van bizonyíték, hogy a napi mézbevitel javíthatja az éhgyomorra mért vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegeknél. Bár a cukorbetegeknél a méz valamivel jobb lehet, mint a finomított cukor, mégis mértékkel kell fogyasztani.
4. Javíthatja a szív egészségét
A méz a szívbetegségek megelőzésében is segíthet. Egy áttekintés szerint a méz segíthet csökkenteni a vérnyomást, javíthatja a vérzsírszintet, szabályozhatja a szívverést, és megakadályozhatja az egészséges sejtek pusztulását – mindazokat a tényezőket, amelyek javíthatják szív működését és egészségét. Egy megfigyeléses vizsgálat, amelyben több mint 4500 40 év feletti ember vett részt, a mérsékelt mézfogyasztást a nők körében a magas vérnyomás alacsonyabb kockázatával hozta összefüggésbe.
Egy patkányokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a méz segít megvédeni a szívet az oxidatív stressztől.
Mindezeken túl a nyers méz jellemzően propoliszt tartalmaz, egyfajta gyantát, amelyet a méhek nedvet termelő fákból és hasonló növényekből állítanak elő. A propolisz javíthatja a koleszterin- és trigliceridszintet. Mindent összevetve nem áll rendelkezésre hosszú távú humán tanulmány a méz és a szív egészségéről, így további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük a méz hatását a szív egészségére.
5. Elősegíti az égési sérülések és a sebek gyógyulását
A helyi mézes kezelést az ókori Egyiptom óta alkalmazzák sebek és égési sérülések gyógyítására. A gyakorlat ma is általános. A mézzel és a sebkezeléssel kapcsolatos 26 tanulmány áttekintése szerint hatékony lehet az égési sérülések gyógyításában.
A méz hatékonyan kezeli a cukorbetegséggel összefüggő lábfekélyeket is, amelyek súlyos szövődményekként amputációhoz vezethetnek. Egy tanulmány, amelyben cukorbetegséggel összefüggő lábfekélyben szenvedő emberek vettek részt, 43,3%-os sikerarányról számoltak be, ha mézet használtak sebkezelésre. Egy másik tanulmányban a helyi méz a résztvevők cukorbetegséggel összefüggő fekélyeinek lenyűgöző 97%-át gyógyította meg. A kutatók elmélete szerint a méz gyógyító ereje antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásából fakad.
6. Segíthet elnyomni a köhögést gyermekeknél
A köhögés gyakori probléma a felső légúti fertőzésben szenvedő gyermekeknél. Ezek a fertőzések mind a gyermekek, mind a szülők alvását és életminőségét befolyásolhatják. A gyakori köhögés elleni gyógyszerek azonban nem mindig hatékonyak, és mellékhatásaik is lehetnek. Érdekes módon a méz jó alternatíva lehet, és a bizonyítékok azt mutatják, hogy hatékony kezelési lehetőség.
A mézzel és a gyermekek köhögésével kapcsolatos több tanulmány egyik áttekintése úgy találta, hogy a méz hatékonyabbnak tűnik a köhögési tünetek kezelésére, mint a difenhidramin. Segíthet csökkenteni a köhögés időtartamát is. Egy másik áttekintés megjegyezte, hogy javíthatja az alvás minőségét a köhögő gyermekek és szüleik körében is. Továbbá, ellentétben néhány köhögés elleni gyógyszerrel, a méznek nincsenek mellékhatásai.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés