Vendéglátóipari egységekben talán mindenkit figyelmeztettek már: óvatosan a fasírozottal, a maradék húsokból darálják össze! Vagy: egyél inkább otthon hortobágyi húsos palacsintát, itt a megmaradt pörköltből készítik. Pedig otthon is! Van, aki persze csak azért készít pörköltet, hogy utána összedarálva kedvenc hortobágyink töltelékéül szolgáljon, de a praktikusan leleményesek a pörkölt másnapján választják menünek ezt a palacsintafajtát:
a ledarált pörköltmaradékkal már meg is van a töltelék!
Cukrászsütemények vagy otthoni sütemény gyártáskor hasonló melléktermék-felvevő csoda a kókuszgolyó: a megmaradt sütemények, esetleg tepsiben levágott sütiszélek kiválóan helyettesítik a darált vagy tört kekszet, amelyhez bármely bontott üveg lekvár hasznosítható, de akár a legutóbbi ünnepről megmaradt csokoládétörmelékek is.
Rizsleves
Gyakran választunk otthon köretnek rizst, de nem mindig fogy el az egész megfőtt adag. Amikor még nyers állapotában marad egy fél bögrével, azt könnyen lehet finom desszertté varázsolni bő tejben kifőzve, édesítve, esetleg mazsolával, lekvárral, gyümölcsdarabokkal, csokireszelékkel megbolondítva tejberizsként.
A köretnek elkészített rizs maradékát sem kell azonban kidobásra ítélni: nagyanyáink recepttippjei között szerepelt a rizsleves.
Hagymát, zöldséget kellett kevés zsiradékon megpárolni, pirospaprikával meghintve puhára főzni, majd a rizsmaradék hozzáadása után vízzel felengedni.
Tökös tökételek
Már több forrásból hallhattunk a tök puha részének hasznosításáról, amelyből húsleveshez hasonló, gyönyörű sárga és gyöngyöző levesalap készíthető. A magos, puha részt sós vízben kell felfőzni, majd leszűrni, és a húsleveshez hasonlóan bezöldségezni. A tök többi része is kiválóan hasznosító, így alig dobunk ki belőle valamit: tökfőzelék feltétének is kitűnően alkalmasak az ujjnyi karikára vágott tökkorongok, amelyek bepanírozva kiránthatók. Eközben kellően meg is puhulnak, így fogyasztásra már igazi húsmentes ínyencség lesz belőle.
Rántott lecsó
Amikor a paprika és a paradicsom a hűtőben fonnyadásnak indul, és nyersen megenni már nem annyira gusztusos, elérkezett a rántott lecsó ideje. Ehhez szárazon ujjnyi karikákra kell vágni a paradicsomot és a paprikát, majd egy tálba helyezve egy teljes tojást hozzá kell adni, és annyi lisztet, amennyit felvesz a massza a szaggatható állaghoz. Ízlés szerint sóval, borssal, esetleg kakukkfűvel érdemes fűszerezni, majd evőkanállal serpenyőben, kevés olajon kanalanként kisütni. Az evőkanálnyi halmok mindkét oldalát megsütve szintén pompás főzelékfeltét készíthető a maradék zöldségek okos és ízletes hasznosításából.
Levesgolyó
Krumplis tésztából szilvás vagy barackos gombóc otthoni készítésekor érdemes azon spekulálni, hogy a gyümölcstöltelék és a lekvár fogyjon el hamarabb, a megmaradt tésztát ugyanis jó ötlet félretenni, és levesbetétnek kis golyókat formázva belőle kifőzni.
Süti tejbegrízből
Szilárdabb állagúra kevert tejbegrízünket felmenőink találékonyan egy nagy lapos tálon terítették szét, bele citromhéjat reszelhettek, vagy citromot csepegtetettek. Egy másik ugyanilyen tejbegrízmasszába kakaóport keverve szintén viszonylag laposra szétterítve elértünk a következő lépéshez. Egyforma kockákra felvágjuk mindkét színű és ízvilágú tejbegrízt, és a két kockát akár magában egymásra rakva, akár lekvárral vagy olvasztott csokival összetapasztva is kínálhatjuk egyszerű és gyors édes sütemény helyett, gyerekek és felnőttek is szívesen fogyasztják majd.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés