Mindannyian hallottuk már a jótanácsot, hogy ha kedvünk támad valamit rágcsálni, akkor az egyik legegészségesebb választás, ha az olajos magvak közül válogatunk nassolnivalót. Ezek közé tartozik a mandula is, amit a cukrászipar is előszeretettel használ akár díszítésre, tésztákba, krémekbe keverve vagy a marcipán alapanyagaként. Ha szeretjük magában ropogtatni, akkor amellett, hogy az egészségünket támogatja, még bőrünk fiatalságának megőrzésében is a segítségünkre lehet.
A mandula csökkenti a ráncok mélységét
A mandulaolaj jó tulajdonságai már ismertek, de a mandula fogyasztása is pozitív hatással lehet a bőrünkre. Egy 2019-es kutatás során 31 menopauzán átesett nő bevonásával vizsgálták a hatását. Egy részük 16 héten keresztül a napi energiaszükséglete 20 százalékát nyers mandulával fedezte, míg ellenőrizték arcbőrük állapotát a kísérlet előtt, és közben is. A vizsgálatok megállapították, hogy a 16. hét végére a résztvevők közül a mandulafogyasztók ráncainak mélysége és szélessége 10 százalékkal csökkent a kontrollcsoporthoz képest, akik nem fogyasztottak mandulát.
Kitűnő antioxidáns-forrás
Az, hogy a mandula ilyen hatékony a ráncok ellen, valószínűleg annak is köszönhető, hogy E-vitamin-tartalma átlagon felüli. Tíz dekagramm (kb. 23 szem) mandula már biztosítja a napi szükségletünk felét, és mivel az E-vitamin antioxidánsként működik, megvédi a sejteket a károsodásoktól, amelyek idő előtti öregedéshez és betegségekhez vezethetnek.
Ez a vitamin támogatja az immunitást, csökkenti a gyulladást, elősegíti az erek tágítását a véráramlás javítása érdekében, és kapcsolódik a neurodegeneratív állapotok, köztük az Alzheimer-kór elleni védelemhez.
Egyszóval nem csak kívülről látszik a hatása, egészségünket is támogatja. A mandula antioxidáns-tartalmának nagy része a barna maghéjban koncentrálódik. Ezek az antioxidánsok fontos szerepet játszanak a krónikus betegségek elleni védekezésben. A mandula gyakori fogyasztása csökkenti a különböző betegségek kockázatát, beleértve az elhízást, a magas vérnyomást, a cukorbetegséget és a metabolikus szindrómát.
Tápanyagokban gazdag
De nem az E-vitamin-tartalma az egyetlen előnye ennek a kis magnak. A mandula egészségvédő előnyeiről szóló 2020-as áttekintés szerint a mandulamag zsírban, szénhidrátban, fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban és bioaktív vegyületekben gazdag. Kitűnő magnéziumforrás, ami szerepet játszik az ideg- és izomműködésben, egyenletesen tartja a szívverést, segíti a csontok erősségét és támogatja az egészséges immunrendszert is. Emellett B-vitaminokat, vasat, kalciumot és káliumot is találunk benne.
A mandula ráadásul védi a szívet
Az előbbi áttekintésben említett zsírokról már egy 2018-as, diófélékről végzett kutatásban megállapították, hogy fenntartják vagy növelik a „jó” szívvédő HDL-koleszterin szintjét, miközben csökkentik a „rossz” LDL-szintet. Emellett a mandula és más diófélék segítenek csökkenteni a vérnyomást, és javítják az érrendszeri működést, vagyis segítik az erek ellazulását és mérsékelik az artériák merevségét.
Segít a súlyszabályozásban
Egy vizsgálat során, ahol a résztvevők koleszterincsökkentő étrendet folytattak, ami mandulát vagy egyéb diófélét tartalmazott, azt találták, hogy a mandulafogyasztók has- és lábzsírja is csökkent a koleszterinszint mellett. 2015-ös tanulmánya szerint a diófélék, köztük a mandula fogyasztása csökkenti a testtömegindexet (vagyis a BMI-t), illetve a derékméretet.
Amellett, hogy a résztvevők jóllaktak, a tanulmány megállapította, hogy a mandulában található egészséges zsír, növényi fehérje és rost kombinációja fokozza a teltségérzetet, és késlelteti az éhségérzet visszatérését.
A mandulából valójában körülbelül 20 százalékkal kevesebb kalóriát viszünk be, mint a címkén szerepel. Ennek az az oka, hogy a kalóriák egy része nem szívódik fel az emésztőrendszerből a véráramba.
Támogatja a bélflóránk egészségét
Mind a nyers, mind a pörkölt manduláról kimutatták, hogy prebiotikumként működnek, vagyis táplálékul szolgálnak a bélben lévő jótékony baktériumok számára, amelyek az immunitáshoz, gyulladásgátlókhoz és mentális egészséghez kapcsolódnak. Egy tanulmányban a részt vevő egyetemisták véletlenszerűen mandulát vagy grahamkekszet nassoltak. Nyolc hét elteltével a kutatók megfigyelték, hogy a mandulaevők fontos változásokat tapasztaltak a bélmikrobiom összetételében, beleértve a kórokozó (betegséget okozó) baktériumok számának csökkenését és a baktériumok sokféleségének növekedését. Ennek olyan pozitív hatásai lehetnek, mint a súlycsökkentés, javuló inzulinfunkció, a koleszterinszint-szabályozás és a gyulladások csökkenése.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés