Néhány szem ebből az ételből naponta, és a szíved sokáig lesz még hálás érte

GettyImages-1317784580

Azt tudjuk, hogy a diófélék, így a mandula fogyasztása segít az egészségünk megóvásában, például védi a szívet, de ez a finomság még a ráncok elleni küzdelemben is támogat.

Mindannyian hallottuk már a jótanácsot, hogy ha kedvünk támad valamit rágcsálni, akkor az egyik legegészségesebb választás, ha az olajos magvak közül válogatunk nassolnivalót. Ezek közé tartozik a mandula is, amit a cukrászipar is előszeretettel használ akár díszítésre, tésztákba, krémekbe keverve vagy a marcipán alapanyagaként. Ha szeretjük magában ropogtatni, akkor amellett, hogy az egészségünket támogatja, még bőrünk fiatalságának megőrzésében is a segítségünkre lehet.

A mandula csökkenti a ráncok mélységét

A mandulaolaj jó tulajdonságai már ismertek, de a mandula fogyasztása is pozitív hatással lehet a bőrünkre. Egy 2019-es kutatás során 31 menopauzán átesett nő bevonásával vizsgálták a hatását. Egy részük 16 héten keresztül a napi energiaszükséglete 20 százalékát nyers mandulával fedezte, míg ellenőrizték arcbőrük állapotát a kísérlet előtt, és közben is. A vizsgálatok megállapították, hogy a 16. hét végére a résztvevők közül a mandulafogyasztók ráncainak mélysége és szélessége 10 százalékkal csökkent a kontrollcsoporthoz képest, akik nem fogyasztottak mandulát.

A mandula és más diófélék gyakori fogyasztása segít az egészség megőrzésében
A mandula és más diófélék gyakori fogyasztása segít az egészség megőrzésébenPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Kitűnő antioxidáns-forrás

Az, hogy a mandula ilyen hatékony a ráncok ellen, valószínűleg annak is köszönhető, hogy E-vitamin-tartalma átlagon felüli. Tíz dekagramm (kb. 23 szem) mandula már biztosítja a napi szükségletünk felét, és mivel az E-vitamin antioxidánsként működik, megvédi a sejteket a károsodásoktól, amelyek idő előtti öregedéshez és betegségekhez vezethetnek.

Ez a vitamin támogatja az immunitást, csökkenti a gyulladást, elősegíti az erek tágítását a véráramlás javítása érdekében, és kapcsolódik a neurodegeneratív állapotok, köztük az Alzheimer-kór elleni védelemhez.

Egyszóval nem csak kívülről látszik a hatása, egészségünket is támogatja. A mandula antioxidáns-tartalmának nagy része a barna maghéjban koncentrálódik. Ezek az antioxidánsok fontos szerepet játszanak a krónikus betegségek elleni védekezésben. A mandula gyakori fogyasztása csökkenti a különböző betegségek kockázatát, beleértve az elhízást, a magas vérnyomást, a cukorbetegséget és a metabolikus szindrómát. 

Tápanyagokban gazdag

De nem az E-vitamin-tartalma az egyetlen előnye ennek a kis magnak. A mandula egészségvédő előnyeiről szóló 2020-as áttekintés szerint a mandulamag zsírban, szénhidrátban, fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban és bioaktív vegyületekben gazdag. Kitűnő magnéziumforrás, ami szerepet játszik az ideg- és izomműködésben, egyenletesen tartja a szívverést, segíti a csontok erősségét és támogatja az egészséges immunrendszert is. Emellett B-vitaminokat, vasat, kalciumot és káliumot is találunk benne.

A mandula ráadásul védi a szívet

Az előbbi áttekintésben említett zsírokról már egy 2018-as, diófélékről végzett kutatásban megállapították, hogy fenntartják vagy növelik a „jó” szívvédő HDL-koleszterin szintjét, miközben csökkentik a „rossz” LDL-szintet. Emellett a mandula és más diófélék segítenek csökkenteni a vérnyomást, és javítják az érrendszeri működést, vagyis segítik az erek ellazulását és mérsékelik az artériák merevségét.

Egy kis tál mandula naponta még az alakunknak is jót tesz
Egy kis tál mandula naponta még az alakunknak is jót teszArx0nt / Getty Images Hungary

Segít a súlyszabályozásban

Egy vizsgálat során, ahol a résztvevők koleszterincsökkentő étrendet folytattak, ami mandulát vagy egyéb diófélét tartalmazott, azt találták, hogy a mandulafogyasztók has- és lábzsírja is csökkent a koleszterinszint mellett. 2015-ös tanulmánya szerint a diófélék, köztük a mandula fogyasztása csökkenti a testtömegindexet (vagyis a BMI-t), illetve a derékméretet.

Amellett, hogy a résztvevők jóllaktak, a tanulmány megállapította, hogy a mandulában található egészséges zsír, növényi fehérje és rost kombinációja fokozza a teltségérzetet, és késlelteti az éhségérzet visszatérését.

A mandulából valójában körülbelül 20 százalékkal kevesebb kalóriát viszünk be, mint a címkén szerepel. Ennek az az oka, hogy a kalóriák egy része nem szívódik fel az emésztőrendszerből a véráramba.

Támogatja a bélflóránk egészségét

Mind a nyers, mind a pörkölt manduláról kimutatták, hogy prebiotikumként működnek, vagyis táplálékul szolgálnak a bélben lévő jótékony baktériumok számára, amelyek az immunitáshoz, gyulladásgátlókhoz és mentális egészséghez kapcsolódnak. Egy tanulmányban a részt vevő egyetemisták véletlenszerűen mandulát vagy grahamkekszet nassoltak. Nyolc hét elteltével a kutatók megfigyelték, hogy a mandulaevők fontos változásokat tapasztaltak a bélmikrobiom összetételében, beleértve a kórokozó (betegséget okozó) baktériumok számának csökkenését és a baktériumok sokféleségének növekedését. Ennek olyan pozitív hatásai lehetnek, mint a súlycsökkentés, javuló inzulinfunkció, a koleszterinszint-szabályozás és a gyulladások csökkenése. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra