Megtalálták az okát, miért nem olyan finomak a gyümölcsök, mint régen

GettyImages-475772838
Olvasási idő kb. 3 perc

Biztos sokan vannak még rajtam kívül, akik az eperszezon indulásával lelkesen vadásszák azokat a lelőhelyeket, ahol a legzamatosabb gyümölcsöt árulják. Sokáig azt hittem, ez valamiféle „becsípődés” nálam, majd nemrég kutatók bebizonyították, hogy nem csupán érzékszervi csalódás, ha azt tapasztaljuk, már nincs olyan finom íze a gyümölcsöknek, mint régen.

Nem kérdés, hogy akkor tesszük a legjobbat az egészségünkkel, és akkor esszük a legfinomabb gyümölcsöket is, ha az itthon termő szezonálisak közül választunk. Ám az utóbbi időben gyakran tapasztaljuk, hogy a most termő gyümölcsöknek már nincs olyan finom íze, mint annak, amit évtizedekkel ezelőtt, gyermekkorunkban ettünk. 

Nem csak az íz, a tápérték is változik

Nagyon kiábrándító, amikor egy hatalmas, piros eperbe beleharapunk, és a zamatos, édes esszencia helyett csak éretlen, vizes íz terül el az ízlelőbimbóinkon. A jelenségre a kutatók is felfigyeltek, és elkezdték keresni az okát, vajon miért érezhetjük azt, hogy a gyümölcsök már nem olyan finomak, mint régen.

Emberi beavatkozás következménye, hogy a gyümölcsök veszítenek az ízükből
Emberi beavatkozás következménye, hogy a gyümölcsök veszítenek az ízükbőlPeopleImages / Getty Images Hungary

Kutatómunkájukhoz az epret választották, és rájöttek, hogy bizonyos peszticidek, vagyis gombaölő szerek felelősek az ízminőség romlásáért. Eredményüket a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban publikálták. Itt számoltak be arról, hogy két elterjedt gombaölő szer lehet hatással a sejtmechanizmusokra, és emiatt lett visszafogottabb az íze, valamint alacsonyabb a tápértéke az epernek.

Ez a két igen elterjedt gombaölő szer a boszkalid (BOS) és a difenokonazol (DIF), melyeket úgy fejlesztettek ki, hogy a növényeket károsító gombák sejtfolyamatait megzavarják. Nem várt hatásuk azonban, hogy ezekbe a folyamatokba a termések esetében is beavatkozhatnak, és meggátolhatják a fontos íz- és tápanyagok termelődését.

Így hatnak a növényvédő szerek a gyümölcsre

A kutatók három epercsoportot termesztettek azonos körülmények között, és két csoportnál BOS-t, illetve DIF-et alkalmaztak, amikor a bogyók még zöldek voltak. A teljesen kifejlett eprek még a kezelés után is megegyeztek méretükben és színükben a peszticid nélkül termesztettekkel. A felszín alatt azonban a kutatók számos kémiai változást találtak, és ezek a két gombaölő szer számlájára írhatók. 

Ilyen volt például az oldható cukrok és tápanyagok, például a szacharóz és a C-vitamin szintjének csökkenése.

A növényvédő szerek a cukrokat savvá alakították, így csökkentve ezzel a gyümölcs édes ízét. Mindemellett az illékony vegyületek mennyisége is megváltozott, és ez tovább módosította az eper minőségét, nemcsak az íze változott, hanem az illata is.

Végül egy ízleléses vakteszt során az emberek következetesen a kezeletlen epret részesítették előnyben. A kutatók szerint ez a vizsgálat útmutatást adhat a gazdálkodóknak a peszticidek használatával kapcsolatban.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek