XV. Lajos szeretője ezzel a titkos fűszerrel hozta formába a királyt, és nálad is van otthon belőle

GettyImages-517201015
Olvasási idő kb. 5 perc

Ma már nem titok, mi volt az, sőt, az orvostudomány millió bizonyítékot talált arra, mennyire egészséges.

A gyömbér a vérpezsdítő, keringést fokozó hatása mellett még a termékenységet is segíti.

Az illatos gyökér lényegében egész szervezetedre kedvező hatást gyakorol. Javítja a nemi szervek vérellátását, nyugtatja az idegrendszert, így akkor is segít, ha a szexuális problémák hátterében fokozott feszültség áll. Fűszerként és tea formájában is fogyaszthatod.

Mit kell tudnod a gyömbérről?

A gyömbér erős gyógyászati tulajdonságokkal rendelkező növény, és gyakran használják különféle tünetek és akár betegségek kiegészítő kezelésére.

Régóta természetes stimulánsként is bevetik – a hagyományos orvoslás számos formájában ajánlja a szexuális izgalom és a libidó természetes növelésére.

Valójában úgy tartják, hogy Madame du Barry, XV. Lajos király híres szeretője afrodiziákum hatásának köszönhetően gyakran gyömbért szolgált fel szerelmeseinek, hogy segítsen a hangulat megteremtésében.

Növeli a véráramlást

Míg a gyömbér közvetlen szexuális vágyra gyakorolt hatásáról korlátozottak a kutatások, addig más tanulmányok azt mutatják, hogy a gyömbér fokozhatja a véráramlást, ami segíthet a szexuális izgalom és a libidó fokozásában.

Lakásdekorációként sem rossz a gyömbér
Lakásdekorációként sem rossz a gyömbérAndrea Comi / Getty Images Hungary

Hat tanulmány egyik áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy a gyömbérkiegészítők csökkentették a szisztolés és diasztolés vérnyomás szintjét.

Bár további kutatásokra van szükség, ez különösen előnyös lehet a libidó szempontjából, mivel a tanulmányok úgy találták, hogy a megnövekedett vérnyomás a férfiak és nők esetében egyaránt a szexuális zavarok nagyobb kockázatával jár.

Más kutatások azt mutatják, hogy a gyömbér megakadályozza a vérrögképződést, és elősegíti az erek tágítását a jobb véráramlás támogatása érdekében, ami viszont fokozhatja az izgalmat.

Csökkenti az oxidatív stresszt

Az oxidatív stressz olyan állapot, amelyet a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlyának felborulása jellemez a szervezetben, ami gyulladáshoz és sejtkárosodáshoz vezet.

Bár több kutatásra van szükség, egyes tanulmányok szerint az oxidatív stressz akár negatívan is befolyásolhatja a termékenységet és a szexuális funkciót.

A gyömbér gyulladáscsökkentő és a szervezet oxidatív stresszét mérséklő képességét alaposan tanulmányozták.

Kémcsöves és állatkísérletek azt mutatják, hogy a gyömbér támogathatja az oxidatív stressz csökkenését és a sejtek és szövetek életkorral összefüggő egyéb változásait, ha más összetevőkkel kombinálják, ami segíthet az erekciós diszfunkció kezelésében.

Mézeskalácsban a legfinomabb
Mézeskalácsban a legfinomabbSimon McGill / Getty Images Hungary

Ennek ellenére további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy a gyömbér gyulladáscsökkentő tulajdonságai konkrétan hogyan befolyásolhatják az emberek szexuális vágyát.

Javíthatja a termékenységet

Érdekes módon egyes kutatások azt találták, hogy a gyömbér férfiak és nők termékenységét egyaránt javíthatja.

Egy áttekintés szerint állatkísérletek azt mutatják, hogy a gyömbér növelheti a tesztoszterontermelést a véráramlás fokozásával, az oxidatív stressz csökkentésével és a tesztoszteronszintézisben részt vevő luteinizáló hormon szintjének növelésével.

Sőt, a gyömbér javíthatja a sperma minőségét azáltal, hogy javítja a spermiumok koncentrációját, mozgékonyságát és életképességét.

Egy másik állatkísérlet azt találta, hogy a gyömbér javíthatja a női termékenységet azáltal, hogy kedvezően befolyásolja a follikulogenezis folyamatát, ami a petefészek tüszőinek érése.

Ezenkívül egy állatkísérlet kimutatta, hogy nagy dózisú gyömbérkivonat adagolása kiegyensúlyozta a hormonszintet policisztás petefészek-szindrómában (PCOS) szenvedő patkányokban, amely állapot negatívan befolyásolhatja a nők termékenységét.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy fokozhatja a véráramlást, csökkentheti az oxidatív stresszt, és fokozhatja a termékenységet mind a férfiak, mind a nők körében. Ne feledd azonban, hogy az embereken végzett vizsgálatok még mindig nagyon korlátozottak, és a kémcsöveken és állatokon végzett vizsgálatok gyakran használnak erősen koncentrált gyömbérkivonatot. Mint ilyen, még több kutatásra van szükség a gyömbérnek az emberek szexuális vágyára gyakorolt közvetlen hatásairól.

És hogy hogyan használd? Adj hozzá egy kis gyömbért az étrendedhez hetente többször is. Főzz egy csésze forró gyömbérteát, vagy próbáld ki a gyömbért desszertek tetején, szószokban vagy akár lekvárként.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek