A koriandernek minden része fogyasztható, bár ízük eltérő. Míg a magjának földes íze van, amely melegítés után még inkább felerősödik, addig a levelei csípősek és citrusosak. E fűszer azonban nem csupán az ételeknek válik előnyére, kutatások bizonyítják, hogy fogyasztása számos jótékony hatással lehet az egészségünkre.
A fűszernek megannyi előnye van a szervezetünkre nézve
A koriander élelmi rostokban, mangánban, vasban és magnéziumban gazdag. Emellett kiváló K- és C-vitamin-, valamint fehérjeforrás is. Ezenkívül kis mennyiségben foszfort, kalciumot, káliumot, karotint és niacint is tartalmaz. Ennek köszönhetően a koriander
javítja a vércukorszintet, erősíti az immunrendszert, javítja a szív egészségét, elősegíti az emésztést és a vese működését.

Antioxidáns és antibiotikus tulajdonságai segíthetnek a gyomor-bélrendszeri problémák kezelésében, és hatékony gyógymód lehet légúti megbetegedések esetén, valamint javítja az étvágyat és a memóriát is.
Csökkenti a vércukorszintet
A koriandermag és a belőle készült olaj segíthet csökkenteni a vércukorszintet, amely a 2-es típusú cukorbetegség egyik fő kockázati tényezője. Ám azoknak, akiknek alacsony a vércukorszintjük, vagy a cukorbetegségüket már gyógyszerrel kezelik, nem javasolt a koriander fogyasztása, mert a fűszer tovább csökkentheti a vércukorszintjüket.

El sem tudjuk képzelni, mit tesz a szervezetünkkel ez a tejtermék.
Tovább olvasom
Igen váratlan és kellemetlen tünetek jelentkezhetnek, hogyha ezeket az egészségesebb ételeket kezded el fogyasztani.
Tovább olvasom
Igen váratlan és kellemetlen tünetek jelentkezhetnek, hogyha ezeket az egészségesebb ételeket kezded el fogyasztani.
Tovább olvasom
Erősíti az immunrendszert
A korianderben lévő antioxidáns vegyületek megakadályozzák a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást, és csökkentik a szervezetben kialakult gyulladást. Kutatások igazolják a koriandermagból készült kivonatnak gyulladáscsökkentő hatása van, valamint megakadályozza a rákos sejtek növekedését a tüdőben, a prosztatában és a mellben.
Jót tesz a szívnek
A koriander csökkentheti a szívbetegség kockázati tényezőit, például a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet. Mivel a koriander vizelethajtó, segít a szervezetnek kiüríteni a felesleges nátriumot és vizet, így szabályozva a vérnyomást. Egyes kutatások azt sugallják, hogy a koriander csökkentheti a koleszterinszintet.
Azok, akik csípős gyógynövényeket, például koriandert esznek, csökkentik a nátriumbevitelt.
Védi az agyat, javítja a memóriát
A Parkinson- és az Alzheimer-kór gyulladással jár, ellenük a koriander gyulladáscsökkentő tulajdonságával is védekezhetünk. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a koriander kivonat megvéd az idegsejtek károsodásától, javítja a memóriát és kezeli a szorongást. A koriander antioxidáns, koleszterinszint- és gyulladáscsökkentő hatása miatt a neuronok kevésbé vannak kitéve az oxidatív stressznek, ami jobb és hosszabb élettartamot, valamint jobb memóriát eredményez.

Elősegíti az emésztést és a bélrendszer egészségét
A koriandermagból készült olaj felgyorsíthatja az emésztést, míg a növényből főzött tea jelentősen csökkenti a hasi fájdalmat, a puffadást és az egyéb kellemetlen hasi tüneteket. A koriander-kivonatot étvágygerjesztőként is használják.
Javítja a vese működését

A koriandermag hatékony a húgyúti fertőzések kezelésében, hiszen serkenti a vesék működését és a vizelet gyorsabb távozását. Ez csökkenti a szervezet vízvisszatartását, ami lehetővé teszi a méreganyagok gyorsabb kiürülését.
Az ételek összetevőinek számos egészségmegőrző hatása van, egyebek mellett megvédenek a rák kialakulásától.

Az étel összetevőinek számos egészségmegőrző hatása van, egyebek mellett megvédenek a rák kialakulásától.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés