A koriandernek minden része fogyasztható, bár ízük eltérő. Míg a magjának földes íze van, amely melegítés után még inkább felerősödik, addig a levelei csípősek és citrusosak. E fűszer azonban nem csupán az ételeknek válik előnyére, kutatások bizonyítják, hogy fogyasztása számos jótékony hatással lehet az egészségünkre.
A fűszernek megannyi előnye van a szervezetünkre nézve
A koriander élelmi rostokban, mangánban, vasban és magnéziumban gazdag. Emellett kiváló K- és C-vitamin-, valamint fehérjeforrás is. Ezenkívül kis mennyiségben foszfort, kalciumot, káliumot, karotint és niacint is tartalmaz. Ennek köszönhetően a koriander
javítja a vércukorszintet, erősíti az immunrendszert, javítja a szív egészségét, elősegíti az emésztést és a vese működését.
Antioxidáns és antibiotikus tulajdonságai segíthetnek a gyomor-bélrendszeri problémák kezelésében, és hatékony gyógymód lehet légúti megbetegedések esetén, valamint javítja az étvágyat és a memóriát is.
Csökkenti a vércukorszintet
A koriandermag és a belőle készült olaj segíthet csökkenteni a vércukorszintet, amely a 2-es típusú cukorbetegség egyik fő kockázati tényezője. Ám azoknak, akiknek alacsony a vércukorszintjük, vagy a cukorbetegségüket már gyógyszerrel kezelik, nem javasolt a koriander fogyasztása, mert a fűszer tovább csökkentheti a vércukorszintjüket.
Erősíti az immunrendszert
A korianderben lévő antioxidáns vegyületek megakadályozzák a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást, és csökkentik a szervezetben kialakult gyulladást. Kutatások igazolják a koriandermagból készült kivonatnak gyulladáscsökkentő hatása van, valamint megakadályozza a rákos sejtek növekedését a tüdőben, a prosztatában és a mellben.
Jót tesz a szívnek
A koriander csökkentheti a szívbetegség kockázati tényezőit, például a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet. Mivel a koriander vizelethajtó, segít a szervezetnek kiüríteni a felesleges nátriumot és vizet, így szabályozva a vérnyomást. Egyes kutatások azt sugallják, hogy a koriander csökkentheti a koleszterinszintet.
Azok, akik csípős gyógynövényeket, például koriandert esznek, csökkentik a nátriumbevitelt.
Védi az agyat, javítja a memóriát
A Parkinson- és az Alzheimer-kór gyulladással jár, ellenük a koriander gyulladáscsökkentő tulajdonságával is védekezhetünk. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a koriander kivonat megvéd az idegsejtek károsodásától, javítja a memóriát és kezeli a szorongást. A koriander antioxidáns, koleszterinszint- és gyulladáscsökkentő hatása miatt a neuronok kevésbé vannak kitéve az oxidatív stressznek, ami jobb és hosszabb élettartamot, valamint jobb memóriát eredményez.
Elősegíti az emésztést és a bélrendszer egészségét
A koriandermagból készült olaj felgyorsíthatja az emésztést, míg a növényből főzött tea jelentősen csökkenti a hasi fájdalmat, a puffadást és az egyéb kellemetlen hasi tüneteket. A koriander-kivonatot étvágygerjesztőként is használják.
Javítja a vese működését
A koriandermag hatékony a húgyúti fertőzések kezelésében, hiszen serkenti a vesék működését és a vizelet gyorsabb távozását. Ez csökkenti a szervezet vízvisszatartását, ami lehetővé teszi a méreganyagok gyorsabb kiürülését.
Az ételek összetevőinek számos egészségmegőrző hatása van, egyebek mellett megvédenek a rák kialakulásától.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés