Mai kedvencünk a fokhagyma, amelynek számtalan egészségügyi előnyét bizonyították már tudományosan is. Nyugodtan vehetsz belőle egy nagyobb adagot, mert a megfelelő tárolással megelőzhető a csírázása is. Ennek kivédése könnyebb, mint gondolnád. Ha nem tudsz megbékélni a zöld hajtásokkal, mindössze annyit kell tenned, hogy a vásárlás után lefagyasztod a fokhagymát. Ez történhet egészben vagy gerezdekre szedve, megpucolva is (de ha rajta hagyod a héját, fagyott állapotában egyszerűbb lesz megtisztítani), csak tedd bele egy lezárható műanyag zacskóba, mielőtt a mélyhűtőbe kerülne. Bár a fagyasztás hatására a fokhagyma valamelyest megpuhul, az íze szinte változatlan marad, és a friss gerezdekhez hasonlóan készülhetnek belőle a szószok, raguk és krémlevesek.
A jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy a fokhagyma fogyasztása fontos egészségügyi előnyökkel járhat, például védelmet nyújt a megfázás ellen, valamint képes csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet.
Íme a fokhagyma 10 egészségügyi előnye, amelyeket az emberekkel végzett kutatások is alátámasztanak:
1. Erős gyógyászati tulajdonságokkal rendelkező vegyületeket tartalmaz
A tudósok már régóta állítják, hogy a fokhagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásának nagy részét azok a kénvegyületek okozzák, amelyek a fokhagymagerezd aprítása, zúzása vagy rágása során keletkeznek. Talán a legismertebb vegyület az allicin. Az allicin azonban instabil vegyület, amely csak rövid ideig van jelen a friss fokhagymában, miután feldarabolták vagy összetörték. Egyéb vegyületek is akadnak, amelyek szerepet játszhatnak a fokhagyma egészségügyi előnyeiben, többek között a diallil-diszulfid és az s-allil-cisztein.
A fokhagymából származó kénvegyületek az emésztőrendszerből kerülnek be a szervezetbe. Ezután az egész testet bejárják, és jótékony hatást fejtenek ki.
2. A fokhagyma nagyon tápláló, de kevés kalóriát tartalmaz
A fokhagyma alacsony kalóriatartalmú, és gazdag C-vitaminban, B6-vitaminban és mangánban.
3. A fokhagyma segíthet a betegségek elleni védelemben
A fokhagyma-kiegészítőkről ismert, hogy fokozzák az immunrendszer működését. Egy nagy, 12 hetes tanulmány kimutatta, hogy a napi fokhagyma-kiegészítés 63%-kal csökkentette a megfázások számát a placebóhoz képest. A megfázásos tünetek átlagos időtartama is 70%-kal csökkent, a placebocsoport 5 napjáról a fokhagymás csoportban mindössze 1,5 napra.
Egy másik tanulmány megállapította, hogy az érlelt fokhagymakivonat nagy adagja (2,56 gramm naponta) 61%-kal csökkentette a megfázással vagy influenzával töltött betegnapok számát.
4. A fokhagymában lévő hatóanyagok csökkenthetik a vérnyomást
A szív- és érrendszeri betegségek, mint például a szívroham és a szélütés több halálesetért felelősek, mint szinte bármely más állapot.
A magas vérnyomás az egyik legfontosabb tényező, amely ezekhez a betegségekhez vezethet.
Humán vizsgálatok úgy találták, hogy a fokhagyma-kiegészítők jelentős hatással vannak a magas vérnyomásban szenvedők vérnyomásának csökkentésére. Egy vizsgálatban 600-1500 mg érlelt fokhagymakivonat ugyanolyan hatékonyan csökkentette a vérnyomást, mint az Atenolol 24 hetes időszak alatt. A kívánt hatás eléréséhez a kiegészítő adagoknak meglehetősen magasnak kell lenniük. A szükséges mennyiség körülbelül négy gerezd fokhagymának felel meg naponta.
5. A fokhagyma javítja a koleszterinszintet, ami csökkentheti a szívbetegségek kockázatát
A fokhagyma csökkentheti a teljes és az LDL- (rossz) koleszterinszintet. A magas koleszterinszinttel élők esetében a fokhagyma-kiegészítők körülbelül 10-15%-kal csökkentik az össz- és az LDL-koleszterintet.
Ha konkrétan az LDL- (rossz) és HDL- (jó) koleszterint nézzük, a fokhagyma úgy tűnik, hogy csökkenti az LDL-t, de nincs megbízható hatása a HDL-re. A magas trigliceridszint a szívbetegség másik ismert kockázati tényezője, ám úgy tűnik, hogy a fokhagymának nincs jelentős hatása a trigliceridszintre.
6. A fokhagyma antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek megelőzni az Alzheimer-kórt és a demenciát
A szabad gyökök oxidatív károsodása hozzájárul az öregedési folyamatokhoz. A fokhagyma antioxidánsokat tartalmaz, amelyek támogatják a szervezet védekező mechanizmusait az oxidatív károsodásokkal szemben.
Kimutatták, hogy a fokhagyma-kiegészítők nagy dózisai növelik az antioxidáns enzimek szintjét az emberekben, valamint jelentősen csökkentik az oxidatív stresszt a magas vérnyomásban szenvedőknél. A koleszterinszintet és a vérnyomást csökkentő együttes hatások, valamint az antioxidáns tulajdonságok csökkenthetik az olyan gyakori agyi betegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór és a demencia.
7. A fokhagyma segíthet tovább élni
A fokhagyma hosszú élettartamra gyakorolt lehetséges hatásait alapvetően lehetetlen bizonyítani embereken. Ám figyelembe véve a fontos kockázati tényezőkre, például a vérnyomásra gyakorolt jótékony hatását, logikus, hogy a fokhagyma segíthet tovább élni.
8. Fokhagyma-kiegészítőkkel javítható a sportteljesítmény
A fokhagyma az egyik legrégebbi „teljesítményfokozó” szer. Az ókori kultúrákban hagyományosan a fáradtság csökkentésére és a munkások munkaképességének javítására használták.
Leginkább az ókori Görögország olimpiai sportolóinak adták.
Rágcsálókkal végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a fokhagyma valóban segíti az edzésteljesítményt, de nagyon kevés humán vizsgálatot végeztek.
Egy kis tanulmányban azoknak a szívbetegségben szenvedőknek, akik 6 hétig fokhagymaolajat szedtek, 12%-kal csökkent a pulzuscsúcs, és jobb volt a terhelési kapacitás. Egy kilenc kerékpárversenyzőn végzett tanulmány azonban nem talált teljesítménybeli előnyöket. Más tanulmányok azt sugallják, hogy az edzés által kiváltott fáradtság fokhagymával csökkenthető.
9. A fokhagyma fogyasztása segíthet méregteleníteni a nehézfémektől a szervezeted
Nagy dózisokban a fokhagymában lévő kénvegyületekről kimutatták, hogy megvédenek a nehézfém-toxicitás okozta szervkárosodástól.
Egy autóakkumulátor-gyár alkalmazottai körében végzett 4 hetes vizsgálat (akik ólomnak voltak túlzottan kitéve) megállapították, hogy a fokhagyma 19%-kal csökkentette a vér ólomszintjét. Ezenkívül csökkentette a toxicitás számos klinikai tünetét, beleértve a fejfájást és a vérnyomást.
Naponta három adag fokhagyma még a tünetek csökkentésében is felülmúlta a D-penicillamint.
10. A fokhagyma javíthatja a csontok egészségét is
Humán vizsgálatok nem mérték a fokhagyma csontvesztésre gyakorolt hatását. A rágcsálókon végzett vizsgálatok azonban kimutatták, hogy csökkentheti a csontvesztést azáltal, hogy növeli az ösztrogénszintet a nőstényekben.
Egy menopauzás nőkön végzett vizsgálat azt találta, hogy a száraz fokhagymakivonat napi adagja (2 gramm nyers fokhagymával egyenlő) jelentősen csökkenti az ösztrogénhiány egyik markerét. Ez arra utal, hogy ez a kiegészítés jótékony hatással lehet a nők csontjainak egészségére.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés