5 hasznos tipp elhízással foglalkozó orvosoktól, mielőtt gyógyszereket szednél

GettyImages-1364947102

Sokan azt hiszik, a gyógyszerek és vitaminok fogyasztása automatikusan felér egy jó fogyókúrával, holott korántsem ez a helyzet. Önmagában egyetlen pirula sem garantálja a pluszkilóktól való megszabadulást, ám a megfelelő táplálkozási szokások és rendszeres testmozgás kiegészítőjeként akár hasznunkra is lehetnek. De mit mondanak a szakemberek, valóban szedhetünk pirulákat? És ha igen, vajon mikor ajánlottak, és mikor inkább pénzkidobás beszerezni néhány dobozzal? Most kiderül.

A gyógyszerek ma már lehetnek nagyon hasznosak a fogyásban, ezt kár lenne tagadni. Egy nemrég megjelent kutatásban egy új fogyókúrás gyógyszert teszteltek túlsúlyosok körében. A résztvevők a kísérlet alatt átlagosan 24 kilót fogytak, ami eredmény bizakodásra ad okot. Az átfogó tanulmány kilenc országon ívelt keresztül, és több mint 2500 résztvevővel végezték el, akik átlagosan 105 kilogrammot nyomtak a kísérlet elején. 

Egy nemrég megjelent tanulmányból pedig az derül ki, hogy azok a túlsúlyos személyek, akiknek szervezetében nagyobb mennyiségben van jelen a D-vitamin, könnyebben szabadulnak meg a pluszkilóktól egy fogyókúra esetén, vagyis a vitaminok szerepe sem elhanyagolható. Ezzel szemben a szóban forgó vitamin hiánya akár kóros elhízáshoz is vezethet – mint több felmérésből kiderült, az amerikaiak többsége például korántsem jut elegendő D-vitaminhoz.

5 fogyókúrás tipp, amelyet az elhízással foglalkozó orvosok szerint érdemes kipróbálni, mielőtt gyógyszereket szednél

Az elhízással foglalkozó orvosok általánosságban azt javasolják, hogy kezdjük életmódbeli változtatásokkal, például diétával és testmozgással, vagy kombináljuk ezeket. Először is fel kell mérni a súlyt és egyéb tényezőket, beleértve az esetleges betegségeket és az arra szedett gyógyszereket.

Ne a kilókat figyeld
Ne a kilókat figyeldKypros / Getty Images Hungary

Dr. Rami Bailony, az elhízás kezelésére szakosodott szakember, az Enara Health elhízáskezelési platform vezérigazgatója és társalapítója szerint az egyik legnépszerűbb gyógyszer hormonális és anyagcsere-változások mérséklésével működik, amelyek sajnos jellemzően megnehezítik a hosszú távú fogyást. 

A gyógyszereket használó betegek többsége többször is megpróbált más eszközökkel fogyni, ami bűntudatot, szégyent vagy kudarcot okozhat – emelte ki a témában dr. Scott Isaacs endokrinológus és elhízással foglalkozó specialista, mi okozza a későbbi kudarcokat.

„Ha valaki nagyon keményen dolgozik a fogyáson, és nem jut el sehova, akkor érdemes szakemberhez fordulni”

– fűzte hozzá.

Bailony és Isaacs szerint a legjobb súlycsökkentési eredményeket úgy érhetjük el, ha szakképzett, elhízással foglalkozó orvossal dolgozunk, hogy az felmérje az összes kezelési lehetőséget, beleértve az életmódbeli változtatásokat és más gyógyszereket vagy állapotokat, mielőtt kipróbálnánk egy-egy gyógyszert. Lehet, hogy a pirulákra nincs is szükség, mert valami sokkal egyszerűbb akadály állt a fogyásunk útjában. Ezeket gyűjtötték össze a szakemberek. 

1. A könnyen tartható étrend gyakran az első lépés az egészséges fogyás felé

Az orvosok elmondták, hogy a testsúlycsökkentő gyógyszert igénylő betegek túlnyomó többsége többször is kipróbált különböző fogyókúrát, sikertelenül. Míg sok korlátozó fogyókúra néhány hétig vagy hónapig is működhet, az emberek ritkán tudják tartani hónapokon át, így visszaszerzik a súlyukat (és néha többet is) – mutat rá a kutatás.

„Ha bármit csak ideiglenesen csinálsz, átmeneti eredményeket fogsz kapni”

– vallja Isaacs. 

Az a fontos, amit a tükörben látsz, és nem a kilók
Az a fontos, amit a tükörben látsz, és nem a kilókFG Trade / Getty Images Hungary

Isaacs a csökkentett kalóriatartalmú mediterrán étrendet ajánlja az egészségügyi előnyök, például a betegségek kockázatának csökkentése érdekében – ez rugalmas, ráadásul finom ételeket foglal magában, és mellette gazdag tápláló leveles zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban és egészséges zsírokban.

Ugyanakkor trükkös lehet lefogyni és megtartani, függetlenül attól, hogy milyen egészséges az ember étrendje, mert a szervezet gyakran módosítja a hormonokat és az anyagcserét annak érdekében, hogy a testsúlyt stabilan tartsa, vagyis a testsúly alapértékét. 

„Gyakran úgy gondolunk a fogyásra, mint egy egyenletre, de ez inkább kötélhúzás. Az ember húz, aztán végre elér a kitűzött pontig, de a testsúly elkezdi visszafelé húzni”

– mondta Bailony. 

2. A testmozgás hasznos a testsúly fenntartásában

Míg az edzést általában a fogyás érdekében javasolják, a kutatások azt mutatják, hogy a testmozgás nem túl hatékony a jelentős, hosszú távú fogyáshoz, mivel a szervezet képes alkalmazkodni azáltal, hogy idővel kevesebb kalóriát éget el.

A testmozgás azonban nagyszerű az általános egészségi állapot szempontjából, valamint vele az ember izomtömeget építhet és tarthat fenn, hogy az anyagcserét munkában tartsa, így valósul meg mégis a fogyás a segítségével.

„A testmozgás nem sokat segít a kezdeti fogyásban, de nagyon fontos, hogy mégis csináljuk” – mondta Isaacs. 

3. Ellenőrizd a gyógyszereid – egyesek súlygyarapodást okozhatnak

A kutatások szerint az amerikaiak 20%-a szedhet olyan gyógyszereket, amelyek az elhízáshoz kapcsolódnak. 

A leggyakoribbak a következők: 

  • Béta-blokkolók
  • Antidepresszánsok
  • Allergiagyógyszerek

4. Az alvás valóban csökkentheti az étvágyat, és így mérsékelheti a bevitt kalóriák számát is

Az éjszakánkénti legalább 7-9 óra alvás sokak által alulértékelt módja a testsúly kezelésének, vallja Isaacs. Egy tanulmány szerint a jó alvás jelentősen csökkentheti a kalóriabevitelt. A szakértő nem javasolja a gyógyszerszedést addig, amíg az érintett nem alszik eleget.

5. Betegségek is akadályozhatnak

Mindezeken túl egyéb egészségügyi problémák is hozzájárulhatnak az elhízáshoz, vagy bonyolíthatják annak megoldását, beleértve a Cushing-szindrómát, a hypothyreosisot és az anyagcserezavarokat. Az alapbetegségek kezelése nem feltétlenül oldja meg teljesen a súlygyarapodást, de fontos az általános egészség és jóllét szempontjából, emelte ki a szakértő.

Az orvosok szerint tehát, mielőtt gyógyszerhez nyúlsz, fontos, hogy kipróbáld a természetes megoldásokat, és utánajárj annak, nem okozza-e életmódbeli rossz döntés vagy betegség az állapotot. A diétás gyógyszereknek másképp kevés hatása lesz. Még az is lehet, hogy csak túl szigorú volt az előző életmódod, vagy nem aludtál annyit, amennyit a szervezeted igényelt volna. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra