„16 kilót fogytam, miután abbahagytam az egészséges ételek fogyasztását, és azt kezdtem enni, amit akarok”

GettyImages-1319126800

Hiába tűnik egészségesnek néhány étel az áruházak polcain, nem mindig szabad bedőlni annak, amit a címkéjükön írnak. Főleg akkor veszélyesek, ha az ember arra a következtetésre jut, hogy ezekből akármennyit fogyaszthat. Mai történetünk főszereplője egy nap úgy gondolta, örökre abbahagyja az egészségesnek mondott ételek fogyasztását, és egészen másra fókuszál majd. Le is fogyott gyorsan 16 kilót, miközben sokkal jobbakat evett.

Fogyni egyszerű: elég egészségesen élni, és a kilók maguktól olvadnak majd le – ez lehetne a női magazinok és fitneszguruk egyelőre nem létező bibliájának első parancsolata. Mára már az élelmiszeripar is felismerte, hogy egyre több ember próbál odafigyelni az egészségére, így számos gyártó egészséges – vagy egészségesnek hitt – ételeket is elkezdett gyártani. Ezek valóban jobb hatással vannak a szervezetre, mint a cukorban, zsírban és tartósítószerekben úszó társaik, ám ennek ellenére mégsem lehet őket mindig, maradéktalanul egészségesnek nevezni.

A gond legtöbb esetben a rejtett cukrokkal és a túlzott feldolgozással van, így vásárlásnál érdemes mindig a legtermészetesebb alapanyagokhoz nyúlni.  

Manapság rengeteg diéta és étrend létezik, ezért olyan könnyű elveszni a végeláthatatlanul hömpölygő információáradatban, amely az egészséges táplálkozás témája körül alakult ki az interneten. Nem csoda, ha sokan, összezavarodva az egymásnak gyakran ellentmondó érvektől, inkább arra szorítkoznak, hogy az egészségesnek vélt címkéjű ételeket tegyék kosarukba a boltokban. Egy nő azonban volt olyan bátor, és felhagyott az „egészséges étel vagyok” címkék kutatásával, helyette valami egészen mással adta le pluszkilóit.

Hogyan is fogyott le?

„35 kilót fogytam, miután abbahagytam az »egészséges« ételek túlevését, és azt kezdtem enni, amit csak akarok, mértékkel” – kezdi történetét Rachel Hosie, aki azt mondja: korábban azt hitte, hogy az élelmiszerek csakis „jók” vagy „rosszak” lehetnek, és megpróbálta elhagyni a glutént, a tejtermékeket, a finomított szénhidrátokat és a cukrot. Nem volt jó ötlet, mert csak hízott a sok egészségesnek gondolt fogástól.

„Híztam, miközben rengeteg kalóriadús, ám »egészséges« ételt ettem. Ez a diéta engem is túlevéshez vezetett. Addig nem fogytam le, amíg rá nem jöttem, hogy az általános energiaegyensúly az, ami számít a súlyszabályozásban” – folytatta. 

Ennek is bele kell férnie időnként
Ennek is bele kell férnie időnkéntShotPrime / Getty Images Hungary

„Tinédzserkorom óta érdekel a táplálkozás. Mindig igyekeztem »egészségesen« étkezni, és különféle divatdiétákat követtem, a káposztalevestől az 5:2-ig. A 20-as éveim elején a »tiszta táplálkozás« mozgalom elérte a tetőfokát, és bele voltam bolondulva. A karcsú, ragyogó nők a reklámokban azt mondták nekem, hogy el kell hagynom a glutént, a tejtermékeket, a cukrot és a finomított szénhidrátokat, és minden »természetelleneset« az étrendemből. Így tettem, annak ellenére, hogy nem volt ételallergiám” – árulta el. 

Közel négy évvel ezelőtt megtörte ezt a gondolkodásmódot, abbahagyta az ételek démonizálását, és mindenféle ételt kezdett enni. 

„Végre kalóriadeficitben voltam, közel 16 kilót fogytam, és azóta is tartom a súlyom” – jelentette ki a nő.

Korábban dicsőítettem a drága, „egészséges ételeket”

„Az olcsó rizs helyett annak idején a drága quinoát vettem” – folytatta történetét. „Vaj helyett kókuszolajjal főztem, nem tudtam, hogy az előbbinek magasabb a telített zsírtartalma. Évekig nem ettem granolát, mert túl cukrosnak tartottam, és elkészítettem a saját változatomat diófélékből, magvakból és agaveszirupból, ami kalóriadúsabb, ráadásul kevésbé finom is volt” – panaszolta tovább.

Az étel kevésbé probléma, mint a mennyiség
Az étel kevésbé probléma, mint a mennyiségCoroimage / Getty Images Hungary

A nő súlya ennek ellenére nem volt rendben, mert nem figyelt a mennyiségekre, és mert amikor épp csalónapot tartott, egy hétre elegendő pluszkalóriát vitt be, csak mert aznap épp szabad volt. Aztán másnap visszatért az avokádó- és hummuszsalátákhoz, a cukormentes édesburgonyás brownie-khoz és a nyers vegán energiagolyókhoz – rengeteg bűntudat mellett.

„Nem vettem észre azonban, hogy ezek az »egészséges« ételek gyakran hihetetlenül magas kalóriatartalmúak” – idézte fel. 

A kalóriaszámlálás jobb megközelítése javította az étellel való kapcsolatomat

2018 végén az volt az ébresztő, amikor megdöbbentette a szám, amit a mérlegen látott. Ideje volt cselekedni, és kipróbálni valami mást: a kalóriaszámlálást.

A nő azt mondja: a kalóriák számolása egyesek számára problémás lehet, mert eleinte nem egyszerű. Amikor tinédzserként először kipróbálta, megszállottja lett, ezért tétovázott, hogy vajon újra belevágjon-e. Most azt mondja, egy évtizeddel később már okosabban, tervezettebben csinálja, így nem kell szigorú szabályokhoz ragaszkodnia.

„Azt tapasztaltam, hogy új életmódom javította az étellel való kapcsolatomat is. Megtanultam, hogy mértékkel semmilyen ételtől nem hízok majd el, és ez segített nyugodtabban enni olyan ételeket, amelyeket korábban elkerültem, például a kenyeret. Idővel zsírból is fogytam” – fűzte hozzá.

„Rájöttem, hogy rendszeresen túlettem magam, és tudtam, hogy ez azért van, mert részben még mindig »jónak« és »rossznak« láttam az ételeket” – mesélte tovább. „A kalóriák laza számolása segített megtanulnom, hogy bármit megehetsz, és mégis fogyhatsz” – emelte ki módszere lényegét a nő, aki ma már csak a kedvenceit eszi, melyek között szerencsére sok, valóban egészséges alapanyag is akad. 

„Ma már tudom, hogy a gyakran démonizált szénhidrátok kiváló üzemanyagok az edzéshez, a tejtermékek kiváló fehérjeforrások, és ami még fontosabb, a tészta, a pizza és a sajt túl finom ahhoz, hogy ne élvezzük” – foglalta össze. 

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

 

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az est háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra