Így tesz tönkre a feldolgozatlan trauma

GettyImages-467673226(1)

Az emberi agy a világ legjobb szuperszámítógépe, melyben százmilliárd idegsejt munkálkodik, hogy feldolgozza az őt érő ingereket, benyomásokat, formálja és elraktározza az ember emlékeit. Egy súlyos megrázkódtatás azonban felrúghatja a rendszer normális működését, ami testi és lelki téren is komoly, akár évekig tartó károkat okozhat.

A traumák nem csak a fejben léteznek. A megrázkódtatások, súlyos negatív élmények komoly lenyomatot hagynak az elmén és a testen is – állítják a Medium Mental Health által megkérdezett szakértők. A feldolgozatlan traumák láthatatlan sebként maradnak meg bennünk. Miközben azt hisszük, túltettük magunkat a megpróbáltatáson, a nyomai a háttérben komolyan károsítják az egészségünket, és akár szívproblémák, stroke, elhízás, cukorbetegség vagy rák kialakulását is elősegíthetik – magyarázza dr. Andrea Roberts, a Harvard Egyetem kutatója.

Testileg-lelkileg tönkretesz a poszttraumás stressz

De pontosan hogyan hatnak a megrázkódtatások? A súlyos traumákat – egy átélt baleset, természeti katasztrófa, háborús élmény, a szeretteink halála, stb. – az elménk képtelen rendesen feldolgozni. Megpróbálja kizárni, leblokkolni a borzalmas élményt, ezért apró darabokra szeleteli, és a háttérben elraktározva, emlékképtöredékekként, érzéki benyomásként tárolja bennünk. Ezek az elfojtott élmények aknaként bújnak meg a felszín alatt, és folyamatosan, láthatatlan szabotőrként ássák alá a testi és lelki egészségünket.

Így alakul ki a poszttraumás stressz (PTSD), mely az átélt szörnyűségek után hetekkel is felütheti a fejét, de olykor akár hónapokat is várat magára. A PTSD-ben szenvedők jelentős része nincs is tisztában lelki betegségükkel. Azt észlelik, hogy folyamatosan szoronganak, nyomás alatt vannak, kínzó álmok és emlékbetörések gyötrik őket, képtelenek rendesen aludni vagy ellátni mindennapi feladataikat, de nem értik a tünetek okát. Ezek a problémák hosszú távon a testi egészségre is kihatnak, és a fentebb felsorolt súlyos betegségek kialakulását idézhetik elő.

A kutatók szerint a trauma elfojtása és a PTSD három főbb agyterületen okoz elváltozást. Az emlékezet működéséért és az érzelmekért felelős hippokampusz mérete összezsugorodik. Az érzelmi reakciók feldolgozásában és raktározásában, illetve a kreativitásban szerepet játszó amigdala a normálisnál nagyobb mértékű aktivitást mutat. A bonyolultabb kognitív feladatokért, tervezésért, irányításért felelős prefrontális kéregben ellenben csökkent működés tapasztalható. A trauma egyfajta vírusként fertőzi meg az elmét és a szervezetet, mely már idegi szinten is jelentkezik.

Maga alá temet a stressz.
Maga alá temet a stressz.matrixnis / Getty Images Hungary

Így gyógyulj ki belőle

Szerencsére a poszttraumás stressz a megfelelő módszerekkel enyhíthető, sőt meg is lehet szabadulni tőle. A leghasznosabb megoldás a pszichoterápia, melynek során feltárulnak az elfojtott traumák. Ezek felszínre kerülésével agyad képes lesz nyíltan szembenézni a rejtett problémákkal és feldolgozni őket, hatástalanítani az „aknákat”, és elindulhatsz a gyógyulás útján. Olykor gyógyszeres kezelés szükséges, de Roberts szerint a meditáció, a jóga és más stresszoldó módszerek is segíthetnek. A problémát természetesen nem orvosolja egy jógatanfolyam, de csökkentheti az érzelmi stresszt, és elindíthat a gyógyulás útján.

Az érzelmi gyógyulás sokszor a testi gyógyulást is segíti. Dr. Kelly Turner pszichológus-író olyan pácienseket vizsgált, akik a rák végső stádiumában voltak, hihetetlen módon mégis legyőzték a betegséget. Kutatásában úgy találta, a stressz legyőzése, az érzelmi traumákon való túllendülés sok esetben közrejátszott a betegek állapotának javulásában. Ez is bizonyítja, mennyire komoly hatással vannak a lelki nyavalyák a testi egészségre – azonban nemcsak negatív, hanem pozitív értelemben is.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra